05 Μαΐου 1996

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

& ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΣΙΝΚΙ

 

c/o Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6/5/1996

ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελ-σίνκι και Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι (Εθνικές Επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)  δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έγινε στους Αγίους Σαράντα και συνοργανώθηκε από την πρώτη από τις δύο οργανώσεις-μας. Η έκκληση αυτή δημοσιοποιήθηκε διεθνώς από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μέλη της Αλβανικής Επιτροπής Ελσίνκι και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, οργανώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συναντήθηκαν στους Αγίους Σαράντα (Αλβανίας) στις  5-6 του Απρίλη 1996, σε σεμινάριο που οργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνεργασία με τις δύο αυτές οργανώσεις, στα πλαίσια του προγράμματος “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιφερειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Οι οργανώσεις-μας, αφιερωμένες στην προστασία και προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην αμερόληπτη και ανεπηρέαστη αναφορά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αυτή την κοινή-τους ανακοίνωση καλούν τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ελλάδας να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε προσώπου που διαμένει εντός των συνόρων-τους, όπως υποχρεώνονται από τις δεσμεύσεις-τους απέναντι στις συμφωνίες του Ελσίνκι.

Ειδικότερα, καλούμε την αλβανική και την ελληνική κυβέρνηση:

1.    Να φροντίσουν για την άμεση, πλήρη και συνεχή εφαρμογή όλων των διεθνών συμφωνιών (και άλλων σχετικών κειμένων) για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν  υπογράψει οι δύο χώρες. Επίσης, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στην υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών που δεν έχουν υπογράψει ή/και επικυρώσει.

2.    Να προχωρήσουν στην άμεση προσαρμογή της νομοθεσίας των δύο χωρών στις αρχές όλων αυτών των διεθνών συμφωνιών, ώστε να αποφεύγονται δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις που βασίζονται σε απαρχαιωμένες διατάξεις.

3.    Να αναγνωρίσουν, στους πολίτες-τους με διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά από εκείνα της πλειοψηφίας, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας κι' αν κατοικούν, το δικαίωμα να ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Να αισθάνονται δηλαδή πως αποτελούν τμήματα εθνών διαφορετικών από το κυρίαρχο στην αντίστοιχη χώρα. Επίσης, να συζητήσουν και να βρούν μια λογική λύση στα εκκρεμή προβλήματα των μειονοτικών πληθυσμών που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα στα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ή του Εμφυλίου Πολέμου.

4.    Να αναγνωρίσουν επίσης την ύπαρξη γλωσσικών κοινοτήτων, δηλαδή τμημάτων των  πληθυσμών της Αλβανίας και της Ελλάδας που -χωρίς να αισθάνονται ότι ανήκουν σε άλλα έθνη- έχουν δική-τους μητρική γλώσσα και δικές-τους πολιτιστικές παραδόσεις (Ρομά/Τσιγγάνοι στην Αλβανία και Ρομά/Τσιγγάνοι, Αρβανίτες, Βλάχοι και Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα).

5.    Να διασφαλίσουν την ουδετερότητα του κράτους απέναντι σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να έχουν την ίδια μεταχείριση από την πολιτεία, χωρίς να παραγνωρίζεται η συμβολή της καθεμιάς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

6.    Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η χώρα έχει σήμερα ανάγκη ξένων μεταναστών, όπως ακριβώς στο παρελθόν άλλες χώρες υποδέχθηκαν εκατομύρια Ελλήνων μεταναστών. Κατά συνέπεια, να προχωρήσει στην άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και στη διαμόρφωση επίσημης, ρεαλιστικής και ανθρώπινης πολιτικής για τους σημερινούς και τους αυριανούς υπόψηφιους μετανάστες. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, να χορηγήσει πεντάχρονες θεωρήσεις εισόδου στους Αλβανούς πολίτες που τις επιθυμούν ώστε, μετά την εποχιακή απασχόλησή-τους στην Ελλάδα, να αισθάνονται ότι μπορούν να επιστρέφουν άφοβα στη χώρα-τους χωρίς τον κίνδυνο να μην τους επιτραπεί να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα και έτσι χωρίς την ανάγκη να εγκαθίστανται στην Ελλάδα με τις οικογένειές-τους.

7.    Να προχωρήσουν στην αναγκαία προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας. Παράλληλα να ενσωματώσουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα την απαραίτητη ύλη για την ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών για τις πολιτιστικές παραδόσεις όλων των πολιτιστικών ομάδων που ζουν σήμερα στην αντίστοιχη χώρα και, φυσικά, να αφαιρέσουν όλα τα εθνοκεντρικά, αν όχι ρατσιστικά, κατάλοιπα από τη διδακτέα ύλη.

8.    Να δημιουργήσει η Ελλάδα και να ενισχύσει η Αλβανία τον ειδικό φορέα για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μειονοτικών δικαιωμάτων, την προαγωγή της πολυπολιτισμικότητας, την κατάργηση όλων των θεσμικών διακρίσεων και την καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσιστικών και άλλων μισαλλόδοξων εκδηλώσεων.

9.    Να προχωρήσουν στην άμεση ενημέρωση και, όπου χρειάζεται, επιμόρφωση των κρατικών και ειδικότερα των εκπαιδευτικών και δικαστικών λειτουργών για όλες αυτές τις προσαρμογές και την ανάγκη σεβασμού στην καθημερινή πρακτική της πολυπολιτισμικότητας και της ανοχής που πρέπει να διέπουν κάθε κοινωνία που θέλει να θεωρείται δημοκρατική.

10.Να ξεκινήσουν συνεργασία με τα ΑΕΙ και τα ΜΜΕ ώστε, χωρίς να παραβιαστεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία-τους, τα τελευταία να αναπροσαρμόσουν τη στάση-τους προς επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, εγκαταλείποντας κάθε μορφή εθνοκεντρισμού και μισαλλοδοξίας.

 

Σημείωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι: Το σημείο 3 περιλαμβάνει το αίτημα της αναγνώρισης ελληνικής μειονότητας και του συνεπακόλουθου ανοίγματος μειονοτικών τάξεων και έξω από τις μειονοτικές ζώνες παντού και όχι μόνο σε Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα και  Δέλβινο, αλλά και σε Χειμάρα, Τίρανα κτλ. Το σημείο 5 περιλαμβάνει και το αίτημα ίσης μεταχείρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Καθολική και τη Μουσουλμανική, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα