03 Απριλίου 1997

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

3/4/1997

 

 

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Εκκληση της Διεθνούς Επιτροπή Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Βιέννη 3/4/1997. Η Διεθνής Επιτροπή Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (I.H.F.) και ειδικότερα η Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και  η Ιταλική Επιτροπή Ελσίνκι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιταλία τα οποία σχετίζονται με την κακομεταχείριση πολλών Αλβανών προσφύγων εκεί και, πιο συγκεκριμένα, με τον τραγικό θάνατο περισσοτέρων από 80 από αυτούς (κυρίως γυναικών και παιδιών), όταν το πλοίο τους βυθίστηκε στις 28/3, ύστερα από σύγκρουση με ένα ιταλικό περιπολικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού το οποίο φαίνεται ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει το αλβανικό πλοίο να πλησιάσει τις ιταλικές ακτές.

 

Η πρόσφατη έξοδος περισσοτέρων από 12.000 ανθρώπων από την Αλβανία είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας στη χώρα, η οποία δεν επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών τους και να διασφαλίσουν το σεβασμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συνεχιζόμενη βία και αναταραχή στην Αλβανία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη περισσοτέρων. Αυτή η κατάσταση ώθησε χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθήσουν μια επικίνδυνη διαδρομή στην Αδριατική, αναζητώντας ασφάλεια για την οποία πολλοί “πλήρωσαν” όχι μόνο με ένα υπέρογκο ποσό χρημάτων αλλά και με την ίδια τους τη ζωή. Θεσμοί στην Αλβανία και ειδικότερα η αστυνομία, ο στρατός και η δικαιοσύνη δεν έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν ένδικη ή άλλη προστασία από τη βία.

 

Με δεδομένο το ισχύον καθεστώς στην Αλβανία επιβάλλεται να εξασφαλιστεί έννομη προστασία στους Αλβανούς πρόσφυγες, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις, παροχή πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Συνθήκη που αφορά το Καθεστώς Προσφύγων, απαγορεύει την απόρριψη ή τον επαναπατρισμό προσφύγων σε χώρες όπου η ζωή ή η ελευθερία τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Επιπλέον, ανησυχούμε με αναφορές που έγιναν ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα στην Ιταλία, οι οποίες καλλιεργούν μια εκτεταμένη Αλβανοφοβία, που υποβαθμίζει την αξιοπρέπεια του αλβανικού λαού και απειλεί την ασφάλεια των Αλβανών. Η ρητορική μίσους σε ορισμένα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα, όχι μόνο για την πληθώρα των Αλβανών που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ιταλία, αλλά επίσης και για τους Ιταλούς στην Αλβανία. Αυτή ακριβώς η ρητορική μίσους και η Αλβανοφοβία θέτουν σε αμφισβήτιση τη δυνατότητα των Ιταλικών Δυνάμεων να ηγηθούν αποτελεσματικά της αποστολής διεθνών δυνάμεων, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., που αποσκοπεί στο να βοηθήσει την επαναφορά της τάξης στη χώρα.

 

Η Διεθνής Επιτροπή Ελσίνκι για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συνεπώς:

 

  1. Ζητά από τις ιταλικές αρχές να πάψουν να θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση των Αλβανών προσφύγων στο έδαφος της Ιταλίας, ή στην επαναπροώθησή τους στην Αλβανία, μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και οι αρχές να μπορούν να διασφαλίσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών τους. Ο ρόλος του ιταλικού ναυτικού θα πρέπει να περιορίζεται στη συνοδεία των αλβανικών πλοίων στις ιταλικές ακτές. Η στάση των αρχών άλλων χωρών, στις οποίες καταφεύγουν παρόμοιοι πρόσφυγες, θα έπρεπε να είναι ανάλογη.
  2. Ζητά από τις ιταλικές αρχές να επαναθεωρήσουν το καθεστώς βίζας για Ιταλία στην Αλβανία, διευκολύνοντας τους Αλβανούς να φτάσουν στην Ιταλία νόμιμα, εμποδίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο το “εμπόριο” ανθρώπων και πληρωμών σε παράνομες οργανώσεις για τη διαγυγή-τους.
  3. Καλεί την ιταλική κυβέρνηση να ερευνήσει τα αίτια του τραγικού συμβάντος, που οδήγησε στον πνιγμό 83 Αλβανών στις 28 Μαρτίου και να διασφαλίσει την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης, όπως επίσης και την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων.
  4. Κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς, όχι μόνο της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και των άλλων γειτονικών με την Αλβανία χωρών, να αποφύγουν να εμπλακούν σε όλη αυτή την αντι-αλβανική φιλολογία. Αντιθέτως, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν και να συνειδητοποιήσουν το μερίδιο ευθύνης τους στην πρόσφατη αλβανική κρίση, η οποία οφείλεται στην παντελή απουσία πραγματικής δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και πολλά χρόνια, στην Αλβανία. Ένα πρόβλημα που, πολύ συχνά, αγνόησαν πολλές κυβερνήσεις χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίες υποστήριξαν το αλβανικό καθεστώς, κατά τρόπο που έδωσε σε αυτό την εντύπωση ότι μπορούσε να εφαρμόσει αντιδημοκρατικές πρακτικές χωρίς κυρώσεις.
  5. Ζητά από όλα τα μέλη του Ο.Α.Σ.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβουν μέτρα ώστε να βοηθηθεί η εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Αλβανία, καθώς επίσης και η στενή επίβλεψη των επερχόμενων εκλογών χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα που θα διασφαλίζουν ότι αυτή η χώρα θα πραγματοποιήσει ένα μη αναστρέψιμο βήμα προς το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Επίσης, ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα που θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα και θα διευκολύνουν την αποζημίωση των θυμάτων των παρατραπεζικών ιδρυμάτων, ενθαρρύνοντας μια οικονομική ανάπτυξη που δε θα πρέπει στο εξής να βασίζεται σε ανάλογους “παράλληλους” μηχανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα