14 Μαΐου 1997

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΥΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

14/5/1997

 

ΘΕΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΥΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 

 

Στις αρχές του 1997, καθώς είχαν συσσωρευτεί πολλά και σημαντικά κρούσματα θρησκευτικής ανελευθερίας στην Ελλάδα, πρότειναμε στις Συνεργαζόμενες Μη Κυβενητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) με τις οποίες είχαμε υπογράψει κοινό κείμενο διακήρυξης για τα προβλήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, αλλά και σε δύο ΜΚΟ που είχαν αρνηθεί να υπογράψουν το κείμενο αυτό γιατί δεν τους εξέφραζε πλήρως, να οργανωθεί κοινή εκδήλωση για τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα το Μάρτη 1997. Με την πρόταση αυτή οι Προέδροι των δύο τελευταίων οργανώσεων, σε συνομιλίες-τους με τον Εκπρόσωπό-μας, συμφώνησαν με τη διαφορά ότι δεδομένου ότι η μία από αυτές οργάνωνε σχετική ημερίδα το Μάη 1997, συμφωνήθηκε η εκδήλωση να μετατεθεί για τότε. Αυτό δηλώσαμε και εμείς στους εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων που μας είχαν παρακαλέσει να κάνουμε παρόμοια εκδήλωση.

 

Με έκπληξη λοιπόν πήραμε πριν μιαν εβδομάδα ταχυδρομικά προσκλήσεις για δύο ανάλογα συνέδρια που οργανώνονται, χωριστά μάλιστα, αυτή την εβδομάδα, από τις δύο οργανώσεις που δεν συμφωνούν με το γενικό πλάισιο αρχών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αναφερόμαστε σ’ αυτά είναι γιατί απέχουν από το μοντέλο που είχε συμφωνηθεί και εφαρμοστεί ήδη εδώ και δύο χρόνια με επιτυχία: την οργάνωση εκδηλώσεων όπου οι “θύτες” των διακρίσεων έχουν τον πρώτο λόγο συνεπικουρούμενοι από στελεέχη ΜΚΟ με εμπειρία στα θέμαυτα αυτά (από παρακολούθηση δικών ή συνεχή καταγραφή των προβλημάτων). Η συζήτηση σε ακαδημαϊκό επίπεδο για θρησκευτικές μειονότητες και μετανάστες από οργανώσεις εκ των οποίων η μία πριν ένα χρόνο αρνήθηκε να πάρει μέρος σε κοινή εκδήλωση για συγκεκριμένα σχετικά προβλήματα στην Ελλάδα γιατί όπως δήλωσε γραπτώς δεν ήταν ενήμερη γι’ αυτά, αποτελεί οπισθοδρόμηση και ελάχιστα συνεισφέρει στην αναζήτηση κοινών λύσεων.

 

Οι δικές-μας οργανώσεις θέλουν να εκφράσουν τη λύπη-τους γι’ αυτή την εξέλιξη που αποτελεί αθέτηση συμφωνηθέντων, ιδιαίτερα απευθυνόμενες προς τις θρησκευτικές κοινότητες που διώκονται συστηματικά αυτό τον καιρό και περίμεναν να μιλήσουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις με την ελπίδα πως η ενημέρωση των πανεπιστημιακών ομιλητών θα διευκόλυνε την αναζήτηση κοινού πεδίου δράσης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα