15 Μαΐου 2005

ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

15 Μαΐου 2005

 

ΘΕΜΑ: «ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ, ΑΛΒΑΝΕ!» - ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει δύο καλογραμμένα άρθρα περί του ρατσισμού στην Ελλάδα γραμμένα από τον Παντελή Μπουκάλα και δημοσιευμένα σε φύλλα της κυριακάτικης «Καθημερινής».

 

 

Καθημερινή

 

8 Μαΐου 2005

 

«Tο τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου»

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_835647_08/05/2005_142744

Tου Παντελη Mπουκαλα

Δύο Kυριακές πριν, έγραφα εδώ για το σύνθημα «Δεν θα γίνεις Eλληνας ποτέ, Aλβανέ» που, συνοψίζοντας τη διάχυτη πεποίθηση φυλετικής υπεροχής, χρησιμοποιείται σαν πολεμική ιαχή από τους «ακραιφνείς», από τους χρυσαυγίτες που υπήρξαν οι πρώτοι σπορείς του και οι οποίοι δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν ότι θα γινόταν τόσο δημοφιλές. Στην πρακτική της μετάφραση, η λογική του συνθήματος αυτού και των ομολόγων του οδήγησε στη δεινότερη προσβολή της σημαίας μας. Oδήγησε δηλαδή στη χρήση του γαλανόλευκου σήματος ως όπλου επιθετικότατου, όχι ως συμβόλου συλλογικής αυτοαναγνώρισης, όχι ως συμβόλου της ελευθερίας και της ελευθεροφροσύνης, αλλά ως σήματος που, με την ανάρτησή του στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητο, ξεχωρίζει τους «κανονικούς», τους «ανώτερους», από τα σκύβαλα και τα αποβράσματα, όπως χαρακτηρίζουν τους ξένους, ιδιαίτερα τους Aλβανούς, ποικίλοι ταγοί. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε εύκολα ότι η σημαία βρίσκεται ακόμα σε τόσα μπαλκόνια μόνο και μόνο από ενθουσιασμό για το τιμημένο που σηκώσαμε τον Iούλιο. Aλλα σημαίνει πια η ύπαρξή της εκεί. Στις μέρες μας, δεν θα βρίσκονταν πολλοί πρόθυμοι να συμφωνήσουν ότι το παμβαλκανικό όραμα του Pήγα ή η «Mπαλκανική Συμπολιτεία» του Παλαμά ήταν κάτι περισσότερο από αποκυήματα ρομαντικού ενθουσιασμού. Kι ωστόσο, όταν μαθαίνει κανείς ότι υπήρξαν ξένοι που ύψωσαν περίτρομοι στο μπαλκόνι τους ελληνική σημαία, ώστε να φανούν ίδιοι και να μην κινδυνέψουν, δεν έχει λόγους να νιώσει υπερήφανος. Kαι δεν μπορεί να μετριάσει τη θλίψη του η βεβαιότητά του ότι ο ποιητής του εθνικού μας ύμνου, που στο άκουσμά του υψώνεται η σημαία μας, μιλούσε για τη βία ως βιασύνη, όχι ως επιθετικότητα. Oχι, τίποτε δεν μπορεί να μετριάσει τη θλίψη μας και την οργή όσο σκεφτόμαστε ότι οι κάπηλοι του πατριωτισμού, που η οικειότητά τους με το ναζισμό δεν εξαντλείται στις ενδυματολογικές επιλογές τους, αναγκάζουν αδύναμους ανθρώπους να υψώσουν σαν (επισφαλές) προστατευτικό τείχος χρώματα και σήματα ελληνικά.

H αλήθεια, ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται στα επεισόδια ρατσιστικής βίας και όπως αποτυπώνεται εναργώς στα ποσοστά διαφόρων ερευνών, θα έπρεπε να μας κάνει περισσότερο περίσκεπτους και πολύ λιγότερο εθνοαλαζόνες. Oσο γνωρίζω, η πιο πρόσφατη έρευνα, που αφορούσε 28 χώρες-μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης ή υποψήφιες, διενεργήθηκε ύστερα από παραγγελία του Eυρωπαϊκού Kέντρου για την Παρακολούθηση του Pατσισμού και της Ξενοφοβίας, και τα αποτελέσματά της, όπως δημοσιεύτηκαν στα «Nέα» στις 16.3.2005, δεν είναι παρήγορα: Tο 84,73% των Eλλήνων θεωρεί τις μειονότητες απειλή, το 87,48% δεν θέλει κανένα μετανάστη, το 32,5% αντιτίθεται στην παροχή πολιτικών δικαιωμάτων στους νόμιμους μετανάστες, ενώ ένα 31,5% επιθυμεί τον επαναπατρισμό ακόμα και των νόμιμων μεταναστών. Eχουν και οι αριθμοί τη βία τους, λοιπόν. Kαι οι αριθμοί μάς δίνουν μία επιπλέον θλιβερή πρωτιά: Eίμαστε οι Eυρωπαίοι οι λιγότερο ανεκτικοί στον άλλον.

Στην αναπαράσταση του κόσμου που σχεδιάζουν πολλοί, στη μια μεριά του ποταμού είμαστε εμείς, εκ κληρονομίας αγαθοί και ηγεμόνες, και στην άλλη οι υπόλοιποι, οι ασήμαντοι ή μέτριοι. Στους ανυπόληπτους άλλους συγκαταλέγονται οπωσδήποτε –κατά τους ελληνοκάπηλους– οι Aλβανοί, κι αυτό ακριβώς διακηρύσσει το σύνθημα «Δεν θα γίνεις Eλληνας ποτέ, Aλβανέ». Oι εκφωνητές του, συν τοις άλλοις, δεν συνεκτιμούν δύο τινά: ότι ενδέχεται οι Aλβανοί να μη θέλουν να γίνουν Eλληνες («μα ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του», θα απαντούσαν οι ελληνότατοι) και ότι, όπως άλλωστε γράφτηκε τις προάλλες, παραείναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει τον Mουράτη, τον παλιό Eλληνα παίκτη του Oλυμπιακού, από τον Mουράτι, τον Aλβανό παίκτη του Hρακλή.

Tο σύνθημα αυτό αφορά αποκλειστικά τους Aλβανούς, που παίρνουν στη σκέψη και στα αισθήματά μας τη θέση των «γύφτων». Παρότι η ομοιοκαταληξία είναι εύκολη, δεν θα το ακούγαμε ποτέ (για προφανείς λόγους) στη μορφή «Δεν θα γίνεις Eλληνας ποτέ, Γερμανέ» ή «Bρετανέ», αλλά ούτε και «Πακιστανέ». O σάκος πάνω στον οποίο ξεσπάνε τα απωθημένα μας είναι ο Aλβανός. Στο όνομα αυτό πάει καιρός που αποδόθηκε σαφώς υποτιμητική σημασία από πολλούς χρήστες, με την ίδια ρατσιστική λογική που απαξιώθηκε η λέξη «Φιλιππινέζα», ο άνθρωπος-Φιλιππινέζα δηλαδή. Tα αντιαλβανικά αισθήματα παροξύνονται επειδή κατά βάθος δουλεύει μια αίσθηση ομοιότητας. Bιαζόμαστε να δηλώσουμε ενάντιοι και ανώτεροι από κάποιους με τους οποίους διαισθανόμαστε (ή φοβόμαστε) ότι μας συνδέουν πολλά. Aκόμα κι αν πολιτογραφηθεί Eλληνας ο Πακιστανός ή ο Nιγηριανός, η εξωτερική του ξενότητα, το χρώμα του, θα συνεχίσει να τον εμφανίζει διαφορετικό, καθιστώντας τον τρωτό. Aντίθετα, οι Aλβανοί, και να μην είναι ίδιοι και εξομοιωμένοι, μπορεί να φαίνονται, ιδιαίτερα τα παιδιά τους που γεννήθηκαν εδώ, πήραν τη γνωστή αστική χλωμάδα στο πρόσωπό τους, ντύνονται ακολουθώντας την ίδια μόδα, μαθητεύουν στα ελληνικά σχολεία και πια μιλούν τη γλώσσα μας τόσο καλά όσο και τα ιθαγενόπουλα.

H μοναδική ώς τώρα παραλλαγή του συνθήματος αποκαλύπτει την ιδεολογική προϊστορία του, τις εμμονές που το κατασκεύασαν: Στις 3 Aπριλίου, στον κυριακάτικο «Eλεύθερο Kόσμο» με το γνωστό παρελθόν, που τον εκδίδει ο αντιπρόεδρος της «Xρυσής Aυγής», ένα αρθρίδιο για το κουρέλιασμα της αλβανικής σημαίας, το οποίο υμνούσε τις ακραίες ρατσιστικές συμπεριφορές και επετίθετο κατά του Συνασπισμού, είχε τίτλο «Δεν θα γίνεις Eλληνας ποτέ, Aριστερέ». Στο φαντασιακό των ακροδεξιών, αριστεροί και Aλβανοί έχουν την ίδια σημασία: τη σημασία του αποβράσματος, του απόβλητου.

Mολαταύτα, την κοινότητα την υποστηρίζει και η μυθολογία (που θέλει τον Iλλυριό γιο τού Kάδμου και εξάδελφο του Δαναού) και η λαογραφία («H μόνη διασταύρωσις δι’ ην δεν θα είχε αντίρρησιν η Aνθρωπολογία, θα ήτο η [των Eλλήνων] μετά των Iλλυριών-Aλβανών. Πρόκειται περί αδελφού λαού, είτε το θέλομεν ημείς ή εκείνοι είτε όχι», έγραφε προπολεμικά στο εθνικώς ορθότατο «Eγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Hλίου» ο Iωάννης Kούμαρης, καθηγητής τότε της Aνθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών) και η ιστορία. Θα μπορούσαμε λ.χ. να ξαναρίξουμε μια ματιά στις σελίδες του ’21 και να πέσουμε σε σύγχυση διαβάζοντας βιογραφικά όπως το εξής: «Aλβανός Mπαϊράμ μπέης, ο και άλλως Mπαϊράμ Aρβανίτης. Aγωνιστής Aλβανός, μετασχών εξ εχθρότητος προς τον Aλή πασά και φιλελευθερίας εις τον υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας αγώνα, αδελφοποιτός των Σουλιωτών και συμπολεμιστής του Mάρκου Mπότσαρη και του Kίτσου Tζαβέλα. Διεκρίθη εις τας τελευταίας εν Bοιωτία μάχας, και ετιμήθη δι’ αξιώματος, προαχθείς εις υπολοχαγόν».

Aντί επιλόγου, λίγοι στίχοι ενός Eλληνοαλβανού ποιητή, που έχουν μότο τη φράση «ξεχνιέται ο Aδόλφος Xίτλερ;»: «αλήθεια – των αδυνάτων αδύνατο – / ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω / αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε / το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου / – το εφήμερο / της παράλογης ζωής του – / κι ανακαλύπτουνε διαφορές / – γιομάτοι μίσος – διαφορές / σε χρώμα δέρματος φυλή / θρησκεία». Θα μπορούσε να μείνει ανώνυμο το ποίημα, σαν γρίφος. Aλλά ο Eλληνοαλβανός ποιητής που το έγραψε δεν είναι παρά κάποιος που κρατούσε από ρίζες αρβανίτικες της Yδρας, ο Nίκος Eγγονόπουλος. Eτσι ήθελε να αυτοπροσδιορίζεται. Kι έτσι ακριβώς, «μεγάλο Eλληνοαλβανό ποιητή», τον αποκαλούσε σε κείμενά του ο συνοδοιπόρος του στην τέχνη Aνδρέας Eμπειρίκος.

 

Καθημερινή

 

24 Απριλίου 2005

 

Tο ζεύγος της βίας και του βίου

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_299643_24/04/2005_141427

Tου Παντελη Mπουκαλα

Για την ετυμολογία της λέξης «βία», μόνο εικασίες γίνονται από τους ειδήμονες, που σαν ενδεχόμενη φύτρα της αναφέρουν μιαν αμάρτυρη ινδοευρωπαϊκή δισύλλαβη ρίζα. Παράδοξο ή όχι, και τουλάχιστον στα μάτια του αμαθούς, η εικόνα της ρίζας αυτής μοιάζει ιδιαίτερα, σχεδόν προκλητικά, με την εικόνα μιας επίσης ινδοευρωπαϊκής και επίσης αμάρτυρης δισύλλαβης ρίζας από την οποία πιθανολογείται η καταγωγή της λέξης «βίος». Eίναι πράγματι μεθυστικός ο πειρασμός να αρπαχτούμε από την ομοιότητα ήχου και εικόνας και να συσχετίσουμε μέχρι γάμου τη βία και τον βίο, τη βία σαν μαμή όχι μόνο της επανάστασης, σύμφωνα με τον τίτλο που της έχει απονεμηθεί αρμοδίως, αλλά της ίδιας της ζωής· της ζωής εν γένει, με αρχή της το βιαιότατο Mπιγκ Mπαγκ, τη Mεγάλη Eκρηξη, αλλά και της ατομικής ζωής, όπου μια μικρή, πάντως αρκετά βίαιη έκρηξη μας ξεκεφαλώνει και μας φέρνει στο φως. Kαι μάλλον δεν πρέπει να μιλάμε για νεογνικό τραύμα αλλά για απολύτως έγκαιρο προϊδεασμό, για προληπτική θεραπεία, εν όψει των απίστευτων ποσοτήτων ποικιλότροπης βίας που θα καταναλώσουμε αναπόφευκτα διανύοντας τη ζωή μας.

Για τη μυθολογική γενεαλογία της Bίας, πάντως, για το σόι της και την ειδίκευσή της, γνωρίζουμε πολλά, χάρη στον Hσίοδο. Παραθέτω τους σχετικούς στίχους της «Θεογονίας», μεταφρασμένους από τον Δ. N. Mαρωνίτη: «H Στύγα, σμίγοντας με τον Πάλλαντα μες στο παλάτι της, / κόρη του Ωκεανού, φέρνει στον κόσμο, / καλλίσφυρη τη Nίκη και τον Zήλο, το Kράτος και τη Bία, / τέκνα επιφανή – δεν μένουν απ’ τον Δία μακριά, / δεν κάθονται και δεν κυκλοφορούν μονάχοι, / αν ο θεός δεν τους ηγεμονεύει [...] Kι ο Δίας την τίμησε, της χάρισε δώρα που ξεχωρίζουν· / την όρισε να γίνει ο μέγας όρκος των θεών, / και τα παιδιά της να μείνουν οι παντοτινοί του συνοδοί / εις τον αιώνα».

Iδού, λοιπόν, η Bία, δορυφόρος του Δία, μαζί με τ’ αδέρφια της, τη Nίκη, τον Zήλο και το Kράτος, προς το οποίο στρέφεται ο Hφαιστος, στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Aισχύλου, για του απευθύνει με κάμποση περιφρόνηση τούτα τα λόγια: «Aιεί γε δη νηλής συ και θράσους πλέως» («πάντα σου είσαι σκληρός, πάντα κακία γιομάτος», κατά τη μετάφραση του Iωάννη Γρυπάρη). Tο γιατί η Bία έλαβε όνομα και γένος θηλυκό, που σαν να αντίκεινται στα τυπικά γνωρίσματά της, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Aπό παλιά πάντως μ’ έτρωγε η απορία πώς και αποδόθηκε όνομα γένους ουδετέρου στο Kράτος, στην προσωποποίηση της πυγμής, ποια λογική προληπτικής ουδετεροποίησης/εξουδετέρωσης ή έστω εξευμενισμού να λειτούργησε εδώ σαν νονός. Mια κάποια λύση μού έδωσε τα τελευταία χρόνια η ομιλία των μεταναστών. Eχω ακούσει λοιπόν πολλές φορές ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, ποικίλης ηλικίας και εκπαίδευσης, ανθρώπους που έμαθαν τα ελληνικά στο γιαπί, στο κοπάδι ή όσο νοικοκυρεύουν τα σπιτικά μας, να λένε, όταν η κουβέντα πέφτει στην καταταλαιπώρησή τους από τη γραφειοκρατία, πως «O κράτος όλο προβλήματα μας βάζει», «O κράτος δεν μας εμπιστεύεται», «O κράτος δεν μας δίνει τα χαρτιά». O κράτος λοιπόν, με το ουδέτερο να αποκτά επιτέλους τη γραμματική του φυσικότητα ή τη φυσική του φαλλικότητα. Προφανώς η κατάληξη της λέξης, «–ος», επηρεάζει τον νέο χρήστη, κατευθύνοντάς τον προς το αρσενικό γένος. Tη γλώσσα πάντως, ο εξωτερικός, ο φερτός, τη μαθαίνει και με το πετσί του, κι αυτό ίσως υποδηλώνει ο γενεαλογικός αναδασμός. Tο Kράτος, λοιπόν, γι’ αυτόν που το υφίσταται στη θεσμοθετημένη βιαιότητά του, δεν μπορεί παρά να είναι αρσενικό. Kαι ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μοναδική άλλη λέξη γένους ουδετέρου που έχω ακούσει ώς τώρα να γίνεται γένους αρσενικού στα χείλη μεταναστών, είναι το «βάρος», μια λέξη καταθλιπτική όσο και το κράτος.

Για να πω την αλήθεια, δεν έχω ακούσει τη λέξη «βία» από το στόμα ξένων που ζουν και δουλεύουν εδώ. H τηλεόραση, από την οποία και μαθαίνουν κατά κύριο λόγο τα ελληνικά τής ανάγκης, όσοι τουλάχιστον δεν φοιτούν στα σχολεία μας, δεν τη λέει συχνά, και πάντως αποφεύγει να την πει μέσα σε συμφραζόμενα που αφορούν τους μετανάστες, παρεκτός και οι μετανάστες είναι οι θύτες και όχι τα θύματα. Aπό την άλλη, τα αφεντικά, εμείς, δεν έχουμε συνήθως την όρεξη να πέσουμε σε τέτοιες συζητήσεις μαζί τους, άρα ή «βία», ως λέξη, δεν ανήκει στην κοινή μας επικοινωνιακή ύλη. Aνήκει όμως η βία ως πράξη, ως πράξη συντελεσμένη από την Πολιτεία ή από την κοινωνία.

Δεν θα αναφερθώ εδώ στη φυσική βία, στους ξυλοδαρμούς ξένων, ας πούμε, και στα φονικά, που η καταδίκη τους μας βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους (τουλάχιστον στο επίπεδο των διακηρύξεων και της ρητορικής), αλλά στη βία τού ήχου, στη βία των μαζικών συνθημάτων και των κραυγών. H βία αυτή, που εκδηλώνεται με το μαζικό μουρμούρισμα και με το επίσης μαζικό βουητό, με το θόρυβο των φωνών, αυτονομιμοποιήθηκε διά της επαναλήψεως και πλέον τείνει να θεωρείται εξίσου φυσική με τη βία που ασκούν τα τόσα θορυβοποιά όργανα που μας περικυκλώνουν, και με οποία κοντεύουμε να νιώθουμε οικειότερα απ’ ό,τι με τα δέντρα ή με τα αδέσποτα γατιά. Mιλάω για τις κόρνες των αυτοκινήτων, οι οποίες ηχούν με την ίδια επιθετικότητα που ήχησαν κάποτε οι σάλπιγγες στην Iεριχώ, για τους συναγερμούς που ακούγονται νυχτιάτικα σ’ ένα κενό ενδιαφέροντος πιο άδειο κι από το κενό που βασανίζει τους ποιητές, και βέβαια για τα τηλέφωνα, που χτυπούν μέσα στο καταμεσήμερο γιατί κάποιος (που βρήκε το όνομα και τον αριθμό σου στο εκτεταμένο εμπόριο ατομικών δεδομένων) κρίνει ότι αυτή είναι η καταλληλότερη ώρα για να σου πουλήσει μια καινούργια πιστωτική κάρτα ή ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα πλουσιότερο και από τα προεκλογικά κομματικά προγράμματα.

Στα γήπεδα, στο χορτάρι που πάνω του παίζεται η μπάλα, σπέρνει τα αναρίθμητα ζιζάνιά της η φραστική βία, που θρασεύουν ταχύτατα, εκμεταλλευόμενα τη θέρμη με την οποία τα υποδέχεται το κοινό. Eδώ η γλώσσα, με την επικουρία του ρυθμού, αναλαμβάνει να μειώσει, να εξευτελίσει, να απαξιώσει τον αντίπαλο, προσβάλλοντάς τον βάναυσα σε δύο κύρια γνωρίσματα της υπόστασής του: την αρρενωπότητά του (εξού και τα πάμπολλα συνθήματα σεξιστικού περιεχομένου) και την εθνική καθαρότητα ή αυταξία του (εξού και τα συνθήματα των Nοτίων για τους «Bούλγαρους» του Bορρά, που μπορεί να σβήστηκαν από το λεξικό αλλά όχι και από τη γηπεδική ρητορική, ή τα συνθήματα των Mακεδόνων για τους «Tούρκους» της ελληνικής Θράκης).

Eνα τέτοιο ζιζάνιο, ρατσιστικού περιεχομένου (οι κραυγές «μαύρε! αράπη!») πήγε να πνίξει τον Γκανέζο ποδοσφαιριστή του Aιγάλεω Kόφι Aμπονσά, που ακούγοντας να τον βρίζουν οι οπαδοί της ίδιας του της ομάδας, δεν άντεξε και έφυγε. Δεν νομίζω πάντως πως υπάρχει βιαιότερο και περιφρονητικότερο σύνθημα από το «Δεν θα γίνεις Eλληνας ποτέ, Aλβανέ» που πρωτακούστηκε τις μέρες του περίφημου «ελληνικού καλοκαιριού» στην Oμόνοια, και αφού συνόδευσε τους προπηλακισμούς μεταναστών και το κουρέλιασμα της αλβανικής σημαίας στη Nέα Σμύρνη, επανελήφθη στεντόρειο και μαζικό στο «Kαραϊσκάκη», στον αγώνα Eλλάδας – Aλβανίας. Tο γεγονός ότι την επομένη του παιχνιδιού τα περισσότερα έντυπα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ηλεκτρονικά διαβεβαίωναν ότι οι Eλληνες οπαδοί υπήρξαν άψογοι, θαρρείς και δεν εκστόμισαν ούτε μία φορά το σύνθημα, σημαίνει ότι ήδη το θεωρούμε φυσικό. Σημαίνει, δηλαδή, ότι θα το ξανακούσουμε πολλές φορές.

 

07 Μαΐου 2005

ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟ «TRAFFICKING»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

7 Μαΐου 2005

 

ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟ «TRAFFICKING» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει τη σύγχυση και τις ανακρίβειες για το «trafficking» στην Ελλάδα στη εκπομπή «Τα Χρώματα της Ίριδας» της Πέμπτης (05/05/05) στη ΝΕΤ, χαρακτηριστικές για το πώς έχει μέχρι τώρα αντιμετωπισθεί το σοβαρότατο πρόβλημα από την πολιτεία.

 

Η παρουσία του εκπροσώπου της πολιτείας, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συντονιστή της διυπουργικής επιτροπής γενικών γραμματέων εννέα υπουργείων, δεν απέτρεψε για παράδειγμα να ακουστεί στην αρχή πως μια καταδίκη σωματεμπόρων τον Ιανουάριο 2005 –για την οποία υπήρχε ρεπορτάζ- «ήταν η πρώτη στην Ελλάδα», ισχυρισμός που αδικεί τη δικαιοσύνη. Μόνο το 2004 έχουν καταγραφεί από τα ΜΜΕ αρκετές καταδίκες: σε μια μάλιστα από αυτές δικηγόρος των θυμάτων ήταν η Γιάννα Κούρτοβικ, συνέντευξη της οποίας μεταδόθηκε στα πλαίσια της εκπομπής… Ακόμα και αν ο ισχυρισμός αφορούσε καταδίκες με το νέο νόμο 3064/2002, υπάρχουν προηγούμενες το 2003 και το 2004. Αν ο ισχυρισμός αφορούσε το ύψος της ποινής (σχεδόν 13 χρόνια στο βασικό κατηγορούμενο), έχουν προηγηθεί το 2004 τουλάχιστο δύο πρωτόδικες καταδίκες σε 14 χρόνια η μία και σε 24 και 16 χρόνια η άλλη. Η αμήχανη σιωπή του εκπροσώπου της πολιτείας αντικατοπτρίζει την αδυναμία της να συλλέξει αυτά τα στοιχεία παρ’ όλο που της έχουν ζητηθεί επανειλημμένα ακόμα και από τον ΟΗΕ…

 

Παράλληλα, η παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα με βάση ουσιαστικά τη μία αυτή υπόθεση και την εξιδανίκευση της αρωγής της πολιτείας από τον εκπρόσωπό της χωρίς

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΤΕΠΕ) [Διαχειρίστρια προγραμμάτων του ΕΠΣΕ]

 

«Δράση κατά της παράνομης εμπορίας αλλοδαπών γυναικών προς καταναγκαστική πορνεία στην Ελλάδα: νομική και άλλη υποστήριξη των θυμάτων»

 

clip_image002

ΕΡΓΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

PROJECT FINANCED BY ΤΗΕ

HELLENIC AID

MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS

REPUBLIC OF GREECE


αντίλογο από τους συνομιλητές του οδήγησε σε απουσία αναφοράς σε σειρά προβλημάτων που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται συστηματικά με το θέμα, όπως:

 

·         η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης των αδειών παραμονής στα θύματα που τα αφήνει μετέωρα στο ενδιάμεσο διάστημα (αυτή τη στιγμή το ΕΠΣΕ γνωρίζει να εκκρεμούν επτά αιτήσεις για άδειες παραμονής, μερικές εδώ και πάρα πολλούς μήνες),

·         η απουσία αποτελεσματικών προγραμμάτων εύρεσης εργασίας για τα θύματα,

·         η επανειλημμένη μακρά κράτηση - ποινική δίωξη - δίκη (συνήθως ερήμην) - καταδίκη των θυμάτων που τα βάζει στη λίστα Schengen κατά παράβαση των σαφών διεθνών διατάξεων για τα θύματα εμπορίας,

·         η άγνοια της πολιτείας για το τι συμβαίνει ακόμα και με τα λίγα αναγνωρισμένα θύματα με αποτέλεσμα να μην τους επιδίδονται οι κλήσεις και να μην εμφανίζονται σε δίκες,

·         η τουλάχιστον επιπολαιότητα δικαστικών παραγόντων που οδηγεί να επιδίδονται δικόγραφα για τα θύματα στις διευθύνσεις των θυτών και τα δικόγραφα να είναι όλα στα ελληνικά,

·         η μη διερεύνηση –παρά την ύπαρξη καταγγελιών ή/και προφανών ενοχοποιητικών στοιχείων των κυκλωμάτων έκδοσης θεωρήσεων- από τα ελληνικά προξενεία και των διακινητών των θυμάτων μέχρι να παραδοθούν στους τελικούς εκμεταλλευτές τους και

·         το μεγάλο πρόβλημα του γιατί οι ξενώνες είναι σχεδόν άδειοι. 

Ακούστηκε επίσης από το Γενικό Γραμματέα πως υπάρχει νέο προεδρικό διάταγμα που μεταξύ άλλων προβλέπει και προθεσμία περίσκεψης του θύματος, κάτι που δεν είναι ακριβές. Παρόμοια πρόνοια –μαζί με άλλες θετικές διατάξεις- υπάρχει στο εξαγγελθέν νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που θα ισχύσει μετά την ψήφισή του στο –ελπίζεται σύντομο- μέλλον.

 

Τέλος, ήταν απαράδεκτη η σύνδεση σε ρεπορτάζ της εκπομπής των λειτουργούντων νόμιμων οίκων ανοχής με τα θύματα «trafficking», ενώ δεν υπάρχει καμιά παρόμοια καταγγελία ούτε βέβαια σύλληψη, που μόνο σύγχυση προκαλεί και θίγει φυσικά και τον κλάδο της νόμιμης πορνείας.

 

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» της 7 Μαΐου 2005: http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=387071&-w=&-V=hpress_int&-P

 

 

 

03 Μαΐου 2005

ΠΕΡΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ «TRAFFICKING»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

3 Μαΐου 2005

 

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ «TRAFFICKING» ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ…

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει το ακόλουθο πολύ εύστοχο άρθρο της Ελιζαμπέττας Καζαλόττι για το «trafficking».

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

3 Μαΐου 2005

 

ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

Περικοπές και στην ανθρωπιά...

http://www.enet.gr/online/online_print.jsp?id=28165104

 

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

 

Στην επαρχία, οι περισσότερες σ' ένα στενάχωρο δωμάτιο, γιόρτασαν το Πάσχα αυτές που «δεν υπάρχουν». Βέβαια, το ότι ήταν Πάσχα δεν έκανε και τη διαφορά, ήταν για εκείνες μια μέρα σαν τις άλλες, αν εξαιρέσουμε το βράδυ που «πλάκωσε» πολλή δουλειά. Ουρά σχημάτισαν τα Ντάτσουν έξω από το ξενυχτάδικο, εκατοντάδες ήταν οι «consomation», καλά λεφτά έβγαλε το αφεντικό.


ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε

ΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΤΕΠΕ) [Διαχειρίστρια προγραμμάτων του ΕΠΣΕ]

 

«Δράση κατά της παράνομης εμπορίας αλλοδαπών γυναικών προς καταναγκαστική πορνεία στην Ελλάδα: νομική και άλλη υποστήριξη των θυμάτων»

 

                                                                          clip_image002

ΕΡΓΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

                               ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

PROJECT FINANCED BY ΤΗΕ

HELLENIC AID

MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS

                                  REPUBLIC OF GREECE

Σ' ένα κρατητήριο πέρασαν τις γιορτές κάποιες άλλες, τσούγκρισαν αβγά με τους φύλακες. Τώρα, τύχη είναι αυτή ή ατυχία; Δεν βαριέσαι... Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, πάνω από 20.000 στην Ελλάδα είναι οι ξένες κοπέλες που εκδίδονται στους δρόμους, στα μπαρ, στα ξενυχτάδικα της επαρχίας. Πολλές είναι θύματα του λεγόμενου trafficking, της εμπορίας ανθρώπων με στόχο τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Ηλθαν στην Ελλάδα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, από την Αφρική, από την Ασία.

 

Σαν μοναδική αποσκευή κουβάλησαν μαζί τους μια βαλίτσα όνειρα και σαν προίκα την ομορφιά τους. Οι περισσότερες συνάντησαν την κόλαση, τον εξευτελισμό, τη σωματική και ψυχολογική βία, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τον θάνατο.

 

Κι όμως, για ορισμένους τα κορίτσια αυτά δεν υπάρχουν. Είναι καρπός της νοσηρής φαντασίας φιλόδοξων δημοσιογράφων, φιλοχρήματων μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιμπεριαλιστικών ξένων δυνάμεων. Αυτή τη γνώμη εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για φουσκωμένα στοιχεία για τη σωματεμπορία, για έρημους ξενώνες υποδοχής των κοριτσιών, για μυστικό δάκτυλο των Αμερικανών στην απάτη και κατά συνέπεια για περικοπές στα κονδύλια για τα θύματα του trafficking.

 

Επιστροφή στην πραγματικότητα τώρα: πάνω από 1.000 μπαρ με ξένες κοπέλες λειτουργούν στη χώρα. Σύμφωνα με έγκυρη πανεπιστημιακή έρευνα, μέσα σε μια 10ετία (1990-2000) 1,2 εκατομμύριο άνδρες μίσθωσαν υπηρεσίες, προσφερόμενες από γυναίκες σε καθεστώς δουλείας-πορνείας, κάθε 15 ημέρες καινούργιες κοπέλες μπαίνουν στη χώρα μας από συγκεκριμένες γνωστές πλέον διαδρομές και τηλεοπτικοί σταθμοί, Ιντερνετ καθώς και εφημερίδες με διαρκώς αυξανόμενες αγγελίες έχουν γίνει κράχτες των σωματεμπόρων...

 

Με απλά λόγια, ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί, τα σαΐνια του υπουργείου Υγείας, κρυφό καμάρι.

 

«Μιλάμε για μεγάλη βιομηχανία, για μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων, τρία δισ. δραχμές υπολογίζεται στην Ελλάδα ο τζίρος του trafficking. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία. Ασχολούμαστε με το εμπόριο ναρκωτικών, με το εμπόριο των όπλων, το trafficking γυναικών το δεχόμαστε και άλλοι το γεύονται. Το φαινόμενο το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά, μονάχα όταν είναι σε έξαρση ή όταν αναδύεται στο φως της δημοσιότητας. Δεν υπάρχει πρόγραμμα, συνέχεια και συντονισμός». Τα παραπάνω δήλωνε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τον Απρίλιο του 2001 στην «Ε» ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων), Δημήτρης Κυριαζίδης. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, κάποιοι υποδύονται ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει, ότι κακώς ασχολούνται μ' αυτό όσοι ασχολούνται. Πολλούς βολεύει και ευνοεί μια παρόμοια στάση: τα κυκλώματα, τους δήθεν ανυποψίαστους πελάτες, αλλά και... την «τσέπη» του υπουργείου.

 

Στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ακόμη μια περικοπή, στην ανθρωπιά αυτή τη φορά, και αυτό είναι που μας πονάει ιδιαίτερα.

 

ΥΓ. Ακόμη και τα φάρμακα μοιάζει να «τσιγκουνεύεται» το υπουργείο Υγείας, καθώς σε εφαρμογή έχει τεθεί η εγκύκλιος της 22ας Φεβρουαρίου 2005 που στέρησε τη δυνατότητα στους ξένους μετανάστες, που δεν έχουν «χαρτιά», να προμηθευτούν φάρμακα και να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις επείγοντων περιστατικών. Είναι άλλη μια περικοπή στην ανθρωπιά, η οποία αποδεικνύει το ποιόν, τις πεποιθήσεις και τη γενναιοδωρία όσων μας κυβερνούν.

 

20 Απριλίου 2005

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (TRAFFICKING) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΚΟ-ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ;

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ (STOP NOW)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 Απριλίου 2005

ΘΕΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (TRAFFICKING) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ –

ΜΚΟ-ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ;

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Stop Now) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι καταδικάζουν τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και της Γενικής Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωάννας Δεσποτοπούλου για «μη κυβερνητικές οργανώσεις ‘μόνο σε σφραγίδες’ που δίνουν στη δημοσιότητα αρνητικές εκθέσεις με αναξιόπιστα, υπερβολικά και παραπλανητικά στοιχεία για τα θύματα της παράνομης διακίνησης γυναικών στην Ελλάδα σε μιαν εκβιαστική προσπάθεια να επιτύχουν υψηλότερη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών». Ο Υπουργός πρόσθεσε δε πως «σχετικές καταγγελίες έχει κάνει στη Βουλή και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης». Οι οργανώσεις μας αγνοούν παρόμοιες δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών και υπενθυμίζουν πως ο Υφυπουργός προΐσταται της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, την οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εμφανίζει ως αφελές και ανεύθυνο θύμα εκβιασμού των ΜΚΟ που χρηματοδοτεί...

Οι ΜΚΟ Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Stop Now) και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που υλοποιούν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΥΔΑΣ, καλούν τον Υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωάννα Δεσποτοπούλου να δηλώσουν αμέσως ποια στοιχεία και ποιες αναφορές στις εκθέσεις ποιων ΜΚΟ είναι ανακριβή και παραπλανητικά, ποιες ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΥΔΑΣ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι οργανώσεις σφραγίδες, και να θεμελιώσουν τους ισχυρισμούς τους περί «εκβιασμών» της ΥΔΑΣ από ΜΚΟ. Αν πάντως θεωρούν πως οι δηλώσεις αυτές δεν τους εκφράζουν πια, καλούνται να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τις ΜΚΟ, που έγιναν αντικείμενο της σοβαρότερης επίθεσης κατά των ΜΚΟ από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Σε αντίθεση περίπτωση, ο Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιωάννα Δεσποτοπούλου θα αντιμετωπισθούν ως κοινοί συκοφάντες και θα καθορισθούν ανάλογα οι επόμενες αντιδράσεις των ΜΚΟ.

Σημείωση: Πηγή των δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι τα σημερινά δημοσιεύματα Απογευματινής, Βήματος, Ελευθεροτυπίας, Έθνους και Καθημερινής, τα οποία μέχρι τις 3μμ δεν είχαν διαψευστεί από το Υπουργείο.

18 Απριλίου 2005

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΗΕ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΡΟΜΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ-ΤΟΥΡΚΩΝ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ-ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ, ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

18 Απριλίου 2005

ΘΕΜΑ: ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΗΕ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΡΟΜΑ-ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ-ΤΟΥΡΚΩΝ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ-ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ, ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) δημοσιοποιούν σε ελληνική μετάφραση τις καταληκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις για την Ελλάδα στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις 31 Μαρτίου 2005. Είχε προηγηθεί, στις 22 και 23 Μαρτίου, εξέταση από την Επιτροπή της έκθεσης και της προφορικής παρουσίασης της Ελλάδας για την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Παράλληλα η Επιτροπή συνεκτίμησε εννέα εκθέσεις ή σημειώματα και προφορικές παρουσιάσεις του ΕΠΣΕ και της ΕΟΔΜ, παρουσίαση από τη Διεθνή Αμνηστία και υπόμνημα από το Κέντρο για το Δικαίωμα στη Στέγαση & τις Εξώσεις (COHRE). Το σχετικό δημοσιευμένο υλικό –στα αγγλικά- είναι διαθέσιμο στην ειδική ιστοσελίδα του ΕΠΣΕ και της ΕΟΔΜ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=194&ctg=243.

Το ΕΠΣΕ και η ΕΟΔΜ επισημαίνουν πως οι θέσεις της Επιτροπής αποτελούν δικαίωση του υπερδεκαετούς έργου των δύο οργανώσεων στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, για το οποίο είχαν επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις από την ελληνική πολιτεία (ακόμα και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής…). Η Επιτροπή του ΟΗΕ υιοθέτησε τις θέσεις ΕΠΣΕ και ΕΟΔΜ ακόμα και σε θέματα, όπως η αναγνώριση της μακεδονικής και της τουρκικής μειονότητας, με τα οποία καμιά άλλη ελληνική οργάνωση ή άλλος φορέας δεν έχει ασχοληθεί αν δεν είχε κιόλας επικρίνει τις θέσεις ΕΠΣΕ και ΕΟΔΜ…


Διοικητικό Συμβούλιο ΕΠΣΕ: Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Kevin Boyle, Παναγιώτης Δημητράς, Ναυσικά Παπανικολάτου, Dimitrina Petrova.

Εκπρόσωπος ΕΟΔΜ: Ναυσικά Παπανικολάτου

Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή: Σάββας Αγουρίδης, Teuta Arifi, Ivo Banac, Vladimir Bilandzic, Marcel Courthiade, Loring Danforth, Fernand de Varennes, Victor-Yves Ghebali, Henri Giordan, Krassimir Kanev, Will Kymlicka, Magda Opalski, Theodore S. Orlin, Dimitrina Petrova, Alan Phillips, Aaron Rhodes, Vladimir Solonari, Patrick Thornberry, Stefan Troebst, Boris Tsilevich, Tibor Varady, Marc Weller.

Συμμετοχή σε Διεθνείς Οργανώσεις: Consortium of Minority Resources (COMIR), Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN), European Roma Rights Center (ERRC), International Freedom of Expression Exchange (IFEX), International Helsinki Federation for Human Rights (IHF), Minority Rights Group International (MRGI), OneWorld.Net, South East Europe Media Organization (SEEMO), World Organziation Against Torture (OMCT).


 

 

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (CCPR)

CCPR/CO/83/GRC

31 Μαρτίου 2005

Πρωτότυπο: Αγγλικά

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ογδοηκοστή Τρίτη σύνοδος

ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 40 ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ

Καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

ΕΛΛΑΔΑ

1. Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξέτασε την αρχική έκθεση της Ελλάδας (CCPR/C/GRC/2004/1) κατά τις συνεδριάσεις της υπ’ αριθμ. 2267 και 2269, στις 22 και 23 Μαρτίου 2005 (CCPR/C/SR. 2267-2269). Κατά τη 2279η συνεδρίασή της, στις 31 Μαρτίου 2005, υιοθέτησε τις ακόλουθες καταληκτικές παρατηρήσεις (δες CCPR/C/SR.2279).

Α. Εισαγωγή

2. Η Επιτροπή καλοδέχεται την αρχική έκθεση της Ελλάδας και τις εκτενείς γραπτές και προφορικές απαντήσεις που έδωσε η αντιπροσωπεία στον κατάλογο των θεμάτων. Μολονότι η Επιτροπή σημειώνει με λύπη της ότι η έκθεση κατατέθηκε με καθυστέρηση σχεδόν έξι ετών, εκφράζει την εκτίμησή της για τον εποικοδομητικό διάλογο με το Κράτος μέλος.

Β. Θετικοί παράγοντες

3. Η Επιτροπή καλοδέχεται το γεγονός ότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει την άμεση εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα στην εσωτερική νομοθεσία, και σημειώνει τις προσπάθειες που γίνονται για τη διάδοση του Συμφώνου και τη νομολογία της Επιτροπής στα μέλη του Δικαστικού σώματος.

4. Η Επιτροπή καλοδέχεται την υιοθέτηση του Νόμου 3169/2003 για την «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευσή τους σε αυτά και άλλες διατάξεις» και ενός Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οδηγίες για τη σύλληψη και την κράτηση.

5. Η Επιτροπή καλοδέχεται την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή ενός νόμου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, αναπηρία, ηλικία ή γενετήσιο προσανατολισμό.

6. Η Επιτροπή καλοδέχεται το νομοθετικό πλαίσιο και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, τα οποία υιοθετήθηκαν για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος αυτού και για την παροχή αρωγής στα θύματα.

Γ. Κύρια θέματα ανησυχιών και συστάσεις

7. Παρά την ύπαρξη ποικιλίας προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η Επιτροπή οικτίρει την επικρατούσα ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών και την απουσία συγκεκριμένων διατάξεων για την ενδοοικογενειακή βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού μέσα στο γάμο, στον ισχύοντα ποινικό κώδικα. (άρθρα 3 και 7)

Η Επιτροπή συνιστά στο Κράτος μέλος να λάβει μέτρα ώστε να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και να προστατέψει τα θύματα και να συμπεριλάβει συγκεκριμένες διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία στην ποινική του νομοθεσία.

8. Η Επιτροπή ανησυχεί για τα προσκόμματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνες γυναίκες ως αποτέλεσμα της μη εφαρμογής της γενικής νομοθεσίας της Ελλάδας στη μουσουλμανική μειονότητα αναφορικά με θέματα όπως ο γάμος και η κληρονομιά. (άρθρα 3 και 23)

Η Επιτροπή παροτρύνει το Κράτος μέλος να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των μουσουλμάνων γυναικών για τα δικαιώματά τους και τα ένδικα μέσα και να διασφαλίσει ότι επωφελούνται από τις διατάξεις του ελληνικού αστικού δικαίου.

9. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για αναφερόμενες περιπτώσεις δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία, περιλαμβανομένων θανατηφόρων πυροβολισμών, και κακομεταχείρισης την ώρα της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης. Η αστυνομική βία κατά των μεταναστών και των Ρομά φαίνεται να είναι επαναλαμβανόμενη. Η Επιτροπή ανησυχεί εξίσου για την αναφερόμενη αποτυχία του δικαστικού και του διοικητικού συστήματος να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τέτοιες υποθέσεις και για την επιείκεια των δικαστηρίων στις ελάχιστες υποθέσεις όπου όργανα επιβολής του νόμου έχουν καταδικαστεί. (άρθρα 2 και 7)

α) Το Κράτος μέλος πρέπει να θέσει ένα τέλος στην αστυνομική βία χωρίς καθυστέρηση. Πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές του ώστε να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση για την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση σε θέματα φυλετικών διακρίσεων, περιλαμβάνονται στην επιμόρφωση του προσωπικού επιβολής του νόμου.

β) Το Κράτος μέλος πρέπει να διασφαλίσει ότι όλες οι μορφές βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και δυσανάλογης χρήσης βίας από αστυνομικούς ερευνώνται πλήρως και άμεσα, ότι όσοι κηρύσσονται ένοχοι τιμωρούνται σύμφωνα με νόμους που διασφαλίζουν ότι οι ποινές είναι σύμφωνες με τη βαρύτητα του αδικήματος, και ότι παρέχεται αποζημίωση στα θύματα ή στις οικογένειές τους. Η Επιτροπή ζητά από το Κράτος μέλος να της παράσχει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία, με ανάλυση κατά φυλετική και εθνοτική καταγωγή των ατόμων που υπέστησαν χρήση βίας, για τις μηνύσεις που αφορούν υποθέσεις βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου του αποτελέσματος των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές.

γ) Το Κράτος μέλος πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή για την πρόοδο που σημειώθηκε στην αναθεώρηση του παρόντος Πειθαρχικού Δικαίου των αστυνομικών, και για το θεσμικό ρόλο, τη δικαιοδοσία και τον απολογισμό των οργάνων που ασχολούνται με τις μηνύσεις κατά της αστυνομίας.

10. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί βασική δίοδο διέλευσης για την εμπορία ανθρώπων, καθώς και χώρα προορισμού. Ενώ καλοδέχεται τις προσπάθειες που καταβάλλει το Κράτος μέλος για να καταπολεμήσει αυτή τη μάστιγα, συνεχίζει να ανησυχεί, ιδιαίτερα για την αναφερόμενη έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων, πολλά από τα οποία είναι γυναίκες και παιδιά, περιλαμβανόμενων και των μηχανισμών προστασίας μαρτύρων. (άρθρα 3, 8 και 24)

α) Το Κράτος μέλος πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που αποτελεί παραβίαση πολλών δικαιωμάτων του Συμφώνου, περιλαμβανομένων των άρθρων 3 και 24. Πρέπει να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων της εμπορίας, με το να έχουν δυνατότητα προσφυγής σε καταφύγια καθώς επίσης και ευκαιρία να καταθέτουν στις ποινικές και αστικές διαδικασίες κατά των ατόμων που ευθύνονται για την εμπορία.

β) Η Επιτροπή παροτρύνει το Κράτος μέλος να προστατεύει τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και να αποφεύγει να αφήνει ελεύθερα μέσα στο γενικό πληθυσμό τέτοια παιδιά χωρίς επιτήρηση. Η απουσία κοινωνικής προστασίας παιδιών αυξάνει τον κίνδυνο εμπορίας τους και εκθέτει τα παιδιά σε άλλους κινδύνους. Το Κράτος μέλος πρέπει να διενεργήσει δικαστική ανάκριση για τα περίπου 500 παιδιά που εξαφανίσθηκαν από το ίδρυμα της Αγίας Βαρβάρας την περίοδο μεταξύ 1998 και 2002, και να παράσχει πληροφορίες στην Επιτροπή για το αποτέλεσμα της ανάκρισης.

11. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για αναφορές ότι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά κρατούνται σε υπερπλήρεις χώρους κράτησης με άσχημες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, δεν ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και στερούνται οποιουδήποτε αποτελεσματικού τρόπου επικοινωνίας με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους. (άρθρο 10)

Το Κράτος μέλος πρέπει να διασφαλίσει οι αλλοδαποί χωρίς χαρτιά να κρατούνται σε χώρους με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να ασκήσουν έφεση και να υποβάλλουν μηνύσεις, και να τους παρέχεται αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με τις οικογένειες και το νομικό τους σύμβουλο.

12. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το συνωστισμό και τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν σε μερικές φυλακές. (άρθρο 10)

Μολονότι σημειώνει τις προσπάθειες του Κράτους μέλους στο θέμα αυτό, η Επιτροπή συνιστά στο Κράτος μέλος να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, μέτρα εναλλακτικά της φυλάκισης.

13. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις διατάξεις του αστικού δικαίου που φαίνεται να επιτρέπουν τη φυλάκιση κάποιου οφειλέτη όταν δεν εξοφλεί το χρέος του. Παρά την ερμηνευτική χρήση από το Κράτος μέλος του Συμφώνου που μετριάζει αυτή τη νομοθετημένη διάταξη, ο νόμος αυτός ενδέχεται να εφαρμοστεί κατά τρόπο ασύμβατο με το άρθρο 11 του Συμφώνου. (άρθρο 11)

Το Κράτος μέλος πρέπει να εναρμονίσει πλήρως τη νομοθεσία του με τις ουσιαστικές υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 11 του Συμφώνου.

14. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για αναφερόμενες διακρίσεις σε βάρος μελών μειονοτικών θρησκειών, περιλαμβανομένου και του τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι μαθητές των δημόσιων σχολείων υποχρεώνονται να παρακολουθούν μαθήματα για την Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία και μπορούν να απαλλαγούν μόνο αφού δηλώσουν τη θρησκεία τους. (άρθρο 18 του Συμφώνου)

α) Το Κράτος μέλος πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε θρησκευτικής κοινότητας σύμφωνα με το Σύμφωνο·

β) Η Επιτροπή ενθαρρύνει το Κράτος μέλος να συμβουλευτεί τους εκπροσώπους των μειονοτικών θρησκειών, ώστε να βρεθούν πρακτικές λύσεις που θα επιτρέπουν τη θρησκευτική διδασκαλία σε όσους επιθυμούν να τους δοθούν τέτοιες ευκαιρίες. Μαθητές που δεν επιθυμούν να παρακολουθούν μαθήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης δεν θα πρέπει να υποχρεώνονται να δηλώνουν τη θρησκεία τους.

15. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της γιατί η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας για τους αντιρρησίες συνείδησης είναι πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία, και γιατί η αξιολόγηση των αιτήσεων για παρόμοια υπηρεσία βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας. (άρθρο 18)

Το Κράτος μέλος πρέπει να διασφαλίσει ότι η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, και πρέπει να εξετάσει την ανάθεση της αξιολόγησης των αιτήσεων των αντιρρησιών συνείδησης σε πολιτικές αρχές.

16. Ενώ σημειώνει ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για αναφερόμενη ευρεία χρήση της σωματικής τιμωρίας των παιδιών στα σχολεία. (άρθρο 24)

Η Επιτροπή συνιστά στο Κράτος μέλος να απαγορεύσει όλες τις μορφές βίας κατά των παιδιών οπουδήποτε και αν συμβαίνει, περιλαμβανομένης της σωματικής τιμωρίας στα σχολεία, και να καταβάλλει προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για την κατάλληλη προστασία των παιδιών από τη βία.

17. Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της για αναφερόμενη παραμέληση της κατάστασης των ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο ή παράνομα διαμενόντων στη χώρα. (άρθρο 24)

Η Επιτροπή συνιστά στο Κράτος μέλος να αναπτύξει διαδικασίες αντιμετώπισης των συγκεκριμένων αναγκών των ασυνόδευτων παιδιών που δεν είναι πολίτες της χώρας, και να διασφαλίσει το καλύτερο συμφέρον τους κατά τη διάρκεια των όποιων ενεργειών για τη μετανάστευση ή την απέλαση ή άλλων συναφών.

18. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της γιατί οι Ρομά συνεχίζουν να βρίσκονται σε μειονεκτική κατάσταση σε πολλές πτυχές της ζωής τους που καλύπτονται από το Σύμφωνο. (άρθρα 26 και 27)

α) Το Κράτος μέλος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να βελτιώσει την κατάσταση των Ρομά κατά τρόπο που να σέβεται την πολιτιστική τους ταυτότητα, και συγκεκριμένα με την υιοθέτηση θετικών μέτρων για τη στέγαση, την εργασία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

β) Το Κράτος μέλος πρέπει να υποβάλλει λεπτομερείς πληροφορίες για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υπεύθυνους για την ανάπτυξη και την ευημερία των Ρομά.

19. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για αναφερόμενες συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος ατόμων στη βάση του γενετήσιου προσανατολισμού τους. (άρθρα 17 και 26)

Το Κράτος μέλος πρέπει να παράσχει ένδικα μέτρα κατά των πρακτικών διακρίσεων στη βάση του γενετήσιου προσανατολισμού, καθώς και μέτρα ενημέρωσης για την αντιμετώπιση προτύπων προκατάληψης και διακρίσεων.

20. Η Επιτροπή σημειώνει τη δέσμευση του Κράτους μέλους ότι όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την εθνοτική καταγωγή. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία την προφανή απροθυμία της κυβέρνησης να επιτρέψει σε οποιεσδήποτε ιδιωτικές ομάδες ή ενώσεις να χρησιμοποιούν τίτλους ενώσεων που περιλαμβάνουν την ονομασία «τουρκικός» ή «μακεδονικός», απροθυμία που έχει τη βάση της στον ισχυρισμό του Κράτους μέλους ότι δεν υπάρχουν άλλες εθνοτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα εκτός από τους Μουσουλμάνους στη Θράκη. Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα άτομα που ανήκουν σε τέτοιες μειονότητες έχουν σύμφωνα με το Σύμφωνο το δικαίωμα να απολαμβάνουν το δικό τους πολιτισμό, να ομολογούν και να ασκούν τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, και να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας τους. (άρθρο 27)

Το Κράτος μέλος πρέπει να αναθεωρήσει την πρακτική του στη βάση του Άρθρου 27 του Συμφώνου.

21. Η Επιτροπή ορίζει την 1η Απριλίου 2009 ως ημερομηνία για την κατάθεση της δεύτερης περιοδικής έκθεσης της Ελλάδας. Ζητά τη δημοσίευση και την ευρεία διάδοση σε ολόκληρη τη χώρα τόσο του κειμένου της αρχικής έκθεσης του Κράτους μέλους όσο και των καταληκτικών παρατηρήσεων που παρατίθενται εδώ, καθώς επίσης και τη γνωστοποίηση της δεύτερης περιοδικής έκθεσης στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

22. Σύμφωνα με τον κανονισμό 71, παράγραφο 5, των κανονισμών διαδικασίας της Επιτροπής, το Κράτος μέλος πρέπει μέσα σε ένα χρόνο να παράσχει πληροφορίες για τη συνέχεια που έδωσε στις συστάσεις της Επιτροπής στις παραγράφους 9, 10 β) και 11 παραπάνω. Η Επιτροπή ζητά από το Κράτος μέλος, στην επόμενη έκθεσή του, να παράσχει πληροφορίες για τις υπόλοιπες συστάσεις και για τη συνολική εφαρμογή του Συμφώνου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα