28 Αυγούστου 1998

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

 

Κύριο Γεράσιμο Αρσένη

Υπουργό Παιδείας

 

28 Σεπτεμβρίου 1998

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, με την ευκαιρία της τρέχουσας επίσκεψής σας στη Θράκη επιθυμούν να σας θέσουν μερικά επείγοντα εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας. Προβλήματα που έχουν μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα σε μιαν πολιτεία που επαγγέλλεται την ισονομία και την ισοπολιτεία και στην οποία κυβερνάει το κράτος και όχι το παρακράτος. Θυμόμαστε πως, πριν μερικά χρόνια, ως Υπουργός Αμυνας, δείξατε την αναγκαία αποφασιστικότητα να ξεπεράσετε τις ολέθριες αγκυλωτικές επιδράσεις του τελευταίου καταργώντας την “μπάρα” στις “επιτηρούμενες ζώνες.” Ελπίζουμε πως θα αντιμετωπίσετε σήμερα με ανάλογο τρόπο τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προβλήματα.

 

1.    Κατάργηση του περιορισμού στον αριθμό εισαγωγής μαθητών και μαθητριών στα δύο μειονοτικά γυμνάσια, με τη μεθόδευση επιλογής μέσα από κλήρωση. Περιοριζόμαστε να αναφέρουμε πως το εύλογο του αιτήματος φαίνεται από την επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Σταύρου Καμπέλη στον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δ. Χαλκιώτη (αρ. πρωτ. 15/10-8-1998) και την απάντηση του τελευταίου (Ζ3/888/31-8-1998): οι δύο αυτοί παράγοντες συμφωνούν στην κατάργηση της κλήρωσης. Ηδη άλλωστε, πέρυσι, παρά την κλήρωση, τελικά όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα εισήχθησαν. Δυστυχώς, ο “Περιφερειάρχης” αγνόησε τα παραπάνω και με τη με αρ. πρωτ. 58/11-9-1998 απόφασή του επέμεινε στην επιλογή με κλήρωση ενός μεγαλύτερου αριθμού ενδιαφερομένων. Κατά ασφαλείς πληροφορίες μας, αυτό οφείλεται σε επιμονή των συνηθισμένων μεσαίων διοικητικών στελεχών που κατά παράδοση αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια μεταρυθμίσεων και, ενδεικτικό της “παρακρατικής λειτουργίας τους,” μπορούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους θεωρητικά ανωτέρους τους.

2.    Διορισμός των περίπου 40 αδιόριστων μειονοτικών καθηγητών στα δύο μειονοτικά γυμνάσια/λύκεια. Τα άτομα αυτά θα βοηθήσουν στη στελέχωση των σχολείων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από την εισαγωγή περισσοτέρων μαθητών και μαθητριών. Η πρόσληψή τους περιλαμβανόταν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις της παραπάνω αλληλογραφίας. Η ενδεχόμενη επίκληση της ανάγκης ισοτιμίας των διπλωμάτων τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ, που κανένας μέχρι τώρα δεν τους ζητούσε, δεν μπορεί να θεωρηθεί καλοπροαίρετη. Ας προσληφθούν τώρα μόνο για το χρονικό διάστημα που κρίνεται εύλογο για την εξασφάλιση της ισοτιμίας, η οποία να θεωρηθεί απαραίτητη μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού. 

3.    Ακύρωση της προσωρινής απόλυσης μειονοτικού δασκάλου γιατί αποκάλεσε σχολείο τουρκικό και όχι μειονοτικό. Με την με αρ. πρωτ. 3/22-6-1998 πράξη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μειονοτικής Εκπαίδευσης (ΥΣΜΕ) τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αργία ο μειονοτικός δάσκαλος Ρασήμ Χιντ γιατί -σε μη αναφερόμενη ημερομηνία (!!) [προφανώς του 1996]- αποκάλεσε ένα δημοτικό σχολείο “τουρκικό” αντί για “μειονοτικό,” ενέργεια που υποτίθεται πως στόχευε να δημιουργήσει “κλίμα έντασης και εχθρότητας στις σχέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού.” Γνωρίζετε ασφαλώς πως παρόμοια απόφαση αποτελεί παραβίαση πλείστων διατάξεων για την ελευθερία της έκφρασης και τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των μειονοτικών χωρίς να υφίστανται καμιά συνέπεια που περιέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (άρθρο 19), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (άρθρο 10),  της Διακήρυξης του ΟΑΣΕ στην Κοπεγχάγη (παράγραφος 32) και της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων (άρθρο 3). Γι’ αυτό σας ζητούμε να ακυρώσετε την απόφαση αυτή σε βάρος ενός μειονοτικού δασκάλου που, για το ίδιο λόγο, έχει ήδη μετατεθεί δυσμενώς σε δυσπρόσιτα ορεινά χωριά κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, ενέργειες το ίδιο απαράδεκτες με τη φετινή θέση σε αργία.  

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία που τυχόν χρειαστείτε και περιμένουμε την απάντησή σας στα αιτήματα αυτά που αφορούν προβλήματα που, αν δεν επιλυθούν, θα τεθούν αναγκαστικά στην ετήσια συνάντηση του ΟΑΣΕ σε ένα μήνα.

Με τιμή

Παναγιώτης Ηλία Δημητράς

Εκπρόσωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα