26 Ιανουαρίου 1996

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

26/1/1996

 

ΘΕΜΑ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ   

(ΔΙΚΑΙΩΣΗ-ΜΑΣ 'ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ ΛΑΛΗΣΕΙ ΤΡΙΣ')

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτή-των (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) καταγγέλουν την υποκριτική συμπεριφορά σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με α-φορμή τρία γεγονότα του τελευταίου διημέρου. Η στάση αυτή δικαιώνει τη θέση-μας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούνται από πολιτικούς και δημοσιογράφους επιλεκτικά για την εξυπηρέτηση άλλων στόχων: τη θέση αυτή υποστηρίξαμε πριν δέκα ημέρες με την ευκαιρία της διαγραφής του Θέμου Αναστασιάδη από την ΕΣΗΕΑ, για να δεχθούμε επικρίσεις από μέρους ακόμα και μερικών που εμφανί-ζονται ως εμφορούμενοι από ανάλογες ιδέες με τις δικές-μας, που τώρα σιωπούν.

 

Ετσι, χθες η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την ένταξη της Ρωσίας στο διεθνή αυτό οργανισμό με το επιχείρημα ότι 'η απομόνωση-της θα ήταν χειρότερη λύση'. Δεν φαίνεται να υπήρξε καμιά αντίδραση στην Ελλάδα σε αντίθεση με την σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ελλάδας πριν ένα μήνα, και πάλι με το επιχείρημα ότι ''η απομόνωση θα ήταν η χειρότερη λύση'. Κι όμως, η -θεωρούμενη στην Ελλάδα- 'εχθρική' Τουρκία βαρύνεται με καταπίεση και σφαγές των των Κούρδων, όσο και η -θεωρούμενη στην Ελλάδα- 'φιλική' Ρωσία με καταπίεση και σφαγές των Τσετσένων.

 

Την ίδια στιγμή, η πιθανολόγηση ύπαρξης μαζικών τάφων Βόσνιων που σφαγιάστηκαν από τους Σέρβους χλεβάζεται από σημαντική μερίδα των ΜΜΕ, κι ας βασίζεται η διαπίστωση αυτή και σε στοιχεία διεθνών οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οταν οι τελευταίες είχαν προ καιρού δημοσιοποιήσει τα συμπεράσμα-τά-τους για τις σφαγές Σέρβων από τους κροάτες, τα ίδια τα ΜΜΕ, εκθείαζαν και πρόβαλαν τα ευρήματα των 'έγκυρων' τότε διεθνών οργανώσεων.

 

Τέλος, η έκδοση του Σέρβου Ασάσιν στη Σερβία, η οποία ενδιαφέρθηκε γι' αυτόν αφού ο Αρειος Πάγος είχε αποφασίσει την έκδοσή-του στο Βέλγιο, όπου ο Ασάσιν φέρεται να δολοφόνησε ηγετικό στέλεχος της αλβανικής μειονότητας του Κοσσυφο-πεδίου, είχε ευρύτατη αποδοχή από τα κόμματα και τα ΜΜΕ -αφού καμία αντίθεση δεν εκφράστηκε. Το γεγονός αυτό αποτελεί στην πράξη συνενοχή στην ατιμωρησία-του και στο αποτρόπαιο έγκλημα εθνικιστικού μίσους που φέρεται να έχει διαπράξει.       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα