26 Ιανουαρίου 1996

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

26/1/1996

 

ΘΕΜΑ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ   

(ΔΙΚΑΙΩΣΗ-ΜΑΣ 'ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ ΤΡΙΣ')

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτή-των (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) καταγγέλουν την υποκριτική συμπεριφορά σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με α-φορμή τρία γεγονότα του τελευταίου διημέρου. Η στάση αυτή δικαιώνει τη θέση-μας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούνται από πολιτικούς και δημοσιογράφους επιλεκτικά για την εξυπηρέτηση άλλων στόχων: τη θέση αυτή υποστηρίξαμε πριν δέκα ημέρες με την ευκαιρία της διαγραφής του Θέμου Αναστασιάδη από την ΕΣΗΕΑ, για να δεχθούμε επικρίσεις από μέρους ακόμα και μερικών που εμφανί-ζονται ως εμφορούμενοι από ανάλογες ιδέες με τις δικές-μας, που τώρα σιωπούν.

 

Ετσι, χθες η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την ένταξη της Ρωσίας στο διεθνή αυτό οργανισμό με το επιχείρημα ότι 'η απομόνωση-της θα ήταν χειρότερη λύση'. Δεν φαίνεται να υπήρξε καμιά αντίδραση στην Ελλάδα σε αντίθεση με την σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ελλάδας πριν ένα μήνα, και πάλι με το επιχείρημα ότι ''η απομόνωση θα ήταν η χειρότερη λύση'. Κι όμως, η -θεωρούμενη στην Ελλάδα- 'εχθρική' Τουρκία βαρύνεται με καταπίεση και σφαγές των των Κούρδων, όσο και η -θεωρούμενη στην Ελλάδα- 'φιλική' Ρωσία με καταπίεση και σφαγές των Τσετσένων.

 

Την ίδια στιγμή, η πιθανολόγηση ύπαρξης μαζικών τάφων Βόσνιων που σφαγιάστηκαν από τους Σέρβους χλεβάζεται από σημαντική μερίδα των ΜΜΕ, κι ας βασίζεται η διαπίστωση αυτή και σε στοιχεία διεθνών οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οταν οι τελευταίες είχαν προ καιρού δημοσιοποιήσει τα συμπεράσμα-τά-τους για τις σφαγές Σέρβων από τους κροάτες, τα ίδια τα ΜΜΕ, εκθείαζαν και πρόβαλαν τα ευρήματα των 'έγκυρων' τότε διεθνών οργανώσεων.

 

Τέλος, η έκδοση του Σέρβου Ασάσιν στη Σερβία, η οποία ενδιαφέρθηκε γι' αυτόν αφού ο Αρειος Πάγος είχε αποφασίσει την έκδοσή-του στο Βέλγιο, όπου ο Ασάσιν φέρεται να δολοφόνησε ηγετικό στέλεχος της αλβανικής μειονότητας του Κοσσυφο-πεδίου, είχε ευρύτατη αποδοχή από τα κόμματα και τα ΜΜΕ -αφού καμία αντίθεση δεν εκφράστηκε. Το γεγονός αυτό αποτελεί στην πράξη συνενοχή στην ατιμωρησία-του και στο αποτρόπαιο έγκλημα εθνικιστικού μίσους που φέρεται να έχει διαπράξει.       

 

20 Ιανουαρίου 1996

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΦΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

20/1/1996

 

 

ΘΕΜΑ: ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

(ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΦΕ, 19-20/1/1996)

 

 

Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος των συνεργαζόμενων οργανώσεων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και  Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) απηύθυνε χθες το βράδυ τον ακόλουθο χαιρετισμό στη Διημερίδα της Πανελλήνιας Ιστορικής και Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΠΑΝΙΦΕ), που απαντούσε και στις επιθέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά της ΠΑΝΙΦΕ και κάποιων εντύπων ή οργανώσεων κατά των δικών-μας οργανώσεων με αφορμή τη διαφωνία-μας για τη διαγραφή του Θ. Αναστασιάδη από την ΕΣΗΕΑ.

 

=============================================================

 

Χαιρετίζουμε τη διημερίδα με θέμα "Η Κονωνία του 21ου αιώνα: προς ένα πολιτισμό με ανθρώπινο πρόσωπο", ως μια σημαντική πρωτοβουλία στον ελληνικό χώρο. Στον ελληνικό χώρο όπου, ιδιαίτερα σήμερα, φαίνεται να οπισθοδρομούμε προς κοινωνίες περασμένων αιώνων, που βασίζονταν σε 'πολιτισμούς' (;) με απάνθρωπο, κρατικοδίαιτο, καταπιεστικό και συχνά υποκριτικό πρόσωπο. Προς κοινωνίες όπου όποιος αποκλίνει από το αρεστό στο κατεστημένο βάλλεται, διώκεται και γίνεται προσπάθεια να εξοντωθεί.

 

Προς κοινωνίες στις οποίες η δυνατότητα 'αμφισβήτησης των πάντων' θεωρείται εξοβελιστέα. Προς κοινωνίες όπου όσοι αδυνατούν να αντιπαραθέσουν επιχειρήματα εκτοξεύουν ειρωνίες, λοιδωρίες, ύβρεις, απειλές, ακόμα και υπαινιγμούς ή ευθείες αναφορές στην προσωπική ζωή αυτών με τους οποίους αδυνατούν να συζητήσουν.

 

Η Διημερίδα της ΠΑΝΙΦΕ βάλλεται σήμερα,  κατ΄ αυτό τον τρόπο από το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδας, την Ιερά Σύνοδο. Και οι οργανώσεις που εκπροσωπώ όπως και η συνεργαζόμενη με αυτές οργάνωση SOS-Ρατσισμός βάλλονται σήμερα επίσης -από 'προοδευτικό' έντυπο αλλά και τουλάχιστο μιαν οργάνωση που θέλει να λέει πως αντιμάχεται το ρατσισμό- για την καταδίκη της εξοντωτικής ποινής στον κατά τα άλλα κατακριτέο Θέμο Αναστασιάδη. Ποινή που επέβαλε η ΕΣΗΕΑ επικαλούμενη αντιρατσιστικά κίνητρα που όμως έχει εδώ και χρόνια ξεχάσει όταν παρακολουθεί με απάθεια το γενικευμένο -συχνά πρωτοσέλιδο- ρατσισμό που αποπνέουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

 

Μόνο που αυτοί που βάλλουν κατά της ΠΑΝΙΦΕ, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, της  Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και του SOS-Ρατσισμός έχουν συμβάλει από ελάχιστα ως καθόλου στην προάπσιση των αρχών που επικαλούνται. Εχουν αντίθετα συμβάλει, με ενέργειες ή με την απλή σιωπή-τους, στη γενίκευση της οπισθοδρόμησης και της επικράτησης της μισαλλοδοξίας στην κοινωνία-μας.

 

Γι' αυτό χαιρετίζουμε τη Διημερίδα αυτή ως μιαν ακτίδα φωτός στον εξαπλούμενο σκοταδισμό της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

16 Ιανουαρίου 1996

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

16/1/1996

 

 

ΘΕΜΑ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ

(ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ)

 

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και  Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) εκφράζουν τη διαφωνία-τους με τη διαγραφή του Θέμου Αναστασιάδη από την ΕΣΗΕΑ, λόγω των επιχειρημάτων στα οποία η απόφαση αυτή βασίστηκε. Θυμίζουμε δε ότι οι οργανώσεις-μας -που μάχονται συστηματικά και με συνέπεια για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού- έχουν διαφωνίσει με το περιεχόμενο πολλών σχολίων του δημοσιογράφου αυτού που τα θεωρούν έμπλεα μισαλλοδοξίας.

 

Ομως, κατ' αρχή, προκαλεί έκπληξη ότι προσάπτεται στο δημοσιογράφο σαν πειθαρχικά κολάσιμο αδίκημα η 'εμπορία της "αμφισβήτησης των πάντων"'. Μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα η 'αμφισβήτηση των πάντων' θεωρείται κολάσιμη, ενώ στη δημοκρατία η δυνατότητα αυτή αποτελεί την πεμπτουσία της ελευθερίας της έκφρασης.

 

Επίσης, η επίκληση του Αρθρου 7 της Διακήρυξης των Αρχών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την ευθύνη του δημοσιογράφου 'να αποφεύγει να καλλιεργεί διακρίσεις' γίνεται μόνο για το δημοσιογράφο αυτό, του οποίου όντως αρκετά κείμενα 'καλλιεργούν διακρίσεις'.

 

Δυστυχώς για τα ελληνικά ΜΜΕ, όμως, η 'ρητορική μίσους' είναι ευρύτατα διαδεδομένη σ' αυτά, και μάλιστα όχι απλώς σε χιουμοριστικές στήλες αλλά και σε σοβαρές αναλύσεις καθώς και σε πηχαίους πρωτοσέλιδους τίτλους ή βραδυνά τηλεοπτικά δελτία. Θύματά-της είναι αδιάκριτα μειονότητες και διαφωνούντες -συνήθως αντιεθνικιστές- στην Ελλάδα, καθώς και γειτονικοί λαοί. Εδώ και δύο χρόνια, οι οργανώσεις-μας καταγράφουν όσα απαράδεκτα λέγονται ή γράφονται γύρω από τα θέματα αυτά, στα πλαίσια αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων σ' όλες τις βαλκανικές χώρες. Σε μερικές ημέρες, θα στείλουμε στην ΕΣΗΕΑ όλα τα σχετικά κείμενα (στα οποία περιλαμβάνονται φυσικά και μερικά του Θέμου Αναστασιάδη), ζητώντας να προχωρήσει η ΕΣΗΕΑ σε ανάλογο πειθαρχικό έλεγχο όλων όσοι έχουν υποπέσει στο ίδιο 'παράπτωμα' με το Θέμο Αναστασιάδη.

 

Αν αυτό συμβεί, θα χαιρετήσουμε την έναρξη μιας νέας εποχής στην ελληνική δημοσιογραφία όπου επιτέλους η ΕΣΗΕΑ θα φροντίζει τα μέλη-της να τιμούν το λειτούργημά-τους. Στην αντίθετη περίπτωση, θα επιβεβαιωθεί η εντύπωση ότι η επιλεκτική τιμωρία δημοσιογράφου για μισαλλόδοξα κείμενα, και με εξοντωτική ποινή μάλιστα,  είχε άλλα κίνητρα, για τα οποία η 'επίκληση' των αντιρατσιστικών θέσεων ήταν μια απλή πρόφαση. Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί το τελευταίο, γιατί αρκετά έχει υποφέρει η κοινωνία-μας από σχετική υποκρισία. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα