08 Απριλίου 1997

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ. ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ “ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ”

Αλληλέγγυοι Πολίτες Ανω Λιοσίων

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Επιτροπή Αγώνα Τσιγγάνων

Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού

Κοινωνικό Εργαστήρι

Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων

SOS Ρατσισμός 

Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συνασπισμού

                    _____________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

8/4/1997

 

ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ. ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ “ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ” 

 

Στις 3 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στα Ανω Λιόσια (σε έκταση που παραχώρησε το κράτος το 1982) από εκπροσώπους των οργανώσεών μας, με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και της Δημοτικής Αρχής για διακίνηση ναρκωτικών, “γκέτο των παρανόμων”, αλλά και για το ότι ο καταυλισμός των Ανω Λιοσίων αποτελεί “άβατο” για την Αστυνομία. Οι δηλώσεις αυτές προβλήθηκαν αλλά και ενισχύθηκαν από μερίδα του Τύπου, σε εκτενή ρεπορτάζ, δημιουργώντας ρατσιστικό κλίμα ενάντια στους Τσιγγάνους, αλλά και δίνοντας το άλλοθι ακόμα και για επιδρομή των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν.

 

Στον καταυλισμό των Τσιγγάνων, όπου δεν υπάρχει φως, νερό και τουαλέτες, όπου έχουμε υψηλότατη παιδική θνησιμότητα, όπου οι άνθρωποι ζουν είκοσι χρόνια λιγότερο από το μέσο όρο ζωής, όπου τα μηχανήματα του Δήμου θάβουν μαζί στην χωματερή σκουπίδια και ανθρώπους, όπως συνέβη με την Τσιγγάνα Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου στις 29/6/96, όπου το κράτος παρουσιάζεται μόνο για να εισβάλει, να πυροβολήσει και να κακοποιήσει, όπως στις 27/10/96, εκεί οι Τσιγγάνοι ... “εμπορεύονται και διακινούν ναρκωτικά”. Εκεί, που ο κοινωνικός αποκλεισμός και η απόγνωση συναγωνίζεται την απάθεια και την αδράνεια της Πολιτείας και που στο όνομα της συλλογικής ευθύνης καταγγέλονται δίκαιοι και άδικοι.

 

Αντί να γινόμαστε μάρτυρες ενεργειών ρατσιστικής έμνευσης που αποσκοπούν στην “εκκαθάριση” της περιοχής από τους Τσιγγάνους, θα περιμέναμε να δούμε επιτέλους την υλοποίηση  των κυβερνητικών εξαγγελειών που εκρεμμούν από το περασμένο καλοκαίρι. Μόνο τότε οι πολύ θετικές επισημάνσεις του Πρωθυπουργού στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Ετους κατά του Ρατσισμού θα αποκτήσουν πραγματικό περιεχόμενο. Οπως δηλώσαμε και στους κατοίκους του καταυλισμού, οποιαδήποτε ενέργεια “εκκαθάρισης” θα βρει τις οργανώσεις μας κατηγορηματικά αντίθετες και θα οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, με όλα όσα αυτές συνεπάγονται, σε μια χρονιά που υποτίθεται ότι ο ρατσισμός καταπολεμάται και με κυβερνητική πρωτοβουλία.

 

 




     

 

Citizens’ Movement Against Racism

Committee Of Roma For Struggle

Department Of Human Rights Of “Coalition” Party

Greek Helsinki Monitor

Minority Rights Group - Greece

Social Workshop

Solidarity Citizens Of Ano Liosia

SOS Racism

_____________________________________________________________________

 

PRESS RELEASE

 

8/4/1997

 

TOPIC: COMMON VISIT OF SUPPORT TO THE CAMPING OF ROMA IN ANO LIOSIA. APPEAL TO THE AUTHORITIES TO AVOID CLEANSING AND INSTEAD IMPLEMENT DECISIONS.

 

On 3 April a visit by representatives of our organisations took place in the camping of Roma in Ano Liosia (in a piece of land that had been offered by the government in 1982), as a result of  statements by the Minister of Public Order and by the Municipality concerning the “dealing of drugs” and referring to this camping as “a ghetto of illegal persons” and as “a place inaccessible to the police”. These announcements have been published and commented positively by a part of the press, in detailed reports, creating a racist atmosphere against the Roma, and providing an excuse to the authorities for an invasion by the Special Forces of the Police, as it had already happened in the past.

 

In the camping of Roma, where there is no electricity, water or toilettes, where there is the highest percentage of child mortality, where the special tracks of the Municipality bury garbage together with people, as it happened at the case of a Roma woman, Pinelopi Panagiotopoulou (on 29/6/96), when the government appears only in order to invade, shoot and abuse (as it happened on 27/10/97), there, the Roma “buy and deal drugs”. There, where the social exclusion and the desperation compete with the passivity and the inactivity of the state and where, in the name of collective responsibility, people are accused fairly or unfairly.

 

Instead of becoming witnesses of activities of racial spirit that intend to “cleanse” the area from Roma, we would have expected to see, at last, the realisation of the promises of the government that have not been fulfilled since last summer. Only when this happens, the very positive declarations of the Prime Minister at the ceremony for the beginning of the “European Year against Racism” will have some real meaning.

 

As we declared to the residents of the camping as well, any action of “cleansing” will confront a strong opposition on behalf of our organisations, with all the subsequent results, inside and outside Greece, especially in a year that racism is supposed to be fought with the help of governmental initiatives.    

03 Απριλίου 1997

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

3/4/1997

 

 

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Εκκληση της Διεθνούς Επιτροπή Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Βιέννη 3/4/1997. Η Διεθνής Επιτροπή Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (I.H.F.) και ειδικότερα η Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και  η Ιταλική Επιτροπή Ελσίνκι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιταλία τα οποία σχετίζονται με την κακομεταχείριση πολλών Αλβανών προσφύγων εκεί και, πιο συγκεκριμένα, με τον τραγικό θάνατο περισσοτέρων από 80 από αυτούς (κυρίως γυναικών και παιδιών), όταν το πλοίο τους βυθίστηκε στις 28/3, ύστερα από σύγκρουση με ένα ιταλικό περιπολικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού το οποίο φαίνεται ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει το αλβανικό πλοίο να πλησιάσει τις ιταλικές ακτές.

 

Η πρόσφατη έξοδος περισσοτέρων από 12.000 ανθρώπων από την Αλβανία είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας στη χώρα, η οποία δεν επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών τους και να διασφαλίσουν το σεβασμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συνεχιζόμενη βία και αναταραχή στην Αλβανία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη περισσοτέρων. Αυτή η κατάσταση ώθησε χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθήσουν μια επικίνδυνη διαδρομή στην Αδριατική, αναζητώντας ασφάλεια για την οποία πολλοί “πλήρωσαν” όχι μόνο με ένα υπέρογκο ποσό χρημάτων αλλά και με την ίδια τους τη ζωή. Θεσμοί στην Αλβανία και ειδικότερα η αστυνομία, ο στρατός και η δικαιοσύνη δεν έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν ένδικη ή άλλη προστασία από τη βία.

 

Με δεδομένο το ισχύον καθεστώς στην Αλβανία επιβάλλεται να εξασφαλιστεί έννομη προστασία στους Αλβανούς πρόσφυγες, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις, παροχή πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Συνθήκη που αφορά το Καθεστώς Προσφύγων, απαγορεύει την απόρριψη ή τον επαναπατρισμό προσφύγων σε χώρες όπου η ζωή ή η ελευθερία τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Επιπλέον, ανησυχούμε με αναφορές που έγιναν ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα στην Ιταλία, οι οποίες καλλιεργούν μια εκτεταμένη Αλβανοφοβία, που υποβαθμίζει την αξιοπρέπεια του αλβανικού λαού και απειλεί την ασφάλεια των Αλβανών. Η ρητορική μίσους σε ορισμένα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα, όχι μόνο για την πληθώρα των Αλβανών που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ιταλία, αλλά επίσης και για τους Ιταλούς στην Αλβανία. Αυτή ακριβώς η ρητορική μίσους και η Αλβανοφοβία θέτουν σε αμφισβήτιση τη δυνατότητα των Ιταλικών Δυνάμεων να ηγηθούν αποτελεσματικά της αποστολής διεθνών δυνάμεων, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., που αποσκοπεί στο να βοηθήσει την επαναφορά της τάξης στη χώρα.

 

Η Διεθνής Επιτροπή Ελσίνκι για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συνεπώς:

 

  1. Ζητά από τις ιταλικές αρχές να πάψουν να θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση των Αλβανών προσφύγων στο έδαφος της Ιταλίας, ή στην επαναπροώθησή τους στην Αλβανία, μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και οι αρχές να μπορούν να διασφαλίσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών τους. Ο ρόλος του ιταλικού ναυτικού θα πρέπει να περιορίζεται στη συνοδεία των αλβανικών πλοίων στις ιταλικές ακτές. Η στάση των αρχών άλλων χωρών, στις οποίες καταφεύγουν παρόμοιοι πρόσφυγες, θα έπρεπε να είναι ανάλογη.
  2. Ζητά από τις ιταλικές αρχές να επαναθεωρήσουν το καθεστώς βίζας για Ιταλία στην Αλβανία, διευκολύνοντας τους Αλβανούς να φτάσουν στην Ιταλία νόμιμα, εμποδίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο το “εμπόριο” ανθρώπων και πληρωμών σε παράνομες οργανώσεις για τη διαγυγή-τους.
  3. Καλεί την ιταλική κυβέρνηση να ερευνήσει τα αίτια του τραγικού συμβάντος, που οδήγησε στον πνιγμό 83 Αλβανών στις 28 Μαρτίου και να διασφαλίσει την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης, όπως επίσης και την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.
  4. Κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς, όχι μόνο της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και των άλλων γειτονικών με την Αλβανία χωρών, να αποφύγουν να εμπλακούν σε όλη αυτή την αντι-αλβανική φιλολογία. Αντιθέτως, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν και να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης τους στην πρόσφατη αλβανική κρίση, η οποία οφείλεται στην παντελή απουσία πραγματικής δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και πολλά χρόνια, στην Αλβανία. Ένα πρόβλημα που, πολύ συχνά, αγνόησαν πολλές κυβερνήσεις χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίες υποστήριξαν το αλβανικό καθεστώς, κατά τρόπο που έδωσε σε αυτό την εντύπωση ότι μπορούσε να εφαρμόσει αντιδημοκρατικές πρακτικές χωρίς κυρώσεις.
  5. Ζητά από όλα τα μέλη του Ο.Α.Σ.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβουν μέτρα ώστε να βοηθηθεί η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Αλβανία, καθώς επίσης και η στενή επίβλεψη των επερχόμενων εκλογών χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα που θα διασφαλίζουν ότι αυτή η χώρα θα πραγματοποιήσει ένα μη αναστρέψιμο βήμα προς το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Επίσης, ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα που θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα και θα διευκολύνουν την αποζημίωση των θυμάτων των παρατραπεζικών ιδρυμάτων, ενθαρρύνοντας μια οικονομική ανάπτυξη που δε θα πρέπει στο εξής να βασίζεται σε ανάλογους “παράλληλους” μηχανισμούς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα