06 Μαΐου 1996

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

__________________________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

6/5/1996

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτή-των (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έγινε στην Αθήνα και οργανώθηκε από τις οργανώσεις-μας. Η έκκληση αυτή δημοσιοποιήθηκε διεθνώς από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Εκπρόσωποι ομάδων που παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων επτά μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 17-18 του Μάρτη 1996, σε ένα σεμινάριο που οργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στα πλαίσια του προγράμματος “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιφερειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

 

Οι οργανώσεις-μας, αφιερωμένες στην προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αμερόληπτη και ανεπηρέαστη αναφορά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αυτή την κοινή-τους ανακοίνωση, καλούν τις κυβερνήσεις της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε προσώπου που διαμένει εντός των συνόρων-τους, όπως υποχρεώνονται από τις δεσμεύσεις-τους απέναντι στις συμφωνίες του Ελσίνκι.

 

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 32 του Κειμένου της Κοπεγχάγης της  ΟΑΣΕ. Καλούμε τις κυβερνήσεις-μας να σεβαστούν τις ταυτότητες των μειονοτήτων και την άσκηση των γλωσσικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ιδιαίτερα, τονίζουμε τη σημασία της πλήρους αναγνώρισης της ύπαρξης μακεδονικής ταυτότητας, και του σεβασμού των δικαιωμάτων ατόμων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία που διεκδικούν μια τέτοια ταυτότητα.

 

Ζητούμε τον πλήρη σεβασμό των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μειονοτικών ομάδων στις χώρες-μας. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε πρωτοβουλίες πολιτών, σαν αυτές του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι που αποσκοπούν να παραδίδουν μαθήματα γλώσσας σε παιδιά από την Αλβανία που ζούν στην Ελλάδα, τα οποία έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την προγονική γλώσσα και τον πολιτισμό-τους, και ζητούμε από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τις αστυνομικές έρευνες οι οποίες εκφοβίζουν όσους συμμετέχουν.

 

Διαπιστώσαμε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες πολλοί Ρομά (Τσιγγάνοι) υποχρεώνονται να ζουν στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες μερικών αρχών να βοηθήσουν τους Ρομά, αλλά τονίζουμε την ανάγκη περισσότερων δεσμεύσεων για την εξάλειψη των διακρίσεων και τη θέσπιση μιας πολιτικής που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την κατάστασή-τους.

 

Εξετάσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας για τη ‘ρητορική μίσους’ στην περιοχή, και τονίζουμε την ευθύνη που έχουν τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν την καλλιέρ-γεια φυλετικού μίσους και την προτροπή σε βία, με αποτέλεσμα την δαιμονοποίηση ορισμένων ομάδων, πράγμα που με τη σειρά-του απειλεί την ασφάλεια όλων.

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη-μας με τους αγωνιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο, που επιδιώκουν τη συμφιλίωση Ελλήνων και Τούρκων, και την πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες, και προσβλέπουμε σε μελλοντική συνεργασία μαζί-τους.

 

Θεωρούμε αδικαιολόγητη τη μεταχείρηση του Κόλε Μάνγκοφ, πολίτη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ελλαδικής καταγωγής, στον οποίο δεν δόθηκε βίζα εισόδου στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο σεμινάριο, επειδή, σύμφωνα με τις ελληνικές συνοριακές αρχές, το διαβατήριό-του δήλωνε ότι είχε γεννηθεί στο “Λερίν” αντί για τη “Φλώρινα”. Μετά την άρνηση χορήγησης βίζας στον κ. Μάνγκοφ και την εντολή να επιστρέψει στην Μακεδονία, του ζητήθηκε να γυρίσει πίσω οπότε η ελληνική αστυνομία του έκανε έρευνα με βίαιο τρόπο.

 

Σημειώνουμε επίσης με βαθιά ανησυχία ότι οι βουλγαρικές αρχές ερεύνησαν παράνομα και κατακράτησαν ντοκουμέντα της αγωνίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ντιμιτρίνα Πετρόβα, όταν διέσχιζε τα βουλγαρικά σύνορα.

 

Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι

Βουλγαρική Επιτροπή Ελσίνκι

Γαλλική  Επιτροπή Ελσίνκι

Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Επιτροπή Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι

Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Βουλγαρία

Ρουμανική Επιτροπή Ελσίνκι

Αν Μπουβιέ, Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα