07 Μαρτίου 1998

ΠΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ “ΣΤΟΧΟΥ”

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

30/3/1998

 

ΘΕΜΑ: ΠΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ “ΣΤΟΧΟΥ”

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις μας Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα ακόλουθα σχετικά με την υπόθεση του Νίκου Κωνσταντινίδη (Ν.Κ.) ή Μιχαηλόφσκι, Ελληνα από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

 

Μετά τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, τον Οκτώβρη 1997, όπου εμφανίζονταν ισχυρισμοί πως ο Ν.Κ. διωκόταν λόγω της ελληνικής του ταυτότητας, οι οργανώσεις μας ανέφεραν το θέμα στη αντίστοιχη Επιτροπή Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η τελευταία ανέλαβε να το παρακολουθήσει. Μας ενημέρωνε δε τακτικά παρ’ όλο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επρόκειτο για απλή ποινική υπόθεση: ο Ν.Κ. διώκεται γιατί φέρεται να τραυμάτισε άλλο άτομο σε συμπλοκή. Οπως άλλωστε δήλωσε σε εκπρόσωπο της εκεί Επιτροπής, στη συμπλοκή αυτή “με γείτονες του, ένας από αυτούς, προσπαθώντας να με χτυπήσει, έπεσε πάνω στο μαχαίρι μου.” Με λύπη μας διαπιστώσαμε πάντως πως στη δίκη της 19/3/1998, η Μακεδονική Επιτροπή ούτε έστειλε παρατηρητή, ούτε μας ειδοποίησε πριν από την ημέρα αυτή για τη σχετική αδυναμία της.

 

Ομως, οφείλουμε να επισημάνουμε την απίστευτη παραπληροφόρηση πολλών ελληνικών ΜΜΕ για το θέμα αυτό. Κατ’ αρχή, και ενώ ακόμα και η ελληνική πολιτεία κράτησε εύλογα τις αποστάσεις της από το θέμα, όχι μόνο οι συνήθως εθνικιστικές εφημερίδες της Δεξιάς (Αδέσμευτος Τύπος και Ελεύθερος Τύπος) αλλά και εφημερίδες που συνήθως έχουν άλλες ευαισθησίες (Αυγή και Ελευθεροτυπία) υιοθέτησαν άκριτα την εικόνα του “διωκόμενου Ελληνα:” “Δικάζομαι γιατί δήλωσα την καταγωγή μου” τιτλοφορούσε η Αυγή ημισέλιδη συνέντευξη απεσταλμένου της με τον Ν.Κ. (24/12/1997), στην οποία ο τελευταίος εξέθετε μεταξύ άλλων, τις εθνικιστικές απόψεις του για τους πολίτες της γειτονικής χώρας (αποκαλώντας τους Μακεδόνες “βουλγαρόφωνους” και θεωρώντας όλους τους εκεί Βλάχους Ελληνόβλαχους, μη σεβόμενος δηλαδή τον αυτοπροσδιορισμό αυτών των ανθρώπων) τις οποίες υιοθετούσε και ο απεσταλμένος της εφημερίδας (!). Οι απόψεις του αυτές δεν εκπλήσσουν όποιον γνωρίζει το γεγονός, που απέκρυψαν όλα τα ΜΜΕ, ότι  ο Ν.Κ. ήταν από το 1995 συνεργάτης του Στόχου και είχε βραβευθεί το Γενάρη 1997 με το “Δίπλωμα Εθνικής Αξιοπρέπειας” στην κοπή της πίττας της εφημερίδας αυτής (Στόχος 24/12/1997).

 

Η παραπληροφόρηση είχε και συνέχεια. Κατά την Αυγή (24/12/1997) ο Ν.Κ. δεν δικάζεται για το φερόμενο τραυματισμό γείτονα, αλλά επειδή 77χρονος κάτοικος της Ρέσεν τον κατήγγειλε ότι τον “παρατηρούσε με εχθρικό βλέμμα” (!). Κατά τον Τύπο της Κυριακής (21/12/1997), “ο σύγχρονος Ελληνας εθνομάρτυρας” δικάζεται ενώ το μόνο που έκανε ήταν να τρέψει σε φυγή αυτούς που του επιτέθηκαν (αποσιωπάται δηλαδή η κατηγορία περί τραυματισμού). Οπως αναφέρει και ο Αδέσμευτος Τύπος (16/12/1997), “βρέθηκε κατηγορούμενος γιατί δήθεν … έδειρε τέσσερεις Σκοπιανούς μαζί.” Ολόκληρος δε ο τύπος αποσιωπά το γεγονός ότι το δικαστήριο παραχώρησε μεταφραστή ελληνικών στον Ν.Κ..

 

Και ενώ ο Τύπος της Κυριακής (21/12/1997) παρουσιάζει σε φωτογραφία τόσο τη “δικογραφία της ντροπής” όσο και το δικηγόρο του Ν.Κ., ο βουλευτής της ΝΔ Ευγένιος Χαϊτίδης, σε φαξ προς την οργάνωση μας και τη Διεθνή Αμνηστία (14/3/1997) ισχυρίζεται ότι ο Ν.Κ. δεν έχει στη διάθεσή του ούτε δικηγόρο, ούτε τη δικογραφία. Επίσης, “κατασκευάζει” ανύπαρκτο “Σκοπιανό τμήμα” της Διεθνούς Αμνηστίας, προκειμένου να χλευάσει και αυτή την οργάνωση (Αδέσμευτος Τύπος 24/12/1997 και 20/3/1998). Αρεσκόμενος στα ψεύδη και στις συκοφαντίες, και καλυπτόμενος από την ασυλία του που έστειλε στο αρχείο παλαιότερη μήνυσή μας για συκοφαντική δυσφήμηση, ο βουλευτής αυτός δηλώνει (Αδέσμευτος Τύπος 20/3/1998) “Ηταν την ημέρα της δίκης στα Σκόπια ο κ. Δημητράς αλλά ήταν στη διπλανή πόλη Αχρίδα και προφανώς έκρινε ότι δεν χρειάζεται να ρίξει μια ματιά σε έναν άνθρωπο που πήγαινε να δικαστεί με παράνομες βαριές κατηγορίες και διαδικασίες που προσβάλλουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προφανώς είναι αληθείς οι πληροφορίες μου ότι ο κ. Δημητράς χρηματοδοτείται από τα Σκόπια.”

 

Μόνο που ο εκπρόσωπος των οργανώσεών μας κατά την ώρα της δίκης βρισκόταν στη Βιέννη και όχι στην Οχρίδα, όπου κατέληξε μαζί με 70 άλλους συνέδρους το βράδυ της 19/3/1998. Τη δε παρουσία του εκεί ο Ε. Χαϊτίδης πληροφορήθηκε προφανώς από τον Ν.Κ., με τον οποίο ο Π. Δημητράς επικοινώνησε ζητώντας του να τον συναντήσει στα περιθώρια του διεθνούς συνεδρίου στην Οχρίδα, ή, όταν ο Ν.Κ. αρνήθηκε, να σταλεί στα γραφεία των οργανώσεών μας η δικογραφία, που όμως δεν στάλθηκε μέχρι σήμερα. Ας σημειωθεί πως, ο Ν.Κ., για να ενισχύσει το μύθο, που αναφέρει η Αυγή (24/12/1997), ότι είναι δυσεύρετος, δήλωσε στον εκπρόσωπό μας πως δεν έχει τηλέφωνο σπίτι του, γεγονός που όμως διέψευσε το γραφείο του βουλευτή της Ν.Δ. που μας έδωσε το σχετικό αριθμό στον οποίο και έγινε η δεύτερη επικοινωνία.

 

Ειρωνικές αναφορές στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τη δήθεν απουσία ενδιαφέροντος για την υπόθεση Ν.Κ.έκαναν δε ο Ελεύθερος Τύπος (11/12/1997) και η Ελευθεροτυπία (12/12/1997). Σχεδόν εθνική ομοψυχία λοιπόν για τη διεκδίκηση του δικαιώματος ενός “στοχικού” εθνικιστή να έχει ασυλία όταν φέρεται να μαχαιρώνει γείτονά του στη γειτονική χώρα, μόνο και μόνο γιατί είναι Ελληνας μειονοτικός. Και ευθυγράμμιση με τις απόψεις του ομοϊδεάτη του Ε. Χαϊτίδη, του οποίου άλλες ενέργειες έχουν επίσης προκαλέσει προβλήματα διεθνώς στην Ελλάδα.  Ελληνας πολίτης, βλάχικης καταγωγής, αφού συνελήφθη πριν από τρία χρόνια, σήμερα διώκεται για τη διανομή τότε εντύπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Λιγότερο Διαδεδομένες Γλώσσες. Ολα αυτά έγιναν μετά από μήνυση του Ε. Χαϊτίδη: η υπόθεση αναφέρεται ήδη σε διεθνείς εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αντίστοιχη του Στέητ Ντιπάρτμεντ, γεγονός που και αυτό αποσιώπησαν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα