29 Οκτωβρίου 1998

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΦΟΡΕΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

 

Κύριο Γεράσιμο Αρσένη

Υπουργό Παιδείας

29 Οκτωβρίου 1998

 

ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΦΟΡΕΑ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, πληροφορή-θηκαν με έκπληξη τη συμμετοχή υπηρεσιών του Υπουργείου σας στη διοργάνωση συνεδρίου, από φορέα, που φέρεται, με πρόφαση την επιστημονική ενασχόληση με τους Ρομά (Τσιγγάνους), να έχει προωθήσει απαράδεκτες και ρατσιστικές απόψεις και συμπεριφορές, που το ίδιο το Υπουργείο έχει καταδικάσει στο παρελθόν.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιού (Ελευθεροτυπία, 24/10/1998, σσ.  24-25), η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αττικής φέρονται μεταξύ των διοργανωτών του 1ου Διήμερου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου “Οι Τσιγγάνοι μπροστά στο 2000”, που γίνεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Τσιγγανικών Μελετών Ελληνικού Χώρου (ΙΤΣΜΕΧ).  Ωστόσο, πίσω από τον παραπλανητικό τίτλο του Συνεδρίου και του νεότευκτου Ινστιτούτου βρίσκεται ο σχολικός σύμβουλος Δ. Αττικής, κ. Γεώργιος Ματούλας, γνωστός για ρατσιστικές αντιλήψεις και δραστηριότητες σε σχέση με τους Ρομά.  Γι’ αυτό άλλωστε, στις 31/12/1996, το Υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει σε ανάκληση της υπ’αριθμόν Φ15/868/Γ1/1153/7-8-96 και Φ15/869/Γ1/1152/7-8-96 χορήγησης άδειας διεξαγωγής έρευνας με παρόμοιο χαρακτήρα, θεωρώντας ότι “όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προαγωγή της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις βασικές αρχές και τους σκοπούς τόσο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης όσο και του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη δημιουργία ουσιαστικών προυποθέσεων για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, μια εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και αποκλεισμούς (για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από φύλο ή καταγωγή)”. Φαίνεται ωστόσο ότι ο κ. Ματούλας αυτή τη φορά διέλαθε της προσοχής των υπηρεσιών του Υπουργείου, με την επίσημη σύμπραξη των οποίων φοβόμαστε ότι θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις στο προαναφερθέν συνέδριο στις αρχές του Δεκεμβρίου 1998.

 

Πιστεύοντας ότι ρατσιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές με στόχο ένα πολύπαθο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, που υφίσταται στο πετσί του καθημερινά τέτοιες  διακρίσεις, δεν έχουν θέση σε ένα ευνομούμενο πολυπολιτισμικό κράτος δικαίου, ζητούμε την άμεση ανάκληση και αυτή τη φορά οποιασδήποτε συμμετοχής του Υπουργείου Παιδείας στην προαναφερθείσα εκδήλωση, που μόνο αποτέλεσμα θα είχε να εκθέσει το ελληνικό κράτος στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη.

 

Με τιμή,

Παναγιώτης Ηλίας Δημητράς

Εκπρόσωπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα