28 Μαΐου 1998

«ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 420/81/563696208-11»

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

28/5/1998

 

ΘΕΜΑ: «ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 420/81/563696208-11»

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις μας Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων καταγγέλλουν την αυθαίρετη και δόλια σύλληψη του ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης Λάζαρου Πετρομελίδη , που έλαβε χώρα στις 27/5/98 ύστερα από παραπλανητικό τηλεφώνημα του Αστυνομικού τμήματος Δραπετσώνας, που τον καλούσε να παραλάβει βεβαίωση ότι δεν έχει άδεια οπλοφορίας, προκειμένου να την καταθέσει στο στρατολογικό γραφείο μαζί με την αίτησή του για εναλλακτική κοινωνική θητεία. Όμως, όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα, τον συνέλαβαν λόγω ενός εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του, η ισχύς του οποίου θα έπρεπε να είχε ανασταλεί εάν η πολιτεία επιθυμούσε πραγματικά να εφαρμοστεί στην πράξη η νομοθεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης.

 

Οι οργανώσεις μας τονίζουν το γεγονός ότι η σύλληψη και η κράτηση του Λάζαρου Πετρομελίδη είναι παράνομη, διότι η αστυνομία, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αυθαιρεσία, αρνήθηκε να υλοποιήσει την Υπουργική Απόφαση 420/81/563696208-11 (άρθρο 5, παρ. 1γ), με βάση την οποία «όποιος ανυπότακτος συλλαμβάνεται αφήνεται ελεύθερος αυθημερόν» και ειδοποιείται η στρατολογία για να τον καλέσει για κατάταξη. Η άρνηση αυτή της Αστυνομίας να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας, διότι έχει ως αποτέλεσμα την απροκάλυπτη παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων ακόμη και νομοταγών πολιτών, και πλήττει ανεπανόρθωτα το πολιτικό κύρος της κυβέρνησης, αφού πλέον γνωστοποιείται διεθνώς ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολιτική ποινικών διώξεων σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης.

 

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι είναι εντελώς αυθαίρετος και νομικά αστήρικτος ο χαρακτηρισμός του Λάζαρου Πετρομελίδη ως ιδιαίτερα επικίνδυνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια»!! Τόσο η Αστυνομία όσο και ο Εισαγγελέας και ο Ανακριτής του Ναυτοδικείου Πειραιά δεν έδωσαν καμία απολύτως εξήγηση για να τεκμηριώσουν τον προκλητικό και συκοφαντικό αυτό χαρακτηρισμό, παρά τις σχετικές παρεμβάσεις της βουλευτή του ΣΥΝ Στέλλας Αλφιέρη και του ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη, οι οποίοι μάλιστα γίνονταν δέκτες ψευδών και παραπλανητικών διαβεβαιώσεων ότι «ο κ. Πετρομελίδης έχει αφεθεί ελεύθερος»!! Θα ήταν ίσως περιττό να αναφερθεί ότι η πλούσια εθελοντική δράση του Λάζαρου Πετρομελίδη σε κοινωφελείς τομείς στην περιοχή της Δραπετσώνας (π.χ. παροχή κοινωνικής βοήθειας σε Τσιγγάνους μέσα από προγράμματα Λαϊκής Επιμόρφωσης, κλπ) είναι ευρύτατα γνωστή στον τόπο της κατοικίας του, και σε καμία περίπτωση δεν τον καθιστά «ιδιαίτερα επικίνδυνο», καθώς μάλιστα ο ίδιος επέλεξε μόνος του την οδό της συμμόρφωσης προς το Νόμο 2510/97, μέσω της αίτησης που υπέβαλε για να υπαχθεί  στο θεσμό της εναλλακτικής θητείας. Εξάλλου, η απόρριψη της σχετικής αίτησής του δεν οφειλόταν σε δική του ευθύνη.

 

Τέλος, οι οργανώσεις μας εκφράζουν την έκπληξή τους για τον τρόπο με τον οποίο (δεν) εφαρμόζεται στην Ελλάδα η αρχή της «δίκαιης δίκης», όπως αυτή κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όταν από το Ναυτοδικείο ορίζονται ως δικάσιμες ημέρες μόνον η Τρίτη και η Πέμπτη, και όταν, παρόλο που ο κ. Πετρομελίδης προσήλθε στον ανακριτή ημέρα Πέμπτη (28/5/98), δεν βρίσκεται έτοιμη καμία σύνθεση δικαστηρίου για να εκδικάσει την υπόθεση, με αποτέλεσμα να κρατείται ο «κατηγορούμενος» αδίκως στις φυλακές της Κορίνθου, τότε είναι φανερό ότι το δικαίωμά του στην άμεση πρόσβαση σε δικαστήριο καταπατείται με ευθύνη της Πολιτείας, που επικαλείται τα παραπάνω ανεπίτρεπτα «γραφειοκρατικά εμπόδια».

 

Καλούμε και πάλι την κυβέρνηση να ενεργήσει ώστε να ανασταλεί η ισχύς των ενταλμάτων σύλληψης για τους αντιρρησίες συνείδησης, να δοθεί αμνηστία στους παλαιούς αντιρρησίες (όπως ζητά και το Ευρωκοινοβούλιο), και να απελευθερωθεί άμεσα ο κρατούμενος συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα