20 Ιανουαρίου 1996

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΦΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

20/1/1996

 

 

ΘΕΜΑ: ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

(ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΙΦΕ, 19-20/1/1996)

 

 

Ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος των συνεργαζόμενων οργανώσεων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και  Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) απηύθυνε χθες το βράδυ τον ακόλουθο χαιρετισμό στη Διημερίδα της Πανελλήνιας Ιστορικής και Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΠΑΝΙΦΕ), που απαντούσε και στις επιθέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας κατά της ΠΑΝΙΦΕ και κάποιων εντύπων ή οργανώσεων κατά των δικών-μας οργανώσεων με αφορμή τη διαφωνία-μας για τη διαγραφή του Θ. Αναστασιάδη από την ΕΣΗΕΑ.

 

=============================================================

 

Χαιρετίζουμε τη διημερίδα με θέμα "Η Κονωνία του 21ου αιώνα: προς ένα πολιτισμό με ανθρώπινο πρόσωπο", ως μια σημαντική πρωτοβουλία στον ελληνικό χώρο. Στον ελληνικό χώρο όπου, ιδιαίτερα σήμερα, φαίνεται να οπισθοδρομούμε προς κοινωνίες περασμένων αιώνων, που βασίζονταν σε 'πολιτισμούς' (;) με απάνθρωπο, κρατικοδίαιτο, καταπιεστικό και συχνά υποκριτικό πρόσωπο. Προς κοινωνίες όπου όποιος αποκλίνει από το αρεστό στο κατεστημένο βάλλεται, διώκεται και γίνεται προσπάθεια να εξοντωθεί.

 

Προς κοινωνίες στις οποίες η δυνατότητα 'αμφισβήτησης των πάντων' θεωρείται εξοβελιστέα. Προς κοινωνίες όπου όσοι αδυνατούν να αντιπαραθέσουν επιχειρήματα εκτοξεύουν ειρωνίες, λοιδωρίες, ύβρεις, απειλές, ακόμα και υπαινιγμούς ή ευθείες αναφορές στην προσωπική ζωή αυτών με τους οποίους αδυνατούν να συζητήσουν.

 

Η Διημερίδα της ΠΑΝΙΦΕ βάλλεται σήμερα,  κατ΄ αυτό τον τρόπο από το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδας, την Ιερά Σύνοδο. Και οι οργανώσεις που εκπροσωπώ όπως και η συνεργαζόμενη με αυτές οργάνωση SOS-Ρατσισμός βάλλονται σήμερα επίσης -από 'προοδευτικό' έντυπο αλλά και τουλάχιστο μιαν οργάνωση που θέλει να λέει πως αντιμάχεται το ρατσισμό- για την καταδίκη της εξοντωτικής ποινής στον κατά τα άλλα κατακριτέο Θέμο Αναστασιάδη. Ποινή που επέβαλε η ΕΣΗΕΑ επικαλούμενη αντιρατσιστικά κίνητρα που όμως έχει εδώ και χρόνια ξεχάσει όταν παρακολουθεί με απάθεια το γενικευμένο -συχνά πρωτοσέλιδο- ρατσισμό που αποπνέουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

 

Μόνο που αυτοί που βάλλουν κατά της ΠΑΝΙΦΕ, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, της  Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων και του SOS-Ρατσισμός έχουν συμβάλει από ελάχιστα ως καθόλου στην προάπσιση των αρχών που επικαλούνται. Εχουν αντίθετα συμβάλει, με ενέργειες ή με την απλή σιωπή-τους, στη γενίκευση της οπισθοδρόμησης και της επικράτησης της μισαλλοδοξίας στην κοινωνία-μας.

 

Γι' αυτό χαιρετίζουμε τη Διημερίδα αυτή ως μιαν ακτίδα φωτός στον εξαπλούμενο σκοταδισμό της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα