06 Μαΐου 1996

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

__________________________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

6/5/1996

 

 

ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτή-των (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έγινε στην Αθήνα και οργανώθηκε από τις οργανώσεις-μας. Η έκκληση αυτή δημοσιοποιήθηκε διεθνώς από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Εκπρόσωποι ομάδων που παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων επτά μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 17-18 του Μάρτη 1996, σε ένα σεμινάριο που οργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στα πλαίσια του προγράμματος “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιφερειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

 

Οι οργανώσεις-μας, αφιερωμένες στην προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αμερόληπτη και ανεπηρέαστη αναφορά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αυτή την κοινή-τους ανακοίνωση, καλούν τις κυβερνήσεις της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε προσώπου που διαμένει εντός των συνόρων-τους, όπως υποχρεώνονται από τις δεσμεύσεις-τους απέναντι στις συμφωνίες του Ελσίνκι.

 

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 32 του Κειμένου της Κοπεγχάγης της  ΟΑΣΕ. Καλούμε τις κυβερνήσεις-μας να σεβαστούν τις ταυτότητες των μειονοτήτων και την άσκηση των γλωσσικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ιδιαίτερα, τονίζουμε τη σημασία της πλήρους αναγνώρισης της ύπαρξης μακεδονικής ταυτότητας, και του σεβασμού των δικαιωμάτων ατόμων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία που διεκδικούν μια τέτοια ταυτότητα.

 

Ζητούμε τον πλήρη σεβασμό των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μειονοτικών ομάδων στις χώρες-μας. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις σε πρωτοβουλίες πολιτών, σαν αυτές του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι που αποσκοπούν να παραδίδουν μαθήματα γλώσσας σε παιδιά από την Αλβανία που ζούν στην Ελλάδα, τα οποία έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την προγονική γλώσσα και τον πολιτισμό-τους, και ζητούμε από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τις αστυνομικές έρευνες οι οποίες εκφοβίζουν όσους συμμετέχουν.

 

Διαπιστώσαμε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες πολλοί Ρομά (Τσιγγάνοι) υποχρεώνονται να ζουν στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες μερικών αρχών να βοηθήσουν τους Ρομά, αλλά τονίζουμε την ανάγκη περισσότερων δεσμεύσεων για την εξάλειψη των διακρίσεων και τη θέσπιση μιας πολιτικής που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την κατάστασή-τους.

 

Εξετάσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας για τη ‘ρητορική μίσους’ στην περιοχή, και τονίζουμε την ευθύνη που έχουν τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν την καλλιέρ-γεια φυλετικού μίσους και την προτροπή σε βία, με αποτέλεσμα την δαιμονοποίηση ορισμένων ομάδων, πράγμα που με τη σειρά-του απειλεί την ασφάλεια όλων.

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη-μας με τους αγωνιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο, που επιδιώκουν τη συμφιλίωση Ελλήνων και Τούρκων, και την πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες, και προσβλέπουμε σε μελλοντική συνεργασία μαζί-τους.

 

Θεωρούμε αδικαιολόγητη τη μεταχείρηση του Κόλε Μάνγκοφ, πολίτη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ελλαδικής καταγωγής, στον οποίο δεν δόθηκε βίζα εισόδου στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο σεμινάριο, επειδή, σύμφωνα με τις ελληνικές συνοριακές αρχές, το διαβατήριό-του δήλωνε ότι είχε γεννηθεί στο “Λερίν” αντί για τη “Φλώρινα”. Μετά την άρνηση χορήγησης βίζας στον κ. Μάνγκοφ και την εντολή να επιστρέψει στην Μακεδονία, του ζητήθηκε να γυρίσει πίσω οπότε η ελληνική αστυνομία του έκανε έρευνα με βίαιο τρόπο.

 

Σημειώνουμε επίσης με βαθιά ανησυχία ότι οι βουλγαρικές αρχές ερεύνησαν παράνομα και κατακράτησαν ντοκουμέντα της αγωνίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ντιμιτρίνα Πετρόβα, όταν διέσχιζε τα βουλγαρικά σύνορα.

 

Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι

Βουλγαρική Επιτροπή Ελσίνκι

Γαλλική  Επιτροπή Ελσίνκι

Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Επιτροπή Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι

Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Βουλγαρία

Ρουμανική Επιτροπή Ελσίνκι

Αν Μπουβιέ, Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων

05 Μαΐου 1996

ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ-ΜΑΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

__________________________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

6/5/1996

 

ΘΕΜΑ: ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ-ΜΑΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) και Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτή-των (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων) έχουν τις ακόλουθες θέσεις στα θέματα της σημερινής συνέντευξης τύπου.

 

Α. Δίκες εντός Ελλάδας

Οι δίκες του Ιμπράμ Σερίφ και του Πατέρα Νικόδημου Τσαρκνιά, καθώς και των μελών της ΟΑΚΚΕ.

Οι δίκες είναι απαράδεκτες και οι διώξεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι δύο πρώτοι κατηγορούνται για 'αντιποίηση αρχής', επειδή ο πρώτος έχει εκλεγεί από ένα τμήμα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη (και εκτελεί χρέη) μουφτή, ενώ ο δεύτερος έχει προσχωρήσει ως ιερομόναχος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας και, κατά συνέπεια, φοράει τα άμφια του λειτουργήματός-του. Οι διε-θνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεσμεύουν και την Ελλάδα υπο-χρεώνουν την πολιτεία να είναι ουδέτερη απέναντι σε όλες τις θρησκευτικές κοινότη-τες: στο βαθμό που οι Σερίφ και Τσαρκνιάς δεν εξαπάτησαν κανένα με την άσκηση του θρησκευτικού λειτουργήματός-τους, δεν έπρεπε να υπάρχει αδίκημα. Σ' ό,τι αφορά τις διοικητικές και δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή, το κράτος οφείλει να τις αφαιρέσει και να περιέλθουν στους συνήθεις λειτουργούς, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο κράτος διεθνώς: έτσι, κάθε θρησκευτική κοινότητα θα μπορεί και θα πρέπει να ορίζει μόνη-της, όπως αυτή νομίζει, τους λειτουργούς-της.

Με την ευκαιρία, η προ ημερών δήλωση της διακομματικής επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος ότι δεν θα τροποποιηθούν οι διατάξεις σχετικά με τη θρησκεία είναι απαράδεκτη και οπισθοδρομική.

Η δίκη της ΟΑΚΚΕ βασίζεται σε μια σειρά άρθρων που η κυβέρνηση Παπανδρέου (και ιδιαίτερα ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκης) είχε δεσμευθεί ότι θα τροποποιήσει. Οχι μόνο η τροποποίηση δεν έγινε, αλλά, παρ' όλο ότι επισημάναμε το θέμα στον αρμόδιο Υπουργό Ε. Βενιζέλο, η κυβέρνηση Σημίτη δεν επανέλαβε καν τη δέσμευση της προκατόχου-της στις προγραμματικές δηλώσεις. Τα άρθρα 190,191 και 141 του Ποινικού Κώδικα πρέπει να καταργηθούν ή να αναμορφωθούν και οι διώξεις τύπου ΟΑΚΚΕ που έχουν εκθέσει διεθνώς την Ελλάδα ως παραβιάζουσα την ελευθερία της έκφρασης, να σταματήσουν αμέσως.

 

Β. Δίκες που εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου 

Η προσφυγή του Αχμέτ Σαδίκ (που συνεχίζεται από τη χήρα του εκλειπόντος) για την υπόθεση που είχε οδηγήσει στη φυλάκισή-του και αυτή των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά για την απαγόρευση λειτουργίας ευκτηρίου οίκου στην Κρήτη.

Και στις δύο υποθέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατ' αρχή κρίνει ευμενώς τις προσφυγές και γι' αυτό έφτασαν στο δικαστήριο. Η υπόθεση Σαδίκ αφορά την καταδίκη-του (και φυλάκισή-του το 1990) για τη χρήση του όρου 'τουρκική' (δηλαδή και πάλι θέμα ελευθερίας έκφρασης) και όχι όπως ψευδέστατα έγραψε μερίδα του τύπου και το ίδιο το ΑΠΕ αποζημίωση που δήθεν ζητούσε η χήρα Σαδίκ για το θάνατό-του το 1995.

Η υπόθεση Μανουσάκη αφορά κλείσιμο αναγνωστηρίου των Χ.Μ.τ.Ι. στην Κρήτη επειδή δεν είχε την απαιτούμενη άδεια ευκτηρίου οίκου. Η Επιτροπή στην εισήγησή-της θεωρεί τη σχετική νομοθεσίς της Ελλάδας απαράδεκτη για δημοκρατική χώρα.

 

Γ. Το νομοσχέδιο για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Δ. Οι προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας για τη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών

Ε. 1997 - Ευρωπαϊκό Ετος κατά του Ρατσισμού

Οι θέσεις-μας αναφέρονται στις συνημμένες δύο εκκλήσεις (και) στην ελληνική κυβέρνηση. Γενικά, οι νομοθετικές προτάσεις δεν ικανοποιούν είτε καθόλου είτε πλήρως, διατηρούμε δε ζωηρές αμφιβολίες για το ουσιαστικό περιεχόμενο των όποιων  εκδηλώσεων γίνουν στα πλαίσια του Ετους κατά του Ρατσισμού (1997) με βάση την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος και τη στάση των περισσότερων ΜΜΕ, παρά ακόμα και την καλή πρόθεση του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς.

 

ΣΤ. Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Θράκη

Οι γενικόλογες εξαγγελίες του Κώστα Σημίτη δεν αρκούν. Θα περίμενε κανένας να τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως οι αφαιρέσεις ιθαγενειών, το εκπαιδευτικό, οι βακουφικές περιουσίες, τα 'ολοκληρωτικής έμπνευσης' Γραφεία Πολιτιστικών Υποθέσεων και, το κυριότερο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας. Η σιωπή-του μας απογοήτευσε: είναι προφανώς αποτέλεσμα και του ότι, στις τοπικές Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ (όπως άλλωστε και της ΝΔ και της ΠΟΛΑΝ) δεν μετέχει κανένας μειονοτικός. Αντίθετα, η παρουσία μειονοτικών στα αντίστοιχα όργανα του ΚΚΕ και του Συνασπισμού προφανώς εξηγεί τις πιο προωθημένες και σωστές ανακοινώσεις-τους.

 

 Ζ. Αποφάσεις πρόσφατων Διεθνών Συνεδρίων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορούν την Ελλάδα.

Συνημμένα δίνουμε στη δημοσιότητα τις αποφάσεις δύο πρόσφατων διεθνών συνεδρίων που (συν)οργανώσαμε. Περιέχουν εκκλήσεις 'εφ' όλης της ύλης' των ανθρώπινων δικαιωμάτων (και) προς την ελληνική κυβέρνηση. Απλή ανάγνωσή-τους δείχνει την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο θέμα αυτό η Ελλάδα, που, σε μερικά θέματα, υστερεί ακόμα και των Βαλκάνιων γειτόνων-της. Ας σημειωθεί -για όσους επικαλούνται δήθεν αδιαφορία-μας στο θέμα αυτό- ότι η έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση καλύπτει τα θέματα της ελληνικής μειονότητας σε μεγαλύτερη έκταση από τα σχετικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

 

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

& ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΣΙΝΚΙ

 

c/o Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: helsinki@compulink.gr

_____________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6/5/1996

ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελ-σίνκι και Αλβανική Επιτροπή Ελσίνκι (Εθνικές Επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)  δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έγινε στους Αγίους Σαράντα και συνοργανώθηκε από την πρώτη από τις δύο οργανώσεις-μας. Η έκκληση αυτή δημοσιοποιήθηκε διεθνώς από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μέλη της Αλβανικής Επιτροπής Ελσίνκι και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, οργανώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συναντήθηκαν στους Αγίους Σαράντα (Αλβανίας) στις  5-6 του Απρίλη 1996, σε σεμινάριο που οργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε συνεργασία με τις δύο αυτές οργανώσεις, στα πλαίσια του προγράμματος “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιφερειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Οι οργανώσεις-μας, αφιερωμένες στην προστασία και προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στην αμερόληπτη και ανεπηρέαστη αναφορά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αυτή την κοινή-τους ανακοίνωση καλούν τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ελλάδας να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε προσώπου που διαμένει εντός των συνόρων-τους, όπως υποχρεώνονται από τις δεσμεύσεις-τους απέναντι στις συμφωνίες του Ελσίνκι.

Ειδικότερα, καλούμε την αλβανική και την ελληνική κυβέρνηση:

1.    Να φροντίσουν για την άμεση, πλήρη και συνεχή εφαρμογή όλων των διεθνών συμφωνιών (και άλλων σχετικών κειμένων) για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν  υπογράψει οι δύο χώρες. Επίσης, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στην υπογραφή, επικύρωση και εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών που δεν έχουν υπογράψει ή/και επικυρώσει.

2.    Να προχωρήσουν στην άμεση προσαρμογή της νομοθεσίας των δύο χωρών στις αρχές όλων αυτών των διεθνών συμφωνιών, ώστε να αποφεύγονται δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις που βασίζονται σε απαρχαιωμένες διατάξεις.

3.    Να αναγνωρίσουν, στους πολίτες-τους με διαφορετικά εθνοτικά χαρακτηριστικά από εκείνα της πλειοψηφίας, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας κι' αν κατοικούν, το δικαίωμα να ανήκουν σε εθνικές μειονότητες. Να αισθάνονται δηλαδή πως αποτελούν τμήματα εθνών διαφορετικών από το κυρίαρχο στην αντίστοιχη χώρα. Επίσης, να συζητήσουν και να βρούν μια λογική λύση στα εκκρεμή προβλήματα των μειονοτικών πληθυσμών που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα στα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ή του Εμφυλίου Πολέμου.

4.    Να αναγνωρίσουν επίσης την ύπαρξη γλωσσικών κοινοτήτων, δηλαδή τμημάτων των  πληθυσμών της Αλβανίας και της Ελλάδας που -χωρίς να αισθάνονται ότι ανήκουν σε άλλα έθνη- έχουν δική-τους μητρική γλώσσα και δικές-τους πολιτιστικές παραδόσεις (Ρομά/Τσιγγάνοι στην Αλβανία και Ρομά/Τσιγγάνοι, Αρβανίτες, Βλάχοι και Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα).

5.    Να διασφαλίσουν την ουδετερότητα του κράτους απέναντι σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να έχουν την ίδια μεταχείριση από την πολιτεία, χωρίς να παραγνωρίζεται η συμβολή της καθεμιάς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

6.    Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η χώρα έχει σήμερα ανάγκη ξένων μεταναστών, όπως ακριβώς στο παρελθόν άλλες χώρες υποδέχθηκαν εκατομύρια Ελλήνων μεταναστών. Κατά συνέπεια, να προχωρήσει στην άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και στη διαμόρφωση επίσημης, ρεαλιστικής και ανθρώπινης πολιτικής για τους σημερινούς και τους αυριανούς υπόψηφιους μετανάστες. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, να χορηγήσει πεντάχρονες θεωρήσεις εισόδου στους Αλβανούς πολίτες που τις επιθυμούν ώστε, μετά την εποχιακή απασχόλησή-τους στην Ελλάδα, να αισθάνονται ότι μπορούν να επιστρέφουν άφοβα στη χώρα-τους χωρίς τον κίνδυνο να μην τους επιτραπεί να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα και έτσι χωρίς την ανάγκη να εγκαθίστανται στην Ελλάδα με τις οικογένειές-τους.

7.    Να προχωρήσουν στην αναγκαία προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στην πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας. Παράλληλα να ενσωματώσουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα την απαραίτητη ύλη για την ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών για τις πολιτιστικές παραδόσεις όλων των πολιτιστικών ομάδων που ζουν σήμερα στην αντίστοιχη χώρα και, φυσικά, να αφαιρέσουν όλα τα εθνοκεντρικά, αν όχι ρατσιστικά, κατάλοιπα από τη διδακτέα ύλη.

8.    Να δημιουργήσει η Ελλάδα και να ενισχύσει η Αλβανία τον ειδικό φορέα για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μειονοτικών δικαιωμάτων, την προαγωγή της πολυπολιτισμικότητας, την κατάργηση όλων των θεσμικών διακρίσεων και την καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσιστικών και άλλων μισαλλόδοξων εκδηλώσεων.

9.    Να προχωρήσουν στην άμεση ενημέρωση και, όπου χρειάζεται, επιμόρφωση των κρατικών και ειδικότερα των εκπαιδευτικών και δικαστικών λειτουργών για όλες αυτές τις προσαρμογές και την ανάγκη σεβασμού στην καθημερινή πρακτική της πολυπολιτισμικότητας και της ανοχής που πρέπει να διέπουν κάθε κοινωνία που θέλει να θεωρείται δημοκρατική.

10.Να ξεκινήσουν συνεργασία με τα ΑΕΙ και τα ΜΜΕ ώστε, χωρίς να παραβιαστεί η αυτονομία και η ανεξαρτησία-τους, τα τελευταία να αναπροσαρμόσουν τη στάση-τους προς επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων, εγκαταλείποντας κάθε μορφή εθνοκεντρισμού και μισαλλοδοξίας.

 

Σημείωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι: Το σημείο 3 περιλαμβάνει το αίτημα της αναγνώρισης ελληνικής μειονότητας και του συνεπακόλουθου ανοίγματος μειονοτικών τάξεων και έξω από τις μειονοτικές ζώνες παντού και όχι μόνο σε Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα και  Δέλβινο, αλλά και σε Χειμάρα, Τίρανα κτλ. Το σημείο 5 περιλαμβάνει και το αίτημα ίσης μεταχείρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Καθολική και τη Μουσουλμανική, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα