04 Δεκεμβρίου 1997

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

 

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67; E-mail: office@greekhelsinki.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

4/12/1997

 

ΘΕΜΑ: ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις μας αισθάνονται την υποχρέωση να καταγγείλουνε τα δύο αλλεπάλληλα κρούσματα εθνικιστικής βίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία και που στρέφονται ενάντια στις εκατέρωθεν μειονότητες (τουρκική και ελληνική αντίστοιχα), πλήττοντας όσες προσπάθειες καταβάλλονται για την ομαλή κοινωνική τους συμβίωση με τους πληθυσμούς των περιοχών τους.

 

Συγκεκριμένα, τη νύχτα της 28ης προς την 29η Νοεμβρίου, στο χωριό Αλκυόνη της Ξάνθης "γνωστοί - άγνωστοι" έσπασαν τα παράθυρα στο τζαμί, εισέβαλαν στο εσωτερικό του, έκλεψαν τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις, και έγραψαν στον εξωτερικό τοίχο το ρατσιστικό σύνθημα "Εξω οι Τούρκοι από τη Θράκη". Είναι, μάλιστα, λυπηρό το ότι η άφιξη της Αστυνομίας στο χώρο της λεηλασίας έλαβε χώρα ύστερα από δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα, δηλαδή το πρωί της Δευτέρας 1 Δεκεμβρίου, ενώ η προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης, από πλευράς αστυνομίας, ξεκίνησε μόλις την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, δηλαδή με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση.

 

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας το ζήτημα αξιοποιήθηκε δεόντως από τα κανάλια της τουρκικής τηλεόρασης. Εν συνεχεία, κατά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, εκδηλώθηκε η απαράδεκτη βομβιστική επίθεση στην αυλή της εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όπου, εκτός από τις υλικές ζημιές, υπήρξε και τραυματισμός ενός διακόνου. Είναι προφανές ότι για τέτοιου είδους καταστάσεις ευθύνεται επίσης η έλλειψη αστυνομικής  φύλαξης έξω από το χώρο του Πατριαρχείου.

 

Κατά συνέπεια, καταδικάζουμε απερίφραστα και τις δύο αυτές βίαιες ενέργειες, που υπονομεύουν την ειρήνη και την ομαλότητα και προάγουν την εθνικιστική και θρησκευτική μισαλλοδοξία. Επίσης, προκαλεί, αναμφισβήτητα, δυσάρεστη έκπληξη το ότι η εισβολή στο τζαμί της Αλκυόνης αποσιωπήθηκε πλήρως από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε., ενώ, αντιθέτως, ορθώς προβλήθηκε εκτεταμένα η επίθεση στο Πατριαρχείο. Ομως μια τέτοια πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών" καταρρακώνει την αξιοπιστία των ελληνικών Μ.Μ.Ε. και δίνει εύλογη αφορμή σε κάθε ενδιαφερόμενο να τα χαρακτηρίσει τουλάχιστον ως μεροληπτικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα