ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Μαΐου 2005
ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ «TRAFFICKING» ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ…
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει το ακόλουθο πολύ εύστοχο άρθρο της Ελιζαμπέττας Καζαλόττι για το «trafficking».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
3 Μαΐου 2005
ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ
Περικοπές και στην ανθρωπιά...
http://www.enet.gr/online/online_print.jsp?id=28165104
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
Στην επαρχία, οι περισσότερες σ' ένα στενάχωρο δωμάτιο, γιόρτασαν το Πάσχα αυτές που «δεν υπάρχουν». Βέβαια, το ότι ήταν Πάσχα δεν έκανε και τη διαφορά, ήταν για εκείνες μια μέρα σαν τις άλλες, αν εξαιρέσουμε το βράδυ που «πλάκωσε» πολλή δουλειά. Ουρά σχημάτισαν τα Ντάτσουν έξω από το ξενυχτάδικο, εκατοντάδες ήταν οι «consomation», καλά λεφτά έβγαλε το αφεντικό.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε
ΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΤΕΠΕ) [Διαχειρίστρια προγραμμάτων του ΕΠΣΕ]
«Δράση κατά της παράνομης εμπορίας αλλοδαπών γυναικών προς καταναγκαστική πορνεία στην Ελλάδα: νομική και άλλη υποστήριξη των θυμάτων»
ΕΡΓΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑPROJECT FINANCED BY ΤΗΕ
HELLENIC AID
MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS
REPUBLIC OF GREECE
Σ' ένα κρατητήριο πέρασαν τις γιορτές κάποιες άλλες, τσούγκρισαν αβγά με τους φύλακες. Τώρα, τύχη είναι αυτή ή ατυχία; Δεν βαριέσαι... Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, πάνω από 20.000 στην Ελλάδα είναι οι ξένες κοπέλες που εκδίδονται στους δρόμους, στα μπαρ, στα ξενυχτάδικα της επαρχίας. Πολλές είναι θύματα του λεγόμενου trafficking, της εμπορίας ανθρώπων με στόχο τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Ηλθαν στην Ελλάδα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, από την Αφρική, από την Ασία.
Σαν μοναδική αποσκευή κουβάλησαν μαζί τους μια βαλίτσα όνειρα και σαν προίκα την ομορφιά τους. Οι περισσότερες συνάντησαν την κόλαση, τον εξευτελισμό, τη σωματική και ψυχολογική βία, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τον θάνατο.
Κι όμως, για ορισμένους τα κορίτσια αυτά δεν υπάρχουν. Είναι καρπός της νοσηρής φαντασίας φιλόδοξων δημοσιογράφων, φιλοχρήματων μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιμπεριαλιστικών ξένων δυνάμεων. Αυτή τη γνώμη εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για φουσκωμένα στοιχεία για τη σωματεμπορία, για έρημους ξενώνες υποδοχής των κοριτσιών, για μυστικό δάκτυλο των Αμερικανών στην απάτη και κατά συνέπεια για περικοπές στα κονδύλια για τα θύματα του trafficking.
Επιστροφή στην πραγματικότητα τώρα: πάνω από 1.000 μπαρ με ξένες κοπέλες λειτουργούν στη χώρα. Σύμφωνα με έγκυρη πανεπιστημιακή έρευνα, μέσα σε μια 10ετία (1990-2000) 1,2 εκατομμύριο άνδρες μίσθωσαν υπηρεσίες, προσφερόμενες από γυναίκες σε καθεστώς δουλείας-πορνείας, κάθε 15 ημέρες καινούργιες κοπέλες μπαίνουν στη χώρα μας από συγκεκριμένες γνωστές πλέον διαδρομές και τηλεοπτικοί σταθμοί, Ιντερνετ καθώς και εφημερίδες με διαρκώς αυξανόμενες αγγελίες έχουν γίνει κράχτες των σωματεμπόρων...
Με απλά λόγια, ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί, τα σαΐνια του υπουργείου Υγείας, κρυφό καμάρι.
«Μιλάμε για μεγάλη βιομηχανία, για μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων, τρία δισ. δραχμές υπολογίζεται στην Ελλάδα ο τζίρος του trafficking. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία. Ασχολούμαστε με το εμπόριο ναρκωτικών, με το εμπόριο των όπλων, το trafficking γυναικών το δεχόμαστε και άλλοι το γεύονται. Το φαινόμενο το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά, μονάχα όταν είναι σε έξαρση ή όταν αναδύεται στο φως της δημοσιότητας. Δεν υπάρχει πρόγραμμα, συνέχεια και συντονισμός». Τα παραπάνω δήλωνε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τον Απρίλιο του 2001 στην «Ε» ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων), Δημήτρης Κυριαζίδης. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, κάποιοι υποδύονται ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει, ότι κακώς ασχολούνται μ' αυτό όσοι ασχολούνται. Πολλούς βολεύει και ευνοεί μια παρόμοια στάση: τα κυκλώματα, τους δήθεν ανυποψίαστους πελάτες, αλλά και... την «τσέπη» του υπουργείου.
Στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ακόμη μια περικοπή, στην ανθρωπιά αυτή τη φορά, και αυτό είναι που μας πονάει ιδιαίτερα.
ΥΓ. Ακόμη και τα φάρμακα μοιάζει να «τσιγκουνεύεται» το υπουργείο Υγείας, καθώς σε εφαρμογή έχει τεθεί η εγκύκλιος της 22ας Φεβρουαρίου 2005 που στέρησε τη δυνατότητα στους ξένους μετανάστες, που δεν έχουν «χαρτιά», να προμηθευτούν φάρμακα και να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις επείγοντων περιστατικών. Είναι άλλη μια περικοπή στην ανθρωπιά, η οποία αποδεικνύει το ποιόν, τις πεποιθήσεις και τη γενναιοδωρία όσων μας κυβερνούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου