16 Οκτωβρίου 1995

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

                     _____________________________________________________________

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

16/10/1995

 

 

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ

 

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και  Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) θεωρούν απαράδεκτη την απαγόρευση της δημόσιας εκδήλωσης που προγραμματιζόταν να γίνει στον Εχίνο το περασμένο Σάββατο, από εθνικιστικούς κύκλους (εφημερίδα Στόχος, σμήναρχος Βρακάς, κτλ.), επειδή η απαγόρευση αυτή:

 

 *         Αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη συνάθροιση πολιτών, που, σε μια σωστή δημοκρατία, δεν μπορεί να υπόκειται σε κανέναν εύκολο περιορισμό 'για λόγους δημόσιας τάξης': αν οι αρχές υποπτεύονται πιθανή διασάλευση της τάξης, οφείλουν να λάβουν τα όποια άλλα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα, όπως άλλωστε κάνουν σε άλλες, πιο 'επικίνδυνες' συναθροίσεις, όπως διαδηλώσεις στην Αθήνα, αθλητικές συναντήσεις, κτλ.

 

 *         Βασίστηκε στο καθεστώς 'επιτηρούμενης ζώνης' στα μειονοτικά χωριά της ορεινής Ξάνθης, ενός καθεστώτος 'γκετοποίησης' ελλήνων πολιτών που συνεχίζει να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς όπως παραδέχθηκε ευθαρσώς και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης πριν μερικούς μήνες: μόνο στα αλήστου μνήμης κομμουνιστικά καθεστώτα και στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας υπήρχαν ή υπάρχουν παρόμοιες αποκλεισμένες ζώνες.

 

Οι οργανώσεις-μας εκφράζουν τέλος τη λύπη-τους γιατί παρατηρήθηκε σχεδόν ομόφωνη επιδοκιμασία αυτής της απαγόρευσης από τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της χώρας, που δίνει για άλλη μια φορά την εντύπωση πως, στην Ελλάδα, υπάρχει συναίνεση για τον περιορισμό των ελευθεριών όσων δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητοί στο πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο: μόνο που η δημοκρατία κρίνεται από την ανοχή-της και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πιο μικρών και των πιο 'ευαίσθητων' μειοψηφιών και μειονοτήτων.  

 

 

13 Οκτωβρίου 1995

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ (ΒΡΑΒΕΙA ΙΠΕΚΤΣΙ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

                      _____________________________________________________________

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

13/10/1995

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

(ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΙΠΕΚΤΣΙ)

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και  Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) χαιρετίζουν τη σημερινή 7η απονομή των Βραβείων Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, κατά την οποία βραβεύεται και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των οργανώσεών-μας  Γρηγόρης Βαλλιανάτος.

 

Παράλληλα, οι οργανώσεις-μας θεωρούν ότι, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, η εμπέδωση της ελληνοτουρκικής φιλίας, που τιμά η απονομή αυτή, περνάει απαραίτητα από τις αντίστοιχες εθνικές μειονότητες, την ελληνική της Τουρκίας και την τουρκική της Ελλάδας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι δύο αυτές μειονότητες  έχουν υποστεί τις συνέπειες των δύσκολων περιόδων στις διμερείς σχέσεις, με αποτέλεσμα να έχουν συντελεστεί  σιωπηρές 'εθνικές εκκαθαρίσεις' και από τις δύο πλευρές, φυσικά σε μεγαλύτερη έκταση στην Τουρκία: έτσι, από 110.000 άτομα που άφησε πίσω η Συνθήκη της Λωζάννης για κάθε μειονότητα, έχουν μείνει σήμερα λιγότεροι από 2,500 Ελληνες στην Τουρκία και λιγότεροι από 90.000 Τούρκοι  και άλλοι Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα.

 

Με τη σημερινή ευκαιρία, λοιπόν, καλούμε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αρχών του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης στα θέματα των δύο μειονοτήτων. Ειδικότερα δε:

 

 1.        Να αναγνωρίσουν τις δύο μειονότητες ως εθνικές (τουρκική και ελληνική), όπως αυτές  επιθυμούν να αυτοπροσδιορίζονται, και όχι ως θρησκευτικές (μουσουλμανική και ελληνορθόδοξη -ρουμ-) όπως οι κυβερνήσεις επιμένουν να τις ονομάζουν τυπολατρικά.

 

 2.        Να εξασφαλίσουν στις δύο μειονότητες  την ελευθερία της έκφρασης, περιλαμβανομένης και της πρόσβασης  στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της γειτονικής χώρας (της Ελλάδας για τους Ελληνες της Τουρκίας και  της  Τουρκίας για τους Τούρκους της Ελλάδας).

 

 3.        Να σταματήσει η εξευτελιστική μεταχείριση των μειονοτήτων, περιλαμβανομένων των αστυνομικών  και δικαστικών διώξεων, και να προστατεύονται οι μειονότητες από διώξεις και επιθέσεις τρίτων. Ιδαίτερα δε, να καταργηθεί αμέσως το τελευταίο 'ευρωπαϊκό γκέτο', οι 'επιτηρούμενες ζώνες' στην ορεινή ελληνική Θράκη.

 

 4.        Να εξασφαλισθεί στις δύο μειονότητες η ελευθερία ίδρυσης, διαχείρισης και ελέγχου των σχολείων-τους, περιλαμβανομένης και της επιλογής διδακτικού προσωπικού, προγραμμάτων και βιβλίων. Επίσης, να αναβαθμισθεί η χαμηλού επιπέδου μειονοτική εκπαίδευση.

 

 5.        Να  διασφαλισθεί η θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ακώλυτης επιλογής των θρησκευτικών λειτουργών και  ίδρυσης, διαχείρισης και ελέγχου θρησκευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

 

 6.        Να αρθούν οι συνέπειες από τους  μαζικούς διωγμούς Ελλήνων της Τουρκίας και τις λιγότερο μαζικές αφαιρέσεις ιθαγενειών Τούρκων της Ελλάδας, ώστε να καταστεί εφικτή η ελεύθερη και ακώλυτη επιστροφή όσων διωχθέντων επιθυμούν να επανεγκατασταθούν  στη χώρα όπου οι ίδιοι(ες) ή οι γονείς-τους γεννήθηκαν.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα