28 Αυγούστου 1998

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

 

Κύριο Γεράσιμο Αρσένη

Υπουργό Παιδείας

 

28 Σεπτεμβρίου 1998

 

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, με την ευκαιρία της τρέχουσας επίσκεψής σας στη Θράκη επιθυμούν να σας θέσουν μερικά επείγοντα εκπαιδευτικά προβλήματα της μειονότητας. Προβλήματα που έχουν μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα σε μιαν πολιτεία που επαγγέλλεται την ισονομία και την ισοπολιτεία και στην οποία κυβερνάει το κράτος και όχι το παρακράτος. Θυμόμαστε πως, πριν μερικά χρόνια, ως Υπουργός Αμυνας, δείξατε την αναγκαία αποφασιστικότητα να ξεπεράσετε τις ολέθριες αγκυλωτικές επιδράσεις του τελευταίου καταργώντας την “μπάρα” στις “επιτηρούμενες ζώνες.” Ελπίζουμε πως θα αντιμετωπίσετε σήμερα με ανάλογο τρόπο τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προβλήματα.

 

1.    Κατάργηση του περιορισμού στον αριθμό εισαγωγής μαθητών και μαθητριών στα δύο μειονοτικά γυμνάσια, με τη μεθόδευση επιλογής μέσα από κλήρωση. Περιοριζόμαστε να αναφέρουμε πως το εύλογο του αιτήματος φαίνεται από την επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Σταύρου Καμπέλη στον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δ. Χαλκιώτη (αρ. πρωτ. 15/10-8-1998) και την απάντηση του τελευταίου (Ζ3/888/31-8-1998): οι δύο αυτοί παράγοντες συμφωνούν στην κατάργηση της κλήρωσης. Ηδη άλλωστε, πέρυσι, παρά την κλήρωση, τελικά όλα τα ενδιαφερόμενα άτομα εισήχθησαν. Δυστυχώς, ο “Περιφερειάρχης” αγνόησε τα παραπάνω και με τη με αρ. πρωτ. 58/11-9-1998 απόφασή του επέμεινε στην επιλογή με κλήρωση ενός μεγαλύτερου αριθμού ενδιαφερομένων. Κατά ασφαλείς πληροφορίες μας, αυτό οφείλεται σε επιμονή των συνηθισμένων μεσαίων διοικητικών στελεχών που κατά παράδοση αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια μεταρυθμίσεων και, ενδεικτικό της “παρακρατικής λειτουργίας τους,” μπορούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους θεωρητικά ανωτέρους τους.

2.    Διορισμός των περίπου 40 αδιόριστων μειονοτικών καθηγητών στα δύο μειονοτικά γυμνάσια/λύκεια. Τα άτομα αυτά θα βοηθήσουν στη στελέχωση των σχολείων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από την εισαγωγή περισσοτέρων μαθητών και μαθητριών. Η πρόσληψή τους περιλαμβανόταν στις προτεινόμενες ρυθμίσεις της παραπάνω αλληλογραφίας. Η ενδεχόμενη επίκληση της ανάγκης ισοτιμίας των διπλωμάτων τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ, που κανένας μέχρι τώρα δεν τους ζητούσε, δεν μπορεί να θεωρηθεί καλοπροαίρετη. Ας προσληφθούν τώρα μόνο για το χρονικό διάστημα που κρίνεται εύλογο για την εξασφάλιση της ισοτιμίας, η οποία να θεωρηθεί απαραίτητη μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού. 

3.    Ακύρωση της προσωρινής απόλυσης μειονοτικού δασκάλου γιατί αποκάλεσε σχολείο τουρκικό και όχι μειονοτικό. Με την με αρ. πρωτ. 3/22-6-1998 πράξη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Μειονοτικής Εκπαίδευσης (ΥΣΜΕ) τιμωρήθηκε με ένα χρόνο αργία ο μειονοτικός δάσκαλος Ρασήμ Χιντ γιατί -σε μη αναφερόμενη ημερομηνία (!!) [προφανώς του 1996]- αποκάλεσε ένα δημοτικό σχολείο “τουρκικό” αντί για “μειονοτικό,” ενέργεια που υποτίθεται πως στόχευε να δημιουργήσει “κλίμα έντασης και εχθρότητας στις σχέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού.” Γνωρίζετε ασφαλώς πως παρόμοια απόφαση αποτελεί παραβίαση πλείστων διατάξεων για την ελευθερία της έκφρασης και τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό των μειονοτικών χωρίς να υφίστανται καμιά συνέπεια που περιέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (άρθρο 19), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (άρθρο 10),  της Διακήρυξης του ΟΑΣΕ στην Κοπεγχάγη (παράγραφος 32) και της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων (άρθρο 3). Γι’ αυτό σας ζητούμε να ακυρώσετε την απόφαση αυτή σε βάρος ενός μειονοτικού δασκάλου που, για το ίδιο λόγο, έχει ήδη μετατεθεί δυσμενώς σε δυσπρόσιτα ορεινά χωριά κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, ενέργειες το ίδιο απαράδεκτες με τη φετινή θέση σε αργία.  

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία που τυχόν χρειαστείτε και περιμένουμε την απάντησή σας στα αιτήματα αυτά που αφορούν προβλήματα που, αν δεν επιλυθούν, θα τεθούν αναγκαστικά στην ετήσια συνάντηση του ΟΑΣΕ σε ένα μήνα.

Με τιμή

Παναγιώτης Ηλία Δημητράς

Εκπρόσωπος

24 Αυγούστου 1998

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Σας αποστέλλουμε τρία δελτία τύπου για τις “τροπολογίες Γιαννόπουλου,” ένα των οργανώσεών μας, ένα του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου και ένα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι, που συνεργάζονται με τις οργανώσεις μας.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr          ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

24/8/1998

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων καταδικάζουν έντονα την πρόθεση της Κυβέρνησης να εισάγει τροπολογίες που θα περιορίσουν δραστικά την ελευθερία της έκφρασης στα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

 

Στις 18 Αυγούστου 1998, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμπεριλάβει μια επιπλέον παράγραφο στα άρθρα 361 (περί εξύβρισης) και 362 (περί δυσφήμησης) του Ποινικού Κώδικα, ως εξής:

 

«Παρουσιαστής ή εκφωνητής τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού ο οποίος παρουσιάζει, εκφωνεί ή επιτρέπει την εκφώνηση μηνυμάτων υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Ο προϊστάμενος διευθυντής του υπαλλήλου, ο οποίος έδωσε εντολή για την παρουσίαση ή εκφώνηση του μηνύματος αυτού ή επέτρεψε την εκφώνησή του, τιμωρείται ως ηθικός αυτουργός ή απλός συνεργός κατά περίπτωση».

 

Συμπλήρωσε ότι η δίωξη τέτοιων υποθέσεων θα είναι αυτεπάγγελτη χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκληση από τα θιγόμενα πρόσωπα. Επιπλέον, εξετάζει την επιβολή προστίμων μέχρι 5.000.000 δρχ. για τέτοια «εγκλήματα», καθώς και τον εξαναγκασμό των ηλεκτρονικών Μέσων να δίνουν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας όσων ατόμων τα μηνύματα πρόκειται να μεταδοθούν.

 

Ο Ευ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα υποβάλει έγκληση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για το κύριο άρθρο στις 17 Αυγούστου 1998.

 

Υπήρξαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις εναντίον των δηλώσεων του Ευ. Γιαννόπουλου, από κόμματα της αντιπολίτευσης, δημοσιογραφικές ενώσεις και σχεδόν το σύνολο των εφημερίδων, καθώς και εκκλήσεις προς τον Πρωθυπουργό να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης από την εν λόγω αντιδημοκρατική πρωτοβουλία. Ωστόσο, στις 24 Αυγούστου 1998, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την προτεινόμενη τροποποίηση.

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι θεωρεί ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι εξαιρετικά αυταρχικές και συνιστούν παραβίαση του Άρθρου 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εγγυάται την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης. Ήδη η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι δημοσιογράφοι δύνανται να διωχθούν και να καταδικαστούν για συκοφαντία από ποινικά και όχι από αστικά δικαστήρια.

 

Επιπλέον, θεωρεί αδικαιολόγητη την πρόθεση του κ. Γιαννόπουλου να καταθέσει έγκληση εναντίον του «Ελεύθερου Τύπου», καθώς το υποτιθέμενο δυσφημιστικό κύριο άρθρο δεν υπερβαίνει αυτό που θεωρείται γενικώς αποδεκτή κριτική της κυβέρνησης, ειδικά με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE (IPI), VIENNA

(DISTRIBUTED BY INTERNATIONAL FREEDOM OF EXPRESSION EXCHANGE - IFEX)

 

24 August 1998

 

PROPOSED LEGISLATION WOULD MAKE BROADCASTING “SLANDEROUS AND INSULTING MATTER” A CRIME.

 

(IPI/IFEX) - IPI is most concerned about proposed legislation that would make broadcasting “slanderous and insulting matter” a criminal offence in Greece.

 

Under the legislation, proposed on 18 August 1998 by Justice Minister Evangelos Yannopoulos, existing slander and libel laws would be expanded to include a minimum two-year sentence for radio and television journalists, as well as news editors, who insult a politician or a member of the public through the broadcast media.

 

According to IPI, Parliament has yet to approve the proposal and no date for the vote has been set.

 

IPI maintains that journalists should be judged by civil libel laws and not by criminal

statutes. Legislation that makes libel, slander and defamation a criminal offence is unjustifiable in a democratic society and a violation of Article 19 of the United Nations Universal Declaration of Human Rights, which guarantees the right to freedom of opinion and expression. General laws against libel, slander and defamation are sufficient protection against unjust attack. They should be civil - not criminal - in nature and should provide for demonstrable damages only.

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΣΙΝΚΙ

 

GREEK GOVERNMENT CONSIDERS RETROGRADE AMENDMENTS THAT WILL VIOLATE FREEDOM OF SPEECH

 

Vienna, 25 August 1998. The International Helsinki Federation for Human Rights (IHF), which includes 34 national Helsinki committees throughout Europe, the former Soviet Union and North America, joins the Federation’s Greek Helsinki Monitor in condemning proposed amendments to the Greek Penal Code that will severely limit freedom of speech in the electronic media.

 

According to the proposed amendments to articles 361 and 362, announced by Minister of Justice Evangelos Yannopoulos, television and radio broadcasters may be imprisoned for “at least two years” if they broadcast, read or allow the broadcasting of “messages with insulting or defamatory content…The supervising Director of the employee, who gave the order for the broadcasting or reading of that message or allowed its broadcasting is punished as instigating principal or secondary accessory depending on the case”.

 

The IHF has been informed by Greek Helsinki Monitor that the prosecution of such cases will be at the discretion of the public prosecutors without requiring prior complaint by the persons allegedly offended. Further, the Minister of Justice is considering introducing also fines up to 5,000,000 drs. ($17,000) for such “crimes;” and compelling the electronic media to broadcast full identity data of all individuals whose messages will be broadcasted. The Minister has announced that he will bring charges for aggravated defamation against the right wing newspaper “Eleftheros Typos” for an editorial of 17 August 1998.

 

The IHF is deeply disturbed by these proposals.

 

“If enacted into law, these proposals will violate Greece’s international human rights commitments as a member of the Council of Europe and as a signatory to the Helsinki documents. It is astonishing that a modern European country and EU member can seriously contemplate adopting laws that are so obviously at variance with European values and standards,” stated Aaron Rhodes, Executive Director of the IHF.

 

He said the IHF would raise the issue in the OSCE , and at the Review Meeting in November.

 

For more information:

 

Nafsika Papanikolatos & Panayote Elias Dimitras,

Greek Helsinki Monitor & Minority Rights Group - Greece

Tel. +30-1-620 01 20

Fax +30-1-807 57 67

 

Aaron Rhodes, IHF

Tel. +43-1-408 88 22

Fax +43-1-408 74 44

 

 


GREEK HELSINKI MONITOR

& MINORITY RIGHTS GROUP - GREECE

P.O. Box 51393, GR-14510 Kifisia, Greece tel. 30-1-620.01.20; Fax: 30-1-807.57.67;

E-mail: office@greekhelsinki.gr                       web site: http://www.greekhelsinki.gr

 

 

PRESS RELEASE

 

24/8/1998

 

SUBJECT: PROPOSED AMENDMENTS VIOLATE FREEDOM OF SPEECH

 

The cooperating organizations Greek Helsinki Monitor and Minority Rights Group - Greece express their strong condemnation of the government's intent to introduce amendments that will severely limit freedom of speech in the electronic media.

 

On 18 August 1998, Minister of Justice Evangelos Yannopoulos announced his intention to introduce an additional paragraph to articles 361 (on insult) and 362 (on defamation) of the Greek Penal Code, as follows:

 

"A newscaster or broadcaster of a television or radio station who broadcasts, reads or allows the broadcasting of messages with insulting or defamatory content is punishable with imprisonment of at least two years. The supervising Director of the employee, who gave the order for the broadcasting or reading of that message or allowed its broadcasting is punished as instigating principal or secondary accessory depending on the case"

 

He added that the prosecution of such cases will be at the discretion of the public prosecutors without requiring prior complaint by the persons allegedly offended. Moreover, he is considering introducing also fines up to 5,000,000 drs. ($17,000) for such "crimes;" and compelling the electronic media to broadcast full identity data of all individuals whose messages will be broadcasted.

 

E. Yannopoulos then announced that he will bring charges for aggravated defamation against the right wing newspaper "Eleftheros Typos" for an editorial of 17 August 1998.

 

There were many negative reactions against E. Yannopoulos' statements, by opposition parties, journalists' unions, and almost all newspapers, and appeals to the Prime Minister to dissociate the government from that undemocratic initiative. However, on 24 August 1998, the government spokesman declared that the proposed amendment is under consideration by the government.

 

Greek Helsinki Monitor considers the proposed amendments of an extreme authoritarian nature and a violation of Article 19 of the UN Universal Declaration of Human Rights, guaranteeing freedom of opinion and speech. Already, Greece is the only European country where, with the existing legislation, journalists can be and are prosecuted and convicted by criminal courts for libel, instead of referring these matters to civil courts.

 

Moreover, it considers Mr. Yannopoulos' intent to bring charges against "Eleftheros Typos" unwarranted as the allegedly slandering editorial does not go beyond what is generally considered acceptable criticism of the government, especially by the case law of the European Court of Human Rights.

 

 

 

 

INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE (IPI), VIENNA

(DISTRIBUTED BY INTERNATIONAL FREEDOM OF EXPRESSION EXCHANGE - IFEX)

 

24 August 1998

 

PROPOSED LEGISLATION WOULD MAKE BROADCASTING “SLANDEROUS AND INSULTING MATTER” A CRIME.

 

(IPI/IFEX) - IPI is most concerned about proposed legislation that would make broadcasting “slanderous and insulting matter” a criminal offence in Greece.

 

Under the legislation, proposed on 18 August 1998 by Justice Minister Evangelos Yannopoulos, existing slander and libel laws would be expanded to include a minimum two-year sentence for radio and television journalists, as well as news editors, who insult a politician or a member of the public through the broadcast media.

 

According to IPI, Parliament has yet to approve the proposal and no date for the vote has been set.

 

IPI maintains that journalists should be judged by civil libel laws and not by criminal

statutes. Legislation that makes libel, slander and defamation a criminal offence is unjustifiable in a democratic society and a violation of Article 19 of the United Nations Universal Declaration of Human Rights, which guarantees the right to freedom of opinion and expression. General laws against libel, slander and defamation are sufficient protection against unjust attack. They should be civil - not criminal - in nature and should provide for demonstrable damages only.

 

 

 

GREEK GOVERNMENT CONSIDERS RETROGRADE AMENDMENTS THAT WILL VIOLATE FREEDOM OF SPEECH

 

Vienna, 25 August 1998. The International Helsinki Federation for Human Rights (IHF), which includes 34 national Helsinki committees throughout Europe, the former Soviet Union and North America, joins the Federation’s Greek Helsinki Monitor in condemning proposed amendments to the Greek Penal Code that will severely limit freedom of speech in the electronic media.

 

According to the proposed amendments to articles 361 and 362, announced by Minister of Justice Evangelos Yannopoulos, television and radio broadcasters may be imprisoned for “at least two years” if they broadcast, read or allow the broadcasting of “messages with insulting or defamatory content…The supervising Director of the employee, who gave the order for the broadcasting or reading of that message or allowed its broadcasting is punished as instigating principal or secondary accessory depending on the case”.

 

The IHF has been informed by Greek Helsinki Monitor that the prosecution of such cases will be at the discretion of the public prosecutors without requiring prior complaint by the persons allegedly offended. Further, the Minister of Justice is considering introducing also fines up to 5,000,000 drs. ($17,000) for such “crimes;” and compelling the electronic media to broadcast full identity data of all individuals whose messages will be broadcasted. The Minister has announced that he will bring charges for aggravated defamation against the right wing newspaper “Eleftheros Typos” for an editorial of 17 August 1998.

 

The IHF is deeply disturbed by these proposals.

 

“If enacted into law, these proposals will violate Greece’s international human rights commitments as a member of the Council of Europe and as a signatory to the Helsinki documents. It is astonishing that a modern European country and EU member can seriously contemplate adopting laws that are so obviously at variance with European values and standards,” stated Aaron Rhodes, Executive Director of the IHF.

 

He said the IHF would raise the issue in the OSCE , and at the Review Meeting in November.

 

For more information:

 

Nafsika Papanikolatos & Panayote Elias Dimitras,

Greek Helsinki Monitor & Minority Rights Group - Greece

Tel. +30-1-620 01 20

Fax +30-1-807 57 67

 

Aaron Rhodes, IHF

Tel. +43-1-408 88 22

Fax +43-1-408 74 44

18 Αυγούστου 1998

IN MEMORIAM: ΦΑΙΔΩΝ ΒΕΓΛΕΡΗΣ (1903-1998)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

18/8/1998

 

ΘΕΜΑ: IN MEMORIAM: ΦΑΙΔΩΝ ΒΕΓΛΕΡΗΣ (1903-1998)

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων εκφράζουν τη βαθύτατη λύπη τους για το θάνατο του “πρύτανη στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα” Καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή που, μετά από επιθυμία του, γνωστοποιήθηκε μόλις σήμερα, ημέρα της κηδείας του.

 

Στο πολύχρονο έργο του Φαίδωνα Βεγλερή περιλαμβάνονται φυσικά μελέτες και πραγματείες σε διάφορους τομείς του Δικαίου. Ξεχωρίζει όμως το αγωνιστικό του πάθος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι ευρύτατα γνωστό ότι κατά την περίοδο της δικτατορίας είχε γίνει η πιο δυσάρεστη για το τότε καθεστώς “φωνή του δικαίου” στο Στρασβούργο, έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Είναι πολύ λιγότερο γνωστό, όμως, ότι, πολύ μετά τη μεταπολίτευση, παραμένοντας συνεπής με τις αρχές του, ξαναβρέθηκε στο Στρασβούργο, στους ίδιους οργανισμούς, και πάλι δικηγόρος κατά της, δημοκρατικής πια, Ελλάδας. Συνέχισε έτσι τον αγώνα, όταν οι περισσότερες από τις άλλες αντιδικτατορικές φωνές σίγησαν αν δεν αφομοιώθηκαν από ένα κράτος που, όπως τόσα άλλα, συνέχιζε, σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Είναι ειρωνεία της ιστορίας ότι την ίδια ώρα που ο σεβάσμιος πρωτοπόρος αναπαυόταν για πάντα στην αττική γη, ο τύπος πληροφορούσε την κοινή γνώμη ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) κατέκρινε δύο “κατακτήσεις” στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατ’ αρχή, η ΔΙΣ αρνιόταν ψευδώς την ύπαρξη διπλής καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τις απαράδεκτες καταδίκες ετεροδόξων για προσηλυτισμό (υπόθεση Κοκκινάκη το 1993 και Λαρίση και άλλων το 1998), μετά από προσφυγές που είχε καταθέσει ο Φαίδων Βεγλερής. Και κατά δεύτερο, καταφερόταν κατά του θεσμού των αντιρησιών συνείδησης, τον οποίο μετά από πιέσεις δεκαετίας με προεξάρχοντα και εδώ το Φαίδωνα Βεγλερή, αναγνώρισε, έστω ανεπαρκώς, η πολιτεία το 1997.

 

Οι οργανώσεις μας απευθύνουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς του εκλιπόντα καθώς και στους στενούς συνεργάτες του στην Ελληνική Εταιρεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη της οποίας ο Φαίδων Βεγλερής υπήρξε για δεκαετίες η ψυχή και για πολλά χρόνια Πρόεδρος. Στη μνήμη του δε, προσφέρουν το ποσό των 100.000 δρχ. στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας που με αυταπάρνηση αγωνίζεται για τα δικαιώματα νεαρών Ρομά και μουσουλμάνων στο Γκαζοχώρι της Αθήνας.

 


GREEK HELSINKI MONITOR

& MINORITY RIGHTS GROUP - GREECE

P.O. Box 51393, GR-14510 Kifisia, Greece

Tel. 30-1-620.01.20; Fax: 30-1-807.57.67; E-mail: office@greekhelsinki.gr

__________________________________________________________________________________

 

PRESS RELEASE

 

18/8/1998

 

In Memoriam: Phaedon Vegleris (1903-1998)

 

The cooperating organizations Greek Helsinki Monitor and Minority Rights Group - Greece express their profound regret for the death of the “dean in the struggle for human rights in Greece” Professor Phaedon Vegleris, which, following his request, became known only today, the day of his funeral.

 

The age-long work of Phaedon Vegleris includes of course studies and essays in various areas of legal studies. But he was distinguished for his fighting passion for the defense of democracy in Greece. It is widely known that, during the dictatorship he had become for the regime of that time the most unpleasant “voice of justice” in Strasbourg, seat of the Council of Europe and the European Court of Human Rights.

 

It is much less known, though, that, well after the restoration of democracy, remaining consistent with his principles, he went again to the same organizations in Strasbourg, again as a lawyer in cases against, henceforth democratic, Greece. He thus continued the struggle, when most of the other voices that had opposed the dictatorship had become silenced if not assimilated by a state which, like so many other ones, continued, in a much smaller scale of course, to violate human rights.

 

It is an irony of history that, at the very same time the venerable pioneer was laid to eternal rest in the soil of Attica, the media informed the public that the Holy Synod of the Greek Orthodox Church reprobated two “achievements”  in the struggle for human rights. First, it falsely denied the existence of two convictions of Greece by the European Court of Human Rights for the inadmissible conviction of non-Orthodox for proselytism (cases of Kokkinakis in 1993 and Larisis et al. In 1998), following appeals made by Phaedon Vegleris. It also expressed its disapproval of the status of conscientious objectors, which the state recognized in 1997, however insufficiently, following a decade of pressures again with Phaedon Vegleris in a leading role.

 

Our organizations express their profound condolences to the relatives of the deceased, as well as to his close associates in the Hellenic League for Human and Civil Rights, in which Phaedon Vegleris was for decades the life and soul and for many years the Presdient. In his memory, they are donating 100,000 drs. [$3,400] to the Center for Solidarity to Children and the Family which struggles with self-abnegation for the rights of young Roma and Muslims in the Gas Village [Gazohori] area of Athens.

05 Αυγούστου 1998

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΩΧΘΕΝΤΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

5/8/1998

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΙΩΧΘΕΝΤΟΣ

ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων γνωστοποιούν τη διεθνή βράβευση του μειονοτικού δημοσιογράφου Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ. Ο τελευταίος πήρε το βραβείο Helmann/Hammett, μαζί με άλλους 43 συγγραφείς από 19 χώρες.

 

Το βραβείο αυτό δίνεται σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο που αποτελούν στόχο πολιτικών διώξεων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1989, όταν τα κληροδοτήματα των διάσημων συγγραφέων Lillian Hellman και Dashiell Hammett ζήτησαν από το Human Rights Watch να χορηγεί χρηματικά βοηθήματα σε συγγραφείς που περιήλθαν σε οικονομική δυσχέρεια λόγω της έκφρασης των απόψεών τους.

 

Οι περισσότεροι αποδέκτες του βραβείου το 1998 προέρχονται από το Βετνάμ, την Τουρκία και τη Νιγηρία, γεγονός που αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα καταπιεστικό κλίμα για την ελευθερία της έκφρασης στις χώρες αυτές.

 

Ο Α. Ντεντέ τιμήθηκε, μετά από πρόταση που έκανε το Σεπτέμβρη του 1997 το Human Rights Watch σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, λόγω των τεσσάρων δικαστικών διώξεων για τη λειτουργία του ραδιοσταθμού Ράδιο Icik και για μαχητικές απόψεις σε άρθρα της εφημερίδας Trakya’Nin Sesi. Σε μιαν περίπτωση, οι διώξεις οδήγησαν τελικά σε εξάμηνη καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμηση (22/7/1997), ενώ όλες, με όσα επαχθή συνεπάγονται, συνέβαλαν στην αναστολή έκδοσης της εφημερίδας. 

 

Ενημερωτικά προσθέτουμε ότι οι οκτώ Τούρκοι δημοσιογράφοι της Τουρκίας που τιμήθηκαν προέρχονται από όλους τους χώρους σκέψης (Ισλαμιστικό, Κουρδικό, αριστερό και δεσπόζοντα). Οι διώξεις στην Τουρκία είναι συχνές για έκφραση απόψεων ή αναφορές στο κουρδικό, στο ρόλο του Ισλάμ και στη μορφή του τουρκικού κράτους.

 

Αλλη μια βραβευμένη συγγραφέας από το βαλκανικό χώρο είναι η Gordana Igric που, παρά τις απειλές κατά της ζωής της, γράφει με συνέπεια για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

 

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από σχετική ανακοίνωση του Human Rights Watch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα