05 Μαΐου 1996

ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ-ΜΑΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

__________________________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

6/5/1996

 

ΘΕΜΑ: ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ-ΜΑΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτή-των (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) έχουν τις ακόλουθες θέσεις στα θέματα της σημερινής συνέντευξης τύπου.

 

Α. Δίκες εντός Ελλάδας

Οι δίκες του Ιμπράμ Σερίφ και του Πατέρα Νικόδημου Τσαρκνιά, καθώς και των μελών της ΟΑΚΚΕ.

Οι δίκες είναι απαράδεκτες και οι διώξεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι δύο πρώτοι κατηγορούνται για 'αντιποίηση αρχής', επειδή ο πρώτος έχει εκλεγεί από ένα τμήμα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη (και εκτελεί χρέη) μουφτή, ενώ ο δεύτερος έχει προσχωρήσει ως ιερομόναχος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας και, κατά συνέπεια, φοράει τα άμφια του λειτουργήματός-του. Οι διε-θνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεσμεύουν και την Ελλάδα υπο-χρεώνουν την πολιτεία να είναι ουδέτερη απέναντι σε όλες τις θρησκευτικές κοινότη-τες: στο βαθμό που οι Σερίφ και Τσαρκνιάς δεν εξαπάτησαν κανένα με την άσκηση του θρησκευτικού λειτουργήματός-τους, δεν έπρεπε να υπάρχει αδίκημα. Σ' ό,τι αφορά τις διοικητικές και δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή, το κράτος οφείλει να τις αφαιρέσει και να περιέλθουν στους συνήθεις λειτουργούς, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο κράτος διεθνώς: έτσι, κάθε θρησκευτική κοινότητα θα μπορεί και θα πρέπει να ορίζει μόνη-της, όπως αυτή νομίζει, τους λειτουργούς-της.

Με την ευκαιρία, η προ ημερών δήλωση της διακομματικής επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος ότι δεν θα τροποποιηθούν οι διατάξεις σχετικά με τη θρησκεία είναι απαράδεκτη και οπισθοδρομική.

Η δίκη της ΟΑΚΚΕ βασίζεται σε μια σειρά άρθρων που η κυβέρνηση Παπανδρέου (και ιδιαίτερα ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκης) είχε δεσμευθεί ότι θα τροποποιήσει. Οχι μόνο η τροποποίηση δεν έγινε, αλλά, παρ' όλο ότι επισημάναμε το θέμα στον αρμόδιο Υπουργό Ε. Βενιζέλο, η κυβέρνηση Σημίτη δεν επανέλαβε καν τη δέσμευση της προκατόχου-της στις προγραμματικές δηλώσεις. Τα άρθρα 190,191 και 141 του Ποινικού Κώδικα πρέπει να καταργηθούν ή να αναμορφωθούν και οι διώξεις τύπου ΟΑΚΚΕ που έχουν εκθέσει διεθνώς την Ελλάδα ως παραβιάζουσα την ελευθερία της έκφρασης, να σταματήσουν αμέσως.

 

Β. Δίκες που εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου 

Η προσφυγή του Αχμέτ Σαδίκ (που συνεχίζεται από τη χήρα του εκλειπόντος) για την υπόθεση που είχε οδηγήσει στη φυλάκισή-του και αυτή των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά για την απαγόρευση λειτουργίας ευκτηρίου οίκου στην Κρήτη.

Και στις δύο υποθέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατ' αρχή κρίνει ευμενώς τις προσφυγές και γι' αυτό έφτασαν στο δικαστήριο. Η υπόθεση Σαδίκ αφορά την καταδίκη-του (και φυλάκισή-του το 1990) για τη χρήση του όρου 'τουρκική' (δηλαδή και πάλι θέμα ελευθερίας έκφρασης) και όχι όπως ψευδέστατα έγραψε μερίδα του τύπου και το ίδιο το ΑΠΕ αποζημίωση που δήθεν ζητούσε η χήρα Σαδίκ για το θάνατό-του το 1995.

Η υπόθεση Μανουσάκη αφορά κλείσιμο αναγνωστηρίου των Χ.Μ.τ.Ι. στην Κρήτη επειδή δεν είχε την απαιτούμενη άδεια ευκτηρίου οίκου. Η Επιτροπή στην εισήγησή-της θεωρεί τη σχετική νομοθεσίς της Ελλάδας απαράδεκτη για δημοκρατική χώρα.

 

Γ. Το νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Δ. Οι προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας για τη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών

Ε. 1997 - Ευρωπαϊκό Ετος κατά του Ρατσισμού

Οι θέσεις-μας αναφέρονται στις συνημμένες δύο εκκλήσεις (και) στην ελληνική κυβέρνηση. Γενικά, οι νομοθετικές προτάσεις δεν ικανοποιούν είτε καθόλου είτε πλήρως, διατηρούμε δε ζωηρές αμφιβολίες για το ουσιαστικό περιεχόμενο των όποιων  εκδηλώσεων γίνουν στα πλαίσια του Ετους κατά του Ρατσισμού (1997) με βάση την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος και τη στάση των περισσότερων ΜΜΕ, παρά ακόμα και την καλή πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς.

 

ΣΤ. Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Θράκη

Οι γενικόλογες εξαγγελίες του Κώστα Σημίτη δεν αρκούν. Θα περίμενε κανένας να τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως οι αφαιρέσεις ιθαγενειών, το εκπαιδευτικό, οι βακουφικές περιουσίες, τα 'ολοκληρωτικής έμπνευσης' Γραφεία Πολιτιστικών Υποθέσεων και, το κυριότερο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας. Η σιωπή-του μας απογοήτευσε: είναι προφανώς αποτέλεσμα και του ότι, στις τοπικές Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ (όπως άλλωστε και της ΝΔ και της ΠΟΛΑΝ) δεν μετέχει κανένας μειονοτικός. Αντίθετα, η παρουσία μειονοτικών στα αντίστοιχα όργανα του ΚΚΕ και του Συνασπισμού προφανώς εξηγεί τις πιο προωθημένες και σωστές ανακοινώσεις-τους.

 

 Ζ. Αποφάσεις πρόσφατων Διεθνών Συνεδρίων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορούν την Ελλάδα.

Συνημμένα δίνουμε στη δημοσιότητα τις αποφάσεις δύο πρόσφατων διεθνών συνεδρίων που (συν)οργανώσαμε. Περιέχουν εκκλήσεις 'εφ' όλης της ύλης' των ανθρώπινων δικαιωμάτων (και) προς την ελληνική κυβέρνηση. Απλή ανάγνωσή-τους δείχνει την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο θέμα αυτό η Ελλάδα, που, σε μερικά θέματα, υστερεί ακόμα και των Βαλκάνιων γειτόνων-της. Ας σημειωθεί -για όσους επικαλούνται δήθεν αδιαφορία-μας στο θέμα αυτό- ότι η έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση καλύπτει τα θέματα της ελληνικής μειονότητας σε μεγαλύτερη έκταση από τα σχετικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα