25 Μαΐου 1998

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ “ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ “ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”

 

25/5/1998

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το κόμμα της “Νέας Δημοκρατίας” δεν αποδοκίμασε με επίσημη ανακοίνωση του τον προκλητικό ρατσιστικό λόγο των βουλευτών Απόστολου Ανδρεουλάκου και Γιώργου Καρατζαφέρη, παρά τις εύλογες αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι, πράγματι, λυπηρό το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος, επιδεικνύοντας πρωτοφανή ανεκτικότητα έναντι των εξωφρενικών και αντιδημοκρατικών αυτών δηλώσεων, δεν παρέπεμψε στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα τους δύο βουλευτές, παρόλο που σε αντίστοιχες περιπτώσεις διαφοροποίησης, από άλλους βουλευτές, είχε υιοθετηθεί διαφορετική τακτική. Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι η “Νέα Δημοκρατία” θεωρεί ότι η άποψη για ίδρυση στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες είναι ιδεολογικά θεμιτή και ότι δεν αντιστρατεύεται τις βασικές αρχές και θέσεις του κόμματος σχετικά με τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών.

 

Ως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ασχολούνται επισταμένως με όλα αυτά τα ζητήματα, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι η στάση της “Νέας Δημοκρατίας” στο σοβαρό αυτό θέμα αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν ανήκει στο φιλελεύθερο δημοκρατικό χώρο, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται, αλλά ταυτίζεται με επικίνδυνες θέσεις φασιστικών κομμάτων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, στα οποία τέτοιες απόψεις είναι κυρίαρχες. Φοβούμαστε ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Κεντροδεξιάς και Ακροδεξιάς έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα, αφού, όπως φαίνεται, η Ν.Δ. είναι πρόθυμη να τηρεί, διά της σιωπής της, συναινετική στάση έναντι πολιτικών απόψεων που θυμίζουν έντονα τις μισαλλόδοξες πολιτικές θέσεις των στελεχών του γαλλικού Εθνικού Μετώπου του Λεπέν.

 

Ειλικρινά πιστεύουμε ότι εάν η Ν.Δ., με αυτόν τον τρόπο, αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση του κλίματος ρατσισμού που έχει καλλιεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα από πολλές πλευρές, και ιδίως από Μ.Μ.Ε, τότε προσφέρει κακές υπηρεσίες τόσο στη Δημοκρατία στην Ελλάδα όσο και στην οικοδόμηση μιας πραγματικά ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Γι’ αυτό το λόγο, σας καλούμε, έστω και τώρα, να καταδικάσετε με δριμύτητα τις δηλώσεις των δύο βουλευτών και να λάβετε άμεσα και δραστικά μέτρα προς την κατεύθυνση της πειθαρχικής τους τιμωρίας και της πολιτικής τους απομόνωσης.

 

Με τιμή,

 

Παναγιώτης Ηλία Δημητράς

Εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα