27 Σεπτεμβρίου 1998

ΑΙΔΩΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ! ΜΗΝ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ! ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ (ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ)!

ΔΙΚΤΥΟ DROM ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

Φραγκίνη 7, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 095-218.022, 031-288.274

ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κομνηνών 21, 54624 Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax 031-265.346 Τηλ. 094-797.338

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

27/9/1998

 

ΘΕΜΑ: ΑΙΔΩΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ!

ΜΗΝ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ! ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ

ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ (ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ)!

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Δίκτυο DROM για τα Κοινωνικά Δικαιώματα των Τσιγγάνων, Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων εκφράζουν τη δυσάρεστη έκπληξή τους για ένα απόσπασμα του προεκλογικού φυλλαδίου του (σημερινού και ξανά  υποψήφιου) Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου. Απόσπασμα που αναφέρεται στους Ρομά (Τσιγγάνους) της περιοχής και, λόγω της αναλήθειάς του, αποτελεί εμπαιγμό των ψηφοφόρων και εκμετάλλευση των τραγικών προβλημάτων των Ρομά του νομού.

 

Ο Νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι “πετύχαμε την τολμηρή αντιμετώπιση του προβλήματος των σκηνιτών αθιγγάνων για προσωρινή και μόνιμη στέγαση.” Οσοι έχουν επισκεφθεί κατά την τελευταία τετραετία τους καταυλισμούς των Ρομά στον Εύοσμο, στη Μενεμένη, στη Νέα Χαλκηδόνα, στη Χαλάστρα, γνωρίζουν αυτό που λέγεται πια σε όλη την Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά, μετά την επίσκεψή του, το Μάη 1998, στους περισσότερους από αυτούς. Οτι δηλαδή, “ο Νομός Θεσσαλονίκης έχει τους Ρομά με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική!” Οι δε Γιατροί του Κόσμου σε πρόσφατο έντυπό τους κατέγραψαν αντίστοιχη διαπίστωση από την παγκόσμια εμπειρία τους: “η διαβίωση των παιδιών στον καταυλισμό του Γαλλικού ποταμού είναι αθλιέστερη και από εκείνη στους καταυλισμούς των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ ή των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα.”

 

Είναι λοιπόν ατυχέστατο να ισχυρίζεται ο Νομάρχης πως “πέτυχε την τολμηρή αντιμετώπιση του προβλήματος” και μάλιστα οριστικά, αφού το θέμα δεν αναφέρεται καν στις επόμενες ενότητες του προγράμματος για τη “συνεχιζόμενη υλοποίηση” μέτρων και τη “διεκδίκηση” αιτημάτων. Να το ισχυρίζεται αυτό τη στιγμή μάλιστα που η μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά εκδιώχθηκε εκβιαστικά από τον Εύοσμο, όπου έμενε επί 30 χρόνια, και περιπλανήθηκε διωκόμενη από μέρος σε μέρος όλο τον Αύγουστο για να καταλήξει, εγκαταλειμμένη από την πολιτεία και φυσικά τη Νομαρχία, στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού. Χρειάστηκε αναφορά μας (μαζί με το Συνασπισμό και τη Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης “Οικολογία - Αλληλεγγύη”) στον εισαγγελέα για να δεηθεί η Νομαρχία να τους πάει λίγο νερό. Οσο για το Στρατόπεδο Γκόνου, όπου προβλεπόταν η μετεγκατάσταση των Ρομά, πραγματικά μια “τολμηρή αντιμετώπιση του προβλήματος” η Νομαρχία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής παρά την ύπαρξη των σχετικών κονδυλίων.

 

Επειδή πάντως έχουμε εκτιμήσει το ότι ο Νομάρχης τόλμησε σε ένα θέμα, στο να καταγγείλει ως ρατσιστική τη στάση των δημάρχων που απείλησαν να εμποδίσουν δυναμικά τη μετεγκατάσταση των Ρομά στο Στρατόπεδο Γκόνου, τον (προσ)καλούμε να επισκεφθεί ο ίδιος μαζί μας, ένα πρωινό, τρεις από αυτούς τους οικισμούς και το Στρατόπεδο και να φροντίσει πριν από τις εκλογές να λυθούν τα επείγοντα προβλήματα και να αρχίσουν οι εργασίες στο Στρατόπεδο. Μόνο τότε θα θεωρήσουμε πως η αναφορά στο προεκλογικό φυλλάδιο ήταν απλώς κακή διατύπωση ατόμου με καλές προθέσεις. “Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα,” Κύριε Νομάρχη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα