27 Μαρτίου 1998

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

(Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

(Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων)

Τ.Θ. 51393, 14510 Κηφισιά, Tηλ. 620.01.20; Fax: 807.57.67;

e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

27/3/1998

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΑΠΟ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

 

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις μας Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι & Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων καταγγέλλουν την αντισυνταγματική και άκρως ρατσιστική ενέργεια του κοινοτάρχη του χωριού Παλιό Κεραμίδι Πιερίας Βασίλη Κουρκούτα να απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των Αλβανών κατοίκων μετά τη δύση του ηλίου. Η αυθαίρετη υποκατάσταση του δημοκρατικού κράτους δικαίου από τις τοπικές αρχές αποτελεί βαρύτατο πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Τέτοιες παρεκτροπές σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να συνεπάγονται την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

 

Δε χωράει αμφιβολία ότι είναι τεράστια η ευθύνη των ιδιωτικών κυρίως Μ.Μ.Ε. που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καλλιεργήσει επίμονα και μεθοδευμένα κλίμα πανικού και υστερίας, που παρακινεί πολλούς σε ανεπίτρεπτες αντιδράσεις και ενέργειες. Επιπρόσθετα, και εντελώς ενδεικτικά, θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς στη δράση ομάδας τύπου “Κου-Κλουξ-Κλαν” στην Ικαρία σε βάρος αθώων Αλβανών, που αποτελεί πραγματικό όνειδος, καθώς στην ίδρυση ξενόφοβης “Επιτροπής Ληστευθέντων” από ανθρώπους με σαφέστατη ακροδεξιά νοοτροπία. Όλα τα παραπάνω περιστατικά καταδεικνύουν πλέον ότι ο ωμός ρατσισμός έχει ήδη καταστεί μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της απροετοίμαστης ελληνικής κοινωνίας.

 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι οργανώσεις μας κρίνουν ως θετική την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία για το περιστατικό της Πιερίας, και ευελπιστούν να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή χωρίς εμπόδια, αφού είναι ολοφάνερη η διάπραξη του εγκλήματος της “κατάχρησης εξουσίας” εκ μέρους του κοινοτάρχη. Ενθαρρυντικά είναι  επίσης και η φραστική καταδίκη της πράξης αυτής  τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης όσο και από τον οικείο Νομάρχη. Ωστόσο, απαιτείται συνεχής εγρήγορση της πολιτείας για την πάταξη τέτοιων φαινομένων που ισοδυναμούν με απροκάλυπτη φασιστική τρομοκρατία.

 

Κατά συνέπεια, υπενθυμίζεται προς όλους ότι δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη η διάταξη του Άρθρου 5, παρ. 2, του Συντάγματος, που κατοχυρώνει ρητά την απόλυτη προστασία της ελευθερίας “όλων όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, χρώματος ή θρησκείας”. Τέλος, οι οργανώσεις μας απευθύνουν έκκληση για ενεργοποίηση του συνόλου της κοινωνίας, καθώς τα κρούσματα ρατσισμού έχουν αρχίσει ήδη να προσλαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις και να απειλούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Άδεια Creative Commons
χορηγείται από Ε.Π.Σ.Ε. με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα