08 Ιουνίου 1996

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

__________________________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

8/6/1996

 

ΘΕΜΑ: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ (ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΙΦΕ "Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ" 7-9/6/1996)

 

Ο εκπρόσωπος των συνεργαζόμενων οργανώσεων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) Παναγιώτης Ηλία Δημητράς μίλησε σήμερα στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ιστορικής και Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΠΑΝΙΦΕ) με θέμα "Η Πρόκληση της Πολυπολιτισμικότητας στην Ελλάδα του Σήμερα και του Αύριο". Ακολουθεί περίληψη του θέματος που ανέπτυξε.

 

Η Ελλάδα είναι μια πολυπολιτισμική χώρα: ένας στους έξη κατοίκους-της δεν έχει ως μητρική γλώσσα την ελληνική ή θρησκεία τη (νεοημερολογίτικη) ορθόδοξη χριστιανική. Κι' όμως αρνείται αυτή την πραγματικότητα, προτιμώντας την επιμονή στο μύθο της ομοιογενέστατης χώρας. Ο μύθος αυτός είναι τόσο ισχυρός, ώστε να προσαρμόζονται σ' αυτό και οι ιστορικές αναφορές στους παλαιότερους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο: αντίθετα από την 'επίσημη ιστορία', ο Κλασσικός και ο Ελληνιστικός Ελληνισμός καθώς και το Βυζάντιο (όπως άλλωστε και η Ρωμαϊκή και η Οθωμανική Αυτοκρατορία) ήταν για την εποχή-τους πολυπολιτισμικές και αρκετά ανεκτικές οντότητες.

 

Η Ελλάδα του σήμερα και του αύριο είναι και θα είναι πολυπολιτισμική. Ομως, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να γαλουχείται από μονοπολιτισμικές αρχές και πρακτικές που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας εθνοκεντρικής συναίνεσης. Ετσι, η όποια σοβαρή συζήτηση για πολυπολιτισμικότητας, διαφορά, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, κτλ. είναι σχεδόν αδύνατη, ακόμα και σε εφημερίδες που θέλουν να θεωρούνται πως έχουν σχετικές ευαισθησίες, αλλά μερικές φορές καταφεύγουν και αυτές σε επιθέσεις αν όχι χρήση 'ρητορικής μίσους' κατά των ελάχιστων που επιμένουν να αναφέρονται σ' αυτά τα θέματα. Παραφωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και -σε μερικά θέματα- στα Βαλκάνια, η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της πολυπολιτισμικότητας που δυστυχώς φαντάζει μόνο ως πρόκληση: διανόηση και ΜΜΕ έχουν τεράστια ευθύνη για να την οδηγήσουν στο σύγχρονο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα