31 Μαρτίου 1998

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΧΑΝ ΧΑΤΖΗΙΜΠΡΑΜ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

31/3/1998

 

ΘΕΜΑ: ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΧΑΝ ΧΑΤΖΗΙΜΠΡΑΜ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις μας Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων θεωρούν υποχρέωσή τους να κάνουν μια σειρά επισημάνσεων σε απάντηση της από 20/3/1998 δήλωσης του δικηγόρου Ξάνθης Ορχάν Χατζηϊμπράμ (Ο.Χ.). Ο απαράδεκτος και συκοφαντικός τόνος της δήλωσης του τελευταίου κάνει απαραίτητη τη νέα και τελευταία ανακοίνωση μας για τη συνολική στάση του, το περιεχόμενο της οποίας ασφαλώς και είναι δυσάρεστο για το άτομο του.

 

Κατ’ αρχή, ο Ο.Χ. είχε την ατυχή έμπνευση να προσωποποιήσει τη δήλωση του, επιτιθέμενος κατά δύο στελεχών των οργανώσεών μας. Ομως, ο ένας είναι γνωστό ότι βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες εκτός Ελλάδας, ενώ ο άλλος δεν είχε άμεση ευθύνη για τη σύνταξη της ανακοίνωσης της 19/3/1998 που κατήγγειλε τις δραστηριότητες του Ο.Χ.. Οι οργανώσεις μας αποτελούν συλλογικά όργανα και όλες οι ανακοινώσεις τους εκφράζουν επίσης συλλογικά τα μέλη τους.

 

Δυστυχώς, ο Ο.Χ. ισχυρίζεται ότι, με δύο εξαιρέσεις, δεν εμφανίστηκε ως εκπρόσωπός μας. Κι’ όμως, τον περασμένο Σεπτέμβρη 1997, προσφέρθηκε να εξυπηρετήσει τις οργανώσεις μας στο θέμα της κατάθεσης αιτήσεων χορήγησης εγγράφων ταυτότητας στους ανιθαγενείς της Ξάνθης (όπως και ο συνάδελφός του Αδέμ Μπεκίρογλου για τη Ροδόπη), κάτι που δηλώθηκε δημόσια και με την παρουσία του σε πολλές συναντήσεις στη Θράκη, αλλά και με δημοσιευμένη ανακοίνωσή μας που φυσικά δεν διέψευσε.

 

Το Δεκέμβρη 1997, ο Ο.Χ. πραγματικά μίλησε σε σχετική εκδήλωσή μας στην Αθήνα, μετά από δική του επιθυμία όμως και όχι δική μας πρόσκληση, όπως φαίνεται και από τις σχετικές ανακοινώσεις μας. Τότε δε, άφησε άναυδους τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές και την ανιθαγενή Αΐσέλ Ζεΐμπέκ, σε συζήτησή μεταξύ τους, με την επιμονή του να αρνείται να μας πληροφορήσει για τις αιτήσεις ανιθαγενών που είχε χειριστεί και να θεωρεί άσκοπη την όλη κινητοποίηση για τη χορήγηση των εγγράφων.

 

Αμέσως μετά την απόφαση για τη χορήγησή τους, ο Ο.Χ. καλούσε ανιθαγενείς και τους συμβούλευε να μην παραλάβουν τα έγγραφα ταυτότητας γιατί θα έχαναν το δικαίωμα επανάκτησης της ιθαγένειας ή να τα επιστρέψουν γιατί δεν θα κέρδιζαν τίποτα με αυτά. Τότε, οι οργανώσεις μας, σε ανακοίνωση τους που επέκρινε ανάλογη θέση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, είχαν καταγγείλει -χωρίς να τον αναφέρουν ονομαστικά- τον Ο.Χ. για τη στάση του αυτή. Μόνο όταν έγινε γνωστό ότι η πολιτεία άρχισε να ξαναδίνει τις υπηκοότητες αυτόματα, σε πείσμα των προβλέψεών του για το άσκοπο του σχετικού αγώνα, θυμήθηκε την υποβολή αιτήσεων ανάκλησης. Ομολογεί δε, στην απάντηση του, πως ζητούσε γι’ αυτές και έξοδα εξώδικης επίδοσης, επιβάρυνση εντελώς περιττή για τα άτομα αυτά όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανακοίνωση μας.

 

Γιατί όμως, για όλα αυτά τα άτομα, ο Ο.Χ. δεν είχε κάνει παρόμοιες αιτήσεις πριν από μήνες ή και χρόνια για να πιέσει τη διοίκηση, όπως λέει; Μήπως άλλωστε, μια και επικαλείται τη βουλευτική του θητεία, μπορεί να πληροφορήσει την κοινή γνώμη πόσες ερωτήσεις ή άλλες κοινοβουλευτικές ενέργειες έκανε τότε για τους ανιθαγενείς ή ακόμα και για το Αρθρο 19; Θα περίμενε κάποιος μεγαλύτερη σεμνότητα από ένα δικηγόρο που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβρη 1997, σε επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας της ελληνικής και της αμερικανικής επιτροπής Ελσίνκι στο γραφείο του, να αγνοεί το νόμο 139/1975 για τα δικαιώματα των ανιθαγενών που όμως υπήρχε στα ράφια της βιβλιοθήκης του. Νόμο που επέτρεπε στα άτομα αυτά να είναι άνθρωποι και όχι “φαντάσματα,” να εγγράφονται νόμιμα στα σχολεία, να έχουν νόμιμα μαγαζιά, κτλ. αντί να σύρονται κατ’ επανάληψη στα δικαστήρια και να χρειάζονται να τρέχουν συνέχεια σε δικηγόρους.

 

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, πηγή πληροφόρησης μας για τις απαράδεκτες ενέργειες του Ο.Χ. δεν είναι μόνο ο υπεύθυνος του Γραφείου μας στη Θράκη Αμπντουλχαλήμ Ντεντέ, αλλά και πολλοί ανιθαγενείς καθώς και οι τρεις βουλευτές και ιδιαίτερα ο Μπιρόλ Ακήφογλου που εδώ και τρεις μήνες συντονίζει μαζί με τα στελέχη μας Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ και Αϊσέλ Ζεϊμπέκ τις προσπάθειες για την τακτοποίηση των προβλημάτων των ανιθαγενών και την επανάκτηση της ιθαγένειας. Γι’ αυτό και οι προσωπικές άθλιες επιθέσεις του Ο.Χ. κατά του Α. Ντεντέ είναι άστοχες: ενδεικτικό άλλωστε της αυτοδιαψευδόμενης επιχειρηματολογίας του Ο.Χ. είναι ότι έχει συνδεθεί με κουμπαριά με τον Α. Ντεντέ τον οποίο εμφανίζεται σήμερα να θεωρεί ότι είναι εδώ και χρόνια -δηλαδή πριν συγγενέψει μαζί του- τόσο κατακριτέος!

 

Είναι γνωστό ότι οι οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων βάλλονται και συκοφαντούνται σε μόνιμη βάση από εκείνους που θίγονται από τη δραστηριότητα τους. Είτε γιατί είναι φορείς (συνήθως εθνικιστικής και μισαλλόδοξης) ιδεολογίας που είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους των οργανώσεων αυτών για μιαν πραγματικά δημοκρατική και ανεκτική κοινωνία. Είτε γιατί έχουν προσωπικά ή άλλα συμφέροντα και επιδιώξεις που είναι διαμετρικά αντίθετα με τα πραγματικά συμφέροντα των, μειονοτικών ή μη, πολιτών. Τέτοιες επιθέσεις δεν προέρχονται μόνο από το χώρο των πλειονοτήτων αλλά και των μειονοτήτων, μέλη των οποίων δυστυχώς μιμούνται σε πολλά σημεία τους καταπιεστές τους.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα