05 Αυγούστου 1998

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΩΧΘΕΝΤΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

5/8/1998

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΩΧΘΕΝΤΟΣ

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων γνωστοποιούν τη διεθνή βράβευση του μειονοτικού δημοσιογράφου Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ. Ο τελευταίος πήρε το βραβείο Helmann/Hammett, μαζί με άλλους 43 συγγραφείς από 19 χώρες.

 

Το βραβείο αυτό δίνεται σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο που αποτελούν στόχο πολιτικών διώξεων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1989, όταν τα κληροδοτήματα των διάσημων συγγραφέων Lillian Hellman και Dashiell Hammett ζήτησαν από το Human Rights Watch να χορηγεί χρηματικά βοηθήματα σε συγγραφείς που περιήλθαν σε οικονομική δυσχέρεια λόγω της έκφρασης των απόψεών τους.

 

Οι περισσότεροι αποδέκτες του βραβείου το 1998 προέρχονται από το Βετνάμ, την Τουρκία και τη Νιγηρία, γεγονός που αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα καταπιεστικό κλίμα για την ελευθερία της έκφρασης στις χώρες αυτές.

 

Ο Α. Ντεντέ τιμήθηκε, μετά από πρόταση που έκανε το Σεπτέμβρη του 1997 το Human Rights Watch σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, λόγω των τεσσάρων δικαστικών διώξεων για τη λειτουργία του ραδιοσταθμού Ράδιο Icik και για μαχητικές απόψεις σε άρθρα της εφημερίδας Trakya’Nin Sesi. Σε μιαν περίπτωση, οι διώξεις οδήγησαν τελικά σε εξάμηνη καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμηση (22/7/1997), ενώ όλες, με όσα επαχθή συνεπάγονται, συνέβαλαν στην αναστολή έκδοσης της εφημερίδας. 

 

Ενημερωτικά προσθέτουμε ότι οι οκτώ Τούρκοι δημοσιογράφοι της Τουρκίας που τιμήθηκαν προέρχονται από όλους τους χώρους σκέψης (Ισλαμιστικό, Κουρδικό, αριστερό και δεσπόζοντα). Οι διώξεις στην Τουρκία είναι συχνές για έκφραση απόψεων ή αναφορές στο κουρδικό, στο ρόλο του Ισλάμ και στη μορφή του τουρκικού κράτους.

 

Αλλη μια βραβευμένη συγγραφέας από το βαλκανικό χώρο είναι η Gordana Igric που, παρά τις απειλές κατά της ζωής της, γράφει με συνέπεια για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

 

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από σχετική ανακοίνωση του Human Rights Watch.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα